Disse bøkene må du lese i sommer

Bokanmelderne gir deg sine beste boktips rett før fellesferien er i gang.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ABC Nyheter har tatt kontakt med tre av de største bokbloggerne i landet. Ser du etter en spennende krimbok? Kanskje en bok du kan lese for barna? Eller ønsker du å få en reise i ditt indre? Da bør du sjekke ut denne lista.

Anbefalinger av Trude Helen Hole.

Trude Helen Hole har jobbet som bokanmelder siden 2003 og har selv skrevet en rekke bøker med gode anmeldelser. Hun har anbefalt følgende bøker til ferielesingen.

1. Jan Wiese: «Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede»

Trude Helen Hole omtaler Jan Wiese som en kunstner.
Trude Helen Hole omtaler Jan Wiese som en kunstner.

– Boken har en handling fra høymiddelalderen og skildrer de voldsomme kreftene som tar tak i menn og kvinner; begjær, kjærlighet, hovmod og sjalusi. Den skildrer også en del av en eksistensialistisk diskusjon: - Hva skal vi la styre livene våre?

Boken har tre fortellerstemmer som flettes sammen. Med det skapes den kompleksiteten en slik vakker bok trenger for å ikke virke plump. Jeg vil hevde at denne boken appellerer til de aller fleste, uavhengig av alder og kjønn.

Jan Wiese er en kunstner. Han maler ord. Han skildrer slik at du blir fanget i tilstedeværelsen, hver setning danser og lokker deg inn i dypet av hvert eneste ord, hver eneste bokstav. Boken avsluttes brått slik at du blir sittende og undre i etterkant.

2.Paulo Coelho: «Pilgrimsreisen »

– Pilegrimsreisen av Paulo Coelho er et mesterverk. Boken tar deg med på en reise inn i det ubevisste, gjennom et landskap skildret så godt at du kjenner det på pulsen - i de rolige hjerteslagene og langt inn i hjernebarken. Dette er en bok som krever noe av deg. Tilstedeværelse!

Paulo Coelho er kjent for sine filosoferende og reflekterende bøker.
Paulo Coelho er kjent for sine filosoferende og reflekterende bøker.

Pilegrimsreisen tar oss med på en pilegrimsvandring fra Frankrike til Spania, nærmere bestemt Santiago de Compostela, en pilegrimsferd som er bevandret av mennesker fra hele verden i over 1000 år. I boken skal fortellerstemmen sammen med sin lærermester prøve å gjøre seg fortjent til «Mestersverdet». For å oppnå det må han ikke bare vandre den lange, fysiske strekningen, men også begi seg ut på en reise i sitt eget indre – noe som er langt mer komplisert.

Forfatteren har en egen evne til å skildre livet. Coehlos filosofi om å «stoppe opp og kjenne etter» i sitt indre er vel verdt å lytte til. Vi trenger alle en befriende stans i vårt travle hverdagsliv.

Boken er krevende å lese, men den setter fokus på det som betyr noe her i livet: deg selv og din indre balanse.

3. Sigrid Olssen: «Trippelgjengen og loftsmysteriet»

Sigrid Olsen debuterte med historien om trippelgjengen våren 2017.
Sigrid Olsen debuterte med historien om trippelgjengen våren 2017.

– Dette er en bok for deg som har barn i hus. Even bor i Oslo og sommerferien på den nye hytta ved sjøen frister ikke. Likevel blir han fort kjent med jevngamle Marcus og Emma. Ikke langt fra hyttene ligger et gammelt forlatt hus som ser ut som om det kan falle sammen når som helst. Rykter sier at en gammel dame går igjen, og første kvelden ser Even et svakt lys på loftet. Eller … er det bare fantasi?

Even bestemmer seg for at han aldri skal gå dit. Men hva skjer når Emma utfordrer ham til å gå inn i huset midt på natten? Bare for å se, sier hun.

Trippelgjengen og loftsmysteriet byr på spenning, vennskap og glede, og er fremfor alt et aldri så lite mysterium. Boken passer gutter og jenter i alderen 9-13 år.

Les også: – Forbryterne er mer like oss enn det vi liker å tro

Anbefalinger av Geir Tangen

Krimblogger Geir Tangen har i løpet av de siste årene blitt et kjent navn blant alle kriminteresserte. Han gir derfor tips innenfor denne kategorien. I disse dager er han aktuell med romanen hjerteknuser.

Både Tangen og Matre har blitt kjøpt opp av Gyldendal for sine krimbøker.
Både Tangen og Matre har blitt kjøpt opp av Gyldendal for sine krimbøker.

Agnes Lovise Matre: «Skinnet bedrar»

– Ja, det er min kone, men jeg er ikke alene i krim-Norge om å trekke fram denne realistiske krimromanen med handling fra Hardanger. Bokbloggere rundt hele Norge triller yatzy i seksere på terningen. Ekte, nært, sårt og spennende.

Arne Dahl: «Utmarker»

– Årets beste krim så langt. Ikke ofte en ser språk og spenning danser tango slik som dette. Kommende klassiker!

Jan Erik Fjell: «Lykkejegeren»

– Krimromanen som burde vunnet Rivertonprisen ifjor etter min mening. En soleklar sekser på terningen. Fantastiske karakterer som kryper inn under huden på deg.

Les også: Hai svømte mellom badegjester på Mallorca

Anbefalinger av Rita Myrvang Berg

Rita Myrvang Berg driver bokbloggen Ritaleser.com og har i likhet med Tangen anbefalt tre krimbøker.

Myriam H. Bjerkli: «Lille Linerle»

Lille Linerne er Bjerklis første kriminalroman.
Lille Linerne er Bjerklis første kriminalroman.

– Myriam H. Bjerkli er forlagssjef i Forlagshuset i Vestfold, og er i tillegg forfatter. Hun har tidligere gitt ut ungdomsbøker og bidratt til diverse antologier. Våren 2017 debuterte hun som kriminalforfatter – med stort hell!

Starten på denne boken er som en helt vanlig kriminalroman – ei lita jente kidnappes og holdes fanget. Men handlingen utover i boka er veldig uventet, utrolig spennende og noe av det bedre jeg har lest av norsk krim på lenge. Her har ikke forfatteren gått i fella med å følge den vanlige «oppskriften», men funnet sin egen, originale vei mot løsningen av mysteriet.

Michel Bussi: «Etter Styrten»

Michel Bussi er en forfatter fra Frankrike.
Michel Bussi er en forfatter fra Frankrike.

– Natt til lille julaften 1980 styrter et fly på grensen mellom Sveits og Frankrike. Kun en tre måneder gammel jente overlever. Det viser seg imidlertid at det var to babyer om bord på flyet – og spørsmålet blir nå hvem denne jenta er. To familier mener hun er en av dem, og dette utløser en etterforskning som skal vare i nesten to tiår. En ivrig privatdetektiv forsøker å avdekke jentas virkelige identitet.

Gjennom boken får vi fortalt historien om hva han har foretatt seg i sin søken etter sannheten, hvordan de to familiene har presset på og lagt hindringen i veien for hans arbeid. Hva alle har måttet forsake og betale, i denne evigvarende jakten på hvem den lille overlevende jenta faktisk var.

Juryen som tildelte denne boka «Gullkulen» for beste oversatte kriminalroman i 2016 sa om boka:
«[…] en litterær avansert blanding av thriller, satire, kriminelt puslespil og faktisk kjærlighetshistorie».

Robert Galbraith (JK Rowling): «Ondskapens kall»

– I disse dager feires 20-årsjubileet for utgivelsen av den første Harry Potter-boken. JK Rowling kan også skrive krim. Forsøksvis under pseudonymet Robert Galbraith, men det tok ikke lang tid før det ble avslørt hvem som faktisk sto bak.

JK Rowling har skrevet krim under pseudonymet Robert Galbraith.
JK Rowling har skrevet krim under pseudonymet Robert Galbraith.

«Ondskapens kall» er tredje bok i serien om privatdetektiven Cormoran Strike og hans sekretær/partner (en tittel de to aldri blir helt enige om). Før denne kom bøkene «Når gjøken galer» og «Silkeormen.»

Alle bøkene er fantastisk gode, og jeg anbefaler å lese dem i rekkefølge.

I «Ondskapens kall» blir en mystisk pakke levert til Robin Ellacott, som til sin skrekk oppdager at den inneholder benet til en død kvinne. Da politiet setter søkelyset mot én bestemt mistenkt, tar Cormoran og Robin saken i egne hender. Dette fører dem inn i en mørk og forskrudd verden som setter dem begge i livsfare.

I tillegg til de gode kriminalsakene som blir etterforsket, er Rowling spesielt god til å beskrive steder og opplevelser, lukter og lyder slik at man føler at man selv er tilstede. Dette er god, gammeldags britisk kvalitetskrim slik jeg liker den.

Les også:

Spektakulært fugleblikk over «forbudt» Disneyland

Cambridge er historisk, skummel og trendy

Paris: Lenge leve forskjellen!

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:47 Solskjær er presset: – Han må gi blaffen14:35 Labradoren «Jed» fant 10 kilo amfetamin i en skoeske13:09 Bompenge-generalen tapte og vant strid i Oslo12:37 Mattilsynet har fått seks nye meldinger om syke hunder12:24 Svensk tankskip frigitt i Iran12:11 – Utbruddet vil komme om kort tid12:06 Mann pågrepet etter bombetrussel mot Jessheim Storsenter11:58 PST har oversendt sin innstilling for mulig tiltale av Waras samboer11:10 Hanne fortviler etter avlyst ferie: – De kunne i hvert fall sendt en SMS10:54 Arbeiderpartiet vil gi utviklingshemmede en jobbgaranti09:42 Hellas ber om hjelp etter at leir på Lesvos stengte porten for nye asylsøkere09:40 Sju elever omkom da skole raste sammen i Kenya09:30 Kinesisk storeier skuffet over Thomas Cook-konkurs09:19 Ving: Jobber intensivt for at alle skal komme hjem raskt09:19 Halvparten av luftambulanseoppdragene er i nord09:05 Tyske Condor flyr videre til tross for konkurs09:00 Ving-kunder i Trøndelag må bli hjemme08:57 Norges avtale nesten i boks – avtalen med EU amazonas-blokkert08:36 Analytiker: Flere grunner til Thomas Cook-konkurs08:25 Menneskerettsadvokat pågrepet i Egypt08:11 Tornado-fly mistet to drivstofftanker08:03 Johnson ville ikke komme Thomas Cook til unnsetning07:44 Reisegarantifondet: Har kontroll på hvor folk oppholder seg07:37 Krisemøter i Ving07:37 Boris Johnson gir Iran skylden for oljeangrep i Saudi-Arabia07:36 «Game of Thrones» tronet under Emmy-utdelingen07:09 Leger Uten Grenser anklager WHO for rasjonering av ebolavaksine i Kongo07:00 Ny statistikkbase: Oslo og Finnmark på voldstoppen06:03 Thomas Cook slått konkurs – hundretusener av turister rammes05:50 Dette skjer i dag05:47 Dette skjedde i natt05:30 Arbeiderpartiet vil gi utviklingshemmede en jobbgaranti04:56 Flyktninger reiser tilbake til Eritrea04:48 Demokrater vil stille Trump for riksrett04:24 Tre Emmy-priser til «Chernobyl»03:40 Flere på fulltid i byggebransjen03:06 Emmy åpnet med priser til «Mrs. Maisel»02:43 Van Gogh-verk solgt på auksjon i Belgia02:03 Gründere ber om fiskeforbud ved undervannsrestaurant01:31 Italia tar imot 182 mennesker reddet i Middelhavet01:15 Danske pensjonsselskaper øremerker 350 milliarder til grønn omstilling00:27 Ny uke med storstreik i amerikansk bilindustri23:40 Skrantende Thomas Cook får ingen løfter av britenes regjering23:33 Fare for sykehusstreik fra tirsdag22:48 Egypt advarer journalister som dekker demonstrasjonene mot presidenten22:17 Her begraver de isbreen21:59 Rosenborg snudde og vant mot Mjøndalen21:46 2015-2019: Varmeste femårsperiode på 150 år21:44 Bendtner hyllet i hjemmedebuten, men 0-0 i toppkampen21:26 To personer reddet fra synkende seilbåt i Rogaland21:17 Kallmyr toner ned dronetrusselen mot norsk olje og gass20:43 For første gang leder Elizabeth Warren over Biden20:21 18-åring i storform da Odd vant over Sarpsborg20:19 Viking ydmyket Vålerenga, vant 4-0 i Oslo20:18 Strømsgodset tok viktig borteseier mot Tromsø20:17 Opptur for Lillestrøm, nedtur for Kristiansund etter 1-120:16 Bunnlaget Ranheim satte kjepper i hjulene for gulljagende Glimt19:46 Dette er fotavtrykket til en neandertaler19:29 Liverpool fortsatte den perfekte sesongstarten med seier over Chelsea19:01 Mann i 40-årene påkjørt i fotgjengerfelt i Lyngdal18:57 Svenskeid tankskip blir frigitt i Iran18:54 Solberg om plass i Sikkerhetsrådet: – Det er bare Norge som kan ivareta norske interesser18:08 Kjedekollisjon på E617:39 Arbeidsrettsadvokat mener Felleskjøpet-streiken er lovlig17:30 Havarikommisjonen skal undersøke båtulykke i Harstad17:25 Start ble ydmyket og tapte for første gang siden juni17:17 Hvordan klarer et så lite parti å krangle så mye?16:58 Trump har ingen intensjon om å møte iranere16:56 Manchester United senket av et effektivt West Ham16:51 Celtic og Ajer vendte til ny seier16:43 Solberg ble vist Equinors havvindfelt i New York16:05 Spinnvill Ødegaard-assist da Real Sociedad vant igjen15:23 Russer frigjorde Finnmark som 15-åring – nå kan han få norsk medalje15:21 Supporterbråk før HamKam møtte Start15:10 Gresk politi har pågrepet angivelig flykaprer15:00 Båtbrann i Halden sentrum spredde seg til brygge og bil14:34 Kvikkleire funnet flere steder rundt rasstedet i Nittedal14:12 Nye sammenstøt mellom demonstranter og politi i Hongkong13:57 Virus drepte en halv milliard og ble utryddet. Nesten13:46 Minst fem skutt på swingersklubb i Kansas13:36 Solskjær med krystallklar beskjed - igjen: – Pogba går ingen steder12:45 Mistanke om russisk manipulasjon vil dominere mandagens WADA-styremøte12:38 Iran vil legge fram plan for Persiabukta12:08 Utagerende mann slo tilfeldig passasjer på Gardermoen12:00 Drillo: – Jeg fikk sparken som ubeseiret landslagssjef11:56 Friskmeldt Haaland med i Salzburg-troppen mot LASK11:44 Politiet gjør nye søk etter savnede Maja Herner10:33 De minste barna rammes oftest av grov vold09:58 Rapport: Sør-Sudans ledere plyndrer landet09:43 Stor svindelsak opp i Bergen tingrett09:15 Kjempekamp av Zuccarello, scoring og to målgivende i oppkjøringskamp09:13 Ferieparadis ble massegrav: – Det lukter fordervelse08:30 Forsker tror ikke norske kvinner vil innfri Solbergs ønske om flere barn08:02 22 omkom i bussulykke i Pakistan07:58 Hongkong forbereder seg på nye protester06:22 Kvinne reddet opp fra sjøen i Oslo – to personer sett løpe fra stedet06:21 Sri Lanka oppretter kommisjon som skal undersøke terrorangrepet05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:20 Colombias president ber om ytterligere sanksjoner mot Venezuela
Siste nytt
14:47SportSolskjær er presset: – Han må gi blaffen14:35NorgeLabradoren «Jed» fant 10 kilo amfetamin i en skoeske13:09PolitikkBompenge-generalen tapte og vant strid i Oslo12:37NorgeMattilsynet har fått seks nye meldinger om syke hunder12:24VerdenSvensk tankskip frigitt i Iran12:11Verden– Utbruddet vil komme om kort tid12:06NorgeMann pågrepet etter bombetrussel mot Jessheim Storsenter11:58NorgePST har oversendt sin innstilling for mulig tiltale av Waras samboer11:10ReiseHanne fortviler etter avlyst ferie: – De kunne i hvert fall sendt en SMS10:54PolitikkArbeiderpartiet vil gi utviklingshemmede en jobbgaranti09:42VerdenHellas ber om hjelp etter at leir på Lesvos stengte porten for nye asylsøkere09:40VerdenSju elever omkom da skole raste sammen i Kenya09:30VerdenKinesisk storeier skuffet over Thomas Cook-konkurs09:19ReiseVing: Jobber intensivt for at alle skal komme hjem raskt09:19NorgeHalvparten av luftambulanseoppdragene er i nord09:05VerdenTyske Condor flyr videre til tross for konkurs09:00NorgeVing-kunder i Trøndelag må bli hjemme08:57PengerNorges avtale nesten i boks – avtalen med EU amazonas-blokkert08:36VerdenAnalytiker: Flere grunner til Thomas Cook-konkurs08:25VerdenMenneskerettsadvokat pågrepet i Egypt08:11VerdenTornado-fly mistet to drivstofftanker08:03VerdenJohnson ville ikke komme Thomas Cook til unnsetning07:44NorgeReisegarantifondet: Har kontroll på hvor folk oppholder seg07:37NorgeKrisemøter i Ving07:37VerdenBoris Johnson gir Iran skylden for oljeangrep i Saudi-Arabia07:36Verden«Game of Thrones» tronet under Emmy-utdelingen07:09VerdenLeger Uten Grenser anklager WHO for rasjonering av ebolavaksine i Kongo07:00NorgeNy statistikkbase: Oslo og Finnmark på voldstoppen06:03VerdenThomas Cook slått konkurs – hundretusener av turister rammes05:50NorgeDette skjer i dag05:47NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeArbeiderpartiet vil gi utviklingshemmede en jobbgaranti04:56NorgeFlyktninger reiser tilbake til Eritrea04:48VerdenDemokrater vil stille Trump for riksrett04:24VerdenTre Emmy-priser til «Chernobyl»03:40NorgeFlere på fulltid i byggebransjen03:06VerdenEmmy åpnet med priser til «Mrs. Maisel»02:43VerdenVan Gogh-verk solgt på auksjon i Belgia02:03NorgeGründere ber om fiskeforbud ved undervannsrestaurant01:31VerdenItalia tar imot 182 mennesker reddet i Middelhavet01:15VerdenDanske pensjonsselskaper øremerker 350 milliarder til grønn omstilling00:27VerdenNy uke med storstreik i amerikansk bilindustri23:40VerdenSkrantende Thomas Cook får ingen løfter av britenes regjering23:33NorgeFare for sykehusstreik fra tirsdag22:48PolitikkEgypt advarer journalister som dekker demonstrasjonene mot presidenten22:17VerdenHer begraver de isbreen21:59SportRosenborg snudde og vant mot Mjøndalen21:46Verden2015-2019: Varmeste femårsperiode på 150 år21:44NorgeBendtner hyllet i hjemmedebuten, men 0-0 i toppkampen21:26NorgeTo personer reddet fra synkende seilbåt i Rogaland21:17NorgeKallmyr toner ned dronetrusselen mot norsk olje og gass20:43PolitikkFor første gang leder Elizabeth Warren over Biden20:21Sport18-åring i storform da Odd vant over Sarpsborg20:19SportViking ydmyket Vålerenga, vant 4-0 i Oslo20:18SportStrømsgodset tok viktig borteseier mot Tromsø20:17SportOpptur for Lillestrøm, nedtur for Kristiansund etter 1-120:16SportBunnlaget Ranheim satte kjepper i hjulene for gulljagende Glimt19:46Helse og livsstilDette er fotavtrykket til en neandertaler19:29SportLiverpool fortsatte den perfekte sesongstarten med seier over Chelsea19:01NorgeMann i 40-årene påkjørt i fotgjengerfelt i Lyngdal18:57VerdenSvenskeid tankskip blir frigitt i Iran18:54PolitikkSolberg om plass i Sikkerhetsrådet: – Det er bare Norge som kan ivareta norske interesser18:08NorgeKjedekollisjon på E617:39PengerArbeidsrettsadvokat mener Felleskjøpet-streiken er lovlig17:30NorgeHavarikommisjonen skal undersøke båtulykke i Harstad17:25SportStart ble ydmyket og tapte for første gang siden juni17:17PolitikkHvordan klarer et så lite parti å krangle så mye?16:58VerdenTrump har ingen intensjon om å møte iranere16:56SportManchester United senket av et effektivt West Ham16:51SportCeltic og Ajer vendte til ny seier16:43PolitikkSolberg ble vist Equinors havvindfelt i New York16:05SportSpinnvill Ødegaard-assist da Real Sociedad vant igjen15:23NorgeRusser frigjorde Finnmark som 15-åring – nå kan han få norsk medalje15:21NorgeSupporterbråk før HamKam møtte Start15:10VerdenGresk politi har pågrepet angivelig flykaprer15:00NorgeBåtbrann i Halden sentrum spredde seg til brygge og bil14:34NorgeKvikkleire funnet flere steder rundt rasstedet i Nittedal14:12VerdenNye sammenstøt mellom demonstranter og politi i Hongkong13:57Helse og livsstilVirus drepte en halv milliard og ble utryddet. Nesten13:46VerdenMinst fem skutt på swingersklubb i Kansas13:36SportSolskjær med krystallklar beskjed - igjen: – Pogba går ingen steder12:45SportMistanke om russisk manipulasjon vil dominere mandagens WADA-styremøte12:38VerdenIran vil legge fram plan for Persiabukta12:08NorgeUtagerende mann slo tilfeldig passasjer på Gardermoen12:00Helse og livsstilDrillo: – Jeg fikk sparken som ubeseiret landslagssjef11:56SportFriskmeldt Haaland med i Salzburg-troppen mot LASK11:44NorgePolitiet gjør nye søk etter savnede Maja Herner10:33NorgeDe minste barna rammes oftest av grov vold09:58VerdenRapport: Sør-Sudans ledere plyndrer landet09:43NorgeStor svindelsak opp i Bergen tingrett09:15SportKjempekamp av Zuccarello, scoring og to målgivende i oppkjøringskamp09:13ReiseFerieparadis ble massegrav: – Det lukter fordervelse08:30NorgeForsker tror ikke norske kvinner vil innfri Solbergs ønske om flere barn08:02Verden22 omkom i bussulykke i Pakistan07:58VerdenHongkong forbereder seg på nye protester06:22NorgeKvinne reddet opp fra sjøen i Oslo – to personer sett løpe fra stedet06:21VerdenSri Lanka oppretter kommisjon som skal undersøke terrorangrepet05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:20VerdenColombias president ber om ytterligere sanksjoner mot Venezuela
Populært