Meny

Disse bøkene må du lese i sommer

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bokanmelderne gir deg sine beste boktips rett før fellesferien er i gang.

ABC Nyheter har tatt kontakt med tre av de største bokbloggerne i landet. Ser du etter en spennende krimbok? Kanskje en bok du kan lese for barna? Eller ønsker du å få en reise i ditt indre? Da bør du sjekke ut denne lista.

Anbefalinger av Trude Helen Hole.

Trude Helen Hole har jobbet som bokanmelder siden 2003 og har selv skrevet en rekke bøker med gode anmeldelser. Hun har anbefalt følgende bøker til ferielesingen.

1. Jan Wiese: «Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede»

Trude Helen Hole omtaler Jan Wiese som en kunstner.

– Boken har en handling fra høymiddelalderen og skildrer de voldsomme kreftene som tar tak i menn og kvinner; begjær, kjærlighet, hovmod og sjalusi. Den skildrer også en del av en eksistensialistisk diskusjon: - Hva skal vi la styre livene våre?

Boken har tre fortellerstemmer som flettes sammen. Med det skapes den kompleksiteten en slik vakker bok trenger for å ikke virke plump. Jeg vil hevde at denne boken appellerer til de aller fleste, uavhengig av alder og kjønn.

Jan Wiese er en kunstner. Han maler ord. Han skildrer slik at du blir fanget i tilstedeværelsen, hver setning danser og lokker deg inn i dypet av hvert eneste ord, hver eneste bokstav. Boken avsluttes brått slik at du blir sittende og undre i etterkant.

2.Paulo Coelho: «Pilgrimsreisen »

– Pilegrimsreisen av Paulo Coelho er et mesterverk. Boken tar deg med på en reise inn i det ubevisste, gjennom et landskap skildret så godt at du kjenner det på pulsen - i de rolige hjerteslagene og langt inn i hjernebarken. Dette er en bok som krever noe av deg. Tilstedeværelse!

Paulo Coelho er kjent for sine filosoferende og reflekterende bøker.

Pilegrimsreisen tar oss med på en pilegrimsvandring fra Frankrike til Spania, nærmere bestemt Santiago de Compostela, en pilegrimsferd som er bevandret av mennesker fra hele verden i over 1000 år. I boken skal fortellerstemmen sammen med sin lærermester prøve å gjøre seg fortjent til «Mestersverdet». For å oppnå det må han ikke bare vandre den lange, fysiske strekningen, men også begi seg ut på en reise i sitt eget indre – noe som er langt mer komplisert.

Forfatteren har en egen evne til å skildre livet. Coehlos filosofi om å «stoppe opp og kjenne etter» i sitt indre er vel verdt å lytte til. Vi trenger alle en befriende stans i vårt travle hverdagsliv.

Boken er krevende å lese, men den setter fokus på det som betyr noe her i livet: deg selv og din indre balanse.

3. Sigrid Olssen: «Trippelgjengen og loftsmysteriet»

Sigrid Olsen debuterte med historien om trippelgjengen våren 2017.

– Dette er en bok for deg som har barn i hus. Even bor i Oslo og sommerferien på den nye hytta ved sjøen frister ikke. Likevel blir han fort kjent med jevngamle Marcus og Emma. Ikke langt fra hyttene ligger et gammelt forlatt hus som ser ut som om det kan falle sammen når som helst. Rykter sier at en gammel dame går igjen, og første kvelden ser Even et svakt lys på loftet. Eller … er det bare fantasi?

Even bestemmer seg for at han aldri skal gå dit. Men hva skjer når Emma utfordrer ham til å gå inn i huset midt på natten? Bare for å se, sier hun.

Trippelgjengen og loftsmysteriet byr på spenning, vennskap og glede, og er fremfor alt et aldri så lite mysterium. Boken passer gutter og jenter i alderen 9-13 år.

Les også: – Forbryterne er mer like oss enn det vi liker å tro

Anbefalinger av Geir Tangen

Krimblogger Geir Tangen har i løpet av de siste årene blitt et kjent navn blant alle kriminteresserte. Han gir derfor tips innenfor denne kategorien. I disse dager er han aktuell med romanen hjerteknuser.

Både Tangen og Matre har blitt kjøpt opp av Gyldendal for sine krimbøker.

Agnes Lovise Matre: «Skinnet bedrar»

– Ja, det er min kone, men jeg er ikke alene i krim-Norge om å trekke fram denne realistiske krimromanen med handling fra Hardanger. Bokbloggere rundt hele Norge triller yatzy i seksere på terningen. Ekte, nært, sårt og spennende.

Arne Dahl: «Utmarker»

– Årets beste krim så langt. Ikke ofte en ser språk og spenning danser tango slik som dette. Kommende klassiker!

Jan Erik Fjell: «Lykkejegeren»

– Krimromanen som burde vunnet Rivertonprisen ifjor etter min mening. En soleklar sekser på terningen. Fantastiske karakterer som kryper inn under huden på deg.

Les også: Hai svømte mellom badegjester på Mallorca

Anbefalinger av Rita Myrvang Berg

Rita Myrvang Berg driver bokbloggen Ritaleser.com og har i likhet med Tangen anbefalt tre krimbøker.

Myriam H. Bjerkli: «Lille Linerle»

Lille Linerne er Bjerklis første kriminalroman.

– Myriam H. Bjerkli er forlagssjef i Forlagshuset i Vestfold, og er i tillegg forfatter. Hun har tidligere gitt ut ungdomsbøker og bidratt til diverse antologier. Våren 2017 debuterte hun som kriminalforfatter – med stort hell!

Starten på denne boken er som en helt vanlig kriminalroman – ei lita jente kidnappes og holdes fanget. Men handlingen utover i boka er veldig uventet, utrolig spennende og noe av det bedre jeg har lest av norsk krim på lenge. Her har ikke forfatteren gått i fella med å følge den vanlige «oppskriften», men funnet sin egen, originale vei mot løsningen av mysteriet.

Michel Bussi: «Etter Styrten»

Michel Bussi er en forfatter fra Frankrike.

– Natt til lille julaften 1980 styrter et fly på grensen mellom Sveits og Frankrike. Kun en tre måneder gammel jente overlever. Det viser seg imidlertid at det var to babyer om bord på flyet – og spørsmålet blir nå hvem denne jenta er. To familier mener hun er en av dem, og dette utløser en etterforskning som skal vare i nesten to tiår. En ivrig privatdetektiv forsøker å avdekke jentas virkelige identitet.

Gjennom boken får vi fortalt historien om hva han har foretatt seg i sin søken etter sannheten, hvordan de to familiene har presset på og lagt hindringen i veien for hans arbeid. Hva alle har måttet forsake og betale, i denne evigvarende jakten på hvem den lille overlevende jenta faktisk var.

Juryen som tildelte denne boka «Gullkulen» for beste oversatte kriminalroman i 2016 sa om boka:
«[…] en litterær avansert blanding av thriller, satire, kriminelt puslespil og faktisk kjærlighetshistorie».

Robert Galbraith (JK Rowling): «Ondskapens kall»

– I disse dager feires 20-årsjubileet for utgivelsen av den første Harry Potter-boken. JK Rowling kan også skrive krim. Forsøksvis under pseudonymet Robert Galbraith, men det tok ikke lang tid før det ble avslørt hvem som faktisk sto bak.

JK Rowling har skrevet krim under pseudonymet Robert Galbraith.

«Ondskapens kall» er tredje bok i serien om privatdetektiven Cormoran Strike og hans sekretær/partner (en tittel de to aldri blir helt enige om). Før denne kom bøkene «Når gjøken galer» og «Silkeormen.»

Alle bøkene er fantastisk gode, og jeg anbefaler å lese dem i rekkefølge.

I «Ondskapens kall» blir en mystisk pakke levert til Robin Ellacott, som til sin skrekk oppdager at den inneholder benet til en død kvinne. Da politiet setter søkelyset mot én bestemt mistenkt, tar Cormoran og Robin saken i egne hender. Dette fører dem inn i en mørk og forskrudd verden som setter dem begge i livsfare.

I tillegg til de gode kriminalsakene som blir etterforsket, er Rowling spesielt god til å beskrive steder og opplevelser, lukter og lyder slik at man føler at man selv er tilstede. Dette er god, gammeldags britisk kvalitetskrim slik jeg liker den.

Les også:

Spektakulært fugleblikk over «forbudt» Disneyland

Cambridge er historisk, skummel og trendy

Paris: Lenge leve forskjellen!

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:09 IS-krigere kommer ut av tunneler i Syria18:31 Australsk ektepar: Vi fryktet at det kunne være slutten17:52 VGs gransking offentliggjøres til uka17:27 Mali lover å oppløse milits etter massakre17:03 Ap-politiker stiller spørsmål ved at astrologistudier får statsstøtte16:33 Cruisepassasjerer jublet da Viking Sky la til kai i Molde etter dramatisk døgn16:22 Klæbo rykket fra Bolsjunov og vant verdenscupen16:20 Molde gjør seg klar for cruisepassasjerer16:02 Mann som ble skutt av politiet, har ikke villet la seg avhøre15:58 Fem millioner ber May avlyse brexit15:53 USAs justisminister forbereder Mueller-notat15:36 – Det har vært en veldig, veldig spesiell sesong15:01 Dødstallet stiger etter syklon i Øst-Afrika14:57 Østberg vant verdenscupen sammenlagt14:52 Solberg takker redningsmannskapene14:46 Yngstemann Ingebrigtsen stiller i VM i terrengløp i Danmark14:44 Forsvaret: Redningsaksjon helt på kanten av hva helikoptrene kunne klare14:28 Eckhoff ett sekund fra seieren i verdenscupavslutningen i Holmenkollen14:14 Klimafløyen i Sp jubler over seire på landsmøtet14:08 FN i sjokk etter massakre på sivile i Mali13:53 Passasjer: – Fikk Titanic-følelse12:53 Mann skadd i knivstikking i Grenland12:19 20 år siden Bondevik sendte fly til Nato-bombing av Jugoslavia12:17 To kvinnelige journalister tildelt Kim Wall-stipend12:13 Måling: Opposisjonen i Thailand ligger an til å få flest stemmer11:56 Senterpartiet vedtok omfattende klimaresolusjon11:51 Bombedømt russisk tenåring til sak mot innreiseforbud11:30 Chile: Kongeparet skal åpne dører hos tøff laksekonkurrent11:27 Lundby avsluttet sesongen med seier10:49 Barnetrygden øker for første gang på 23 år10:42 Sp-landsmøtet demper angrepet på Riksrevisjonen10:13 Kilder: May presses av partifeller til å gå av08:54 Risiko for demningsbrist i Brasil08:47 Skipet slepes mot land - 479 evakuert08:40 SV-forslag utløser tråler-splid i Senterpartiet07:33 Danmark sender redningshelikopter til Norge07:07 Første valg i Thailand siden kuppet i 201406:37 Mann til sykehus etter knivstikking i Nordland06:37 Kraftig jordskjelv øst i Indonesia05:50 Dette skjer i dag05:24 Dette skjedde i natt05:05 Cruiseskip skal ha vært 100 meter fra å gå på grunn04:56 En av verdens mest etterlyste drapsmistenkte tatt i Romania04:49 Over 63 millioner til pårørende etter moskémassakren04:34 Evakueringen av cruisepassasjerer vil ta tid04:25 Dødstallene stiger etter angrepet i Mali03:49 16 personer sendt til legevakt eller sykehus etter cruiseulykken03:47 Cruiseskip seiler mot Molde03:26 262 evakuert fra cruiseskip03:00 Omfattende grisekjøring i flokk på E6 og Fornebu02:57 Fire til sykehus etter bilulykke i Øvre Eiker02:39 Uvær skaper problemer på fjellovergangene02:19 Paven godtar chilensk kardinals avskjed etter overgrepssaker02:13 Varaordfører: – Det er en dramatisk situasjon02:07 Pågrepet Guaidó-rådgiver anklages for å hente inn leiemordere00:34 180 evakuerte fra cruiseskipet i Hustadvika23:47 Alle om bord på lasteskip i Hustadvika evakuert23:27 Sivilforsvar og Røde Kors hjelper til etter cruisebåthavari23:10 USA venter på Muellers konklusjoner23:08 Rederiet takker redningsmannskapene23:07 Mistenkelige lyder utløste panikk Disneyland i Paris23:06 Kystverket i beredskap mot forurensing på Hustadvika22:51 – Det nytter ikke kjempe mot bilen, men vi gjør vårt beste for å ruste opp byen for gående22:46 Ramos-panenka knuste Norges poenghåp i Valencia22:40 Ny Norge-seier etter sterk avslutning22:20 Folk hopper fra lasteskip for å bli reddet av helikopter i Hustadvika22:18 Massemønstring mot brexit i London21:59 To til sykehus og to pågrepet etter knivstikking på fest i Sørumsand21:29 Tre av de evakuerte fra cruiseskipet er alvorlig skadd21:28 Trump truer potensielle IS-rekrutter med døden21:24 Stavanger får søke om sjakk-VM i 202021:11 VGs egen gransking er «like rundt hjørnet»20:56 En ting sto mellom ham og den tyske kulen20:46 SOHR: Over 200 barn drept i offensiven mot IS20:35 Kilder: Boeing har oppdatert programvare for 737 MAX20:30 Styrmann tatt i promillekontroll – mistet jobben og dømt til fengsel20:19 Ektepar: – Vi er veldig takknemlige19:56 Over 100 sivile skal ha blitt drept i landsby i Mali19:32 En hardt skadd i helikopterstyrt på øy i Kragerø19:00 Passasjer rystet etter å ha blitt evakuert fra cruiseskip18:49 Fræna, Molde og Kristiansund kommuner bistår evakuerte cruiseskipspassasjerer18:04 Evakuerte cruisepassasjerer kjøres til Molde og Kristiansund17:54 Johannes Thingnes Bø slo Fourcades rekord etter ny Kollen-seier17:45 Viking Sky droppet Bodø på grunn av uvær fredag17:27 Oljeopprøret uteble på Senterpartiets landsmøte17:20 Klæbo med ny seier etter Bolsjunovs stavbrekk17:16 Store taubåter er på vei for å trekke cruiseskipet17:09 Minst elleve drept i angrep i Somalias hovedstad16:58 Tusenvis protesterer i gule vester i Frankrike16:48 De første 100 cruisepassasjerene er evakuert i land16:28 Venezuelas landslagssjef truer med å slutte etter bragdseier16:27 Senterpartiets ledertrio gjenvalgt til stående applaus16:24 LSK snudde og vant målrik serieåpning16:01 Kuzmina historisk etter overlegen seier på jaktstarten i Holmenkollen15:57 Ingen tatt av snøskred i Tromsdalen15:31 Omtrent 200 beboere var evakuert på grunn av brann på Gjøvik14:49 VM i Skreifiske avlyst på grunn av uvær14:49 Første distansetap for Johaug - spurtslått av Nilsson14:48 Fisker skal ha skutt mot båt i Bergen14:48 Senterparti-applaus for pelsdyrnæringen
Siste nytt
19:09VerdenIS-krigere kommer ut av tunneler i Syria18:31NorgeAustralsk ektepar: Vi fryktet at det kunne være slutten17:52NorgeVGs gransking offentliggjøres til uka17:27VerdenMali lover å oppløse milits etter massakre17:03PolitikkAp-politiker stiller spørsmål ved at astrologistudier får statsstøtte16:33NorgeCruisepassasjerer jublet da Viking Sky la til kai i Molde etter dramatisk døgn16:22SportKlæbo rykket fra Bolsjunov og vant verdenscupen16:20NorgeMolde gjør seg klar for cruisepassasjerer16:02NorgeMann som ble skutt av politiet, har ikke villet la seg avhøre15:58VerdenFem millioner ber May avlyse brexit15:53VerdenUSAs justisminister forbereder Mueller-notat15:36Sport– Det har vært en veldig, veldig spesiell sesong15:01VerdenDødstallet stiger etter syklon i Øst-Afrika14:57SportØstberg vant verdenscupen sammenlagt14:52PolitikkSolberg takker redningsmannskapene14:46SportYngstemann Ingebrigtsen stiller i VM i terrengløp i Danmark14:44NorgeForsvaret: Redningsaksjon helt på kanten av hva helikoptrene kunne klare14:28SportEckhoff ett sekund fra seieren i verdenscupavslutningen i Holmenkollen14:14PolitikkKlimafløyen i Sp jubler over seire på landsmøtet14:08VerdenFN i sjokk etter massakre på sivile i Mali13:53NorgePassasjer: – Fikk Titanic-følelse12:53NorgeMann skadd i knivstikking i Grenland12:19Norge20 år siden Bondevik sendte fly til Nato-bombing av Jugoslavia12:17VerdenTo kvinnelige journalister tildelt Kim Wall-stipend12:13VerdenMåling: Opposisjonen i Thailand ligger an til å få flest stemmer11:56PolitikkSenterpartiet vedtok omfattende klimaresolusjon11:51NorgeBombedømt russisk tenåring til sak mot innreiseforbud11:30VerdenChile: Kongeparet skal åpne dører hos tøff laksekonkurrent11:27SportLundby avsluttet sesongen med seier10:49PrivatøkonomiBarnetrygden øker for første gang på 23 år10:42PolitikkSp-landsmøtet demper angrepet på Riksrevisjonen10:13PolitikkKilder: May presses av partifeller til å gå av08:54VerdenRisiko for demningsbrist i Brasil08:47NorgeSkipet slepes mot land - 479 evakuert08:40PengerSV-forslag utløser tråler-splid i Senterpartiet07:33NorgeDanmark sender redningshelikopter til Norge07:07VerdenFørste valg i Thailand siden kuppet i 201406:37NorgeMann til sykehus etter knivstikking i Nordland06:37VerdenKraftig jordskjelv øst i Indonesia05:50NorgeDette skjer i dag05:24NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeCruiseskip skal ha vært 100 meter fra å gå på grunn04:56VerdenEn av verdens mest etterlyste drapsmistenkte tatt i Romania04:49VerdenOver 63 millioner til pårørende etter moskémassakren04:34NorgeEvakueringen av cruisepassasjerer vil ta tid04:25VerdenDødstallene stiger etter angrepet i Mali03:49Norge16 personer sendt til legevakt eller sykehus etter cruiseulykken03:47NorgeCruiseskip seiler mot Molde03:26Norge262 evakuert fra cruiseskip03:00NorgeOmfattende grisekjøring i flokk på E6 og Fornebu02:57NorgeFire til sykehus etter bilulykke i Øvre Eiker02:39NorgeUvær skaper problemer på fjellovergangene02:19VerdenPaven godtar chilensk kardinals avskjed etter overgrepssaker02:13NorgeVaraordfører: – Det er en dramatisk situasjon02:07VerdenPågrepet Guaidó-rådgiver anklages for å hente inn leiemordere00:34Norge180 evakuerte fra cruiseskipet i Hustadvika23:47NorgeAlle om bord på lasteskip i Hustadvika evakuert23:27NorgeSivilforsvar og Røde Kors hjelper til etter cruisebåthavari23:10VerdenUSA venter på Muellers konklusjoner23:08NorgeRederiet takker redningsmannskapene23:07VerdenMistenkelige lyder utløste panikk Disneyland i Paris23:06NorgeKystverket i beredskap mot forurensing på Hustadvika22:51Norge– Det nytter ikke kjempe mot bilen, men vi gjør vårt beste for å ruste opp byen for gående22:46SportRamos-panenka knuste Norges poenghåp i Valencia22:40SportNy Norge-seier etter sterk avslutning22:20NorgeFolk hopper fra lasteskip for å bli reddet av helikopter i Hustadvika22:18VerdenMassemønstring mot brexit i London21:59NorgeTo til sykehus og to pågrepet etter knivstikking på fest i Sørumsand21:29NorgeTre av de evakuerte fra cruiseskipet er alvorlig skadd21:28VerdenTrump truer potensielle IS-rekrutter med døden21:24SportStavanger får søke om sjakk-VM i 202021:11NorgeVGs egen gransking er «like rundt hjørnet»20:56LivetEn ting sto mellom ham og den tyske kulen20:46VerdenSOHR: Over 200 barn drept i offensiven mot IS20:35VerdenKilder: Boeing har oppdatert programvare for 737 MAX20:30ReisenyheterStyrmann tatt i promillekontroll – mistet jobben og dømt til fengsel20:19NorgeEktepar: – Vi er veldig takknemlige19:56VerdenOver 100 sivile skal ha blitt drept i landsby i Mali19:32NorgeEn hardt skadd i helikopterstyrt på øy i Kragerø19:00NorgePassasjer rystet etter å ha blitt evakuert fra cruiseskip18:49NorgeFræna, Molde og Kristiansund kommuner bistår evakuerte cruiseskipspassasjerer18:04NorgeEvakuerte cruisepassasjerer kjøres til Molde og Kristiansund17:54SportJohannes Thingnes Bø slo Fourcades rekord etter ny Kollen-seier17:45NorgeViking Sky droppet Bodø på grunn av uvær fredag17:27NorgeOljeopprøret uteble på Senterpartiets landsmøte17:20SportKlæbo med ny seier etter Bolsjunovs stavbrekk17:16NorgeStore taubåter er på vei for å trekke cruiseskipet17:09VerdenMinst elleve drept i angrep i Somalias hovedstad16:58VerdenTusenvis protesterer i gule vester i Frankrike16:48NorgeDe første 100 cruisepassasjerene er evakuert i land16:28SportVenezuelas landslagssjef truer med å slutte etter bragdseier16:27NorgeSenterpartiets ledertrio gjenvalgt til stående applaus16:24SportLSK snudde og vant målrik serieåpning16:01SportKuzmina historisk etter overlegen seier på jaktstarten i Holmenkollen15:57NorgeIngen tatt av snøskred i Tromsdalen15:31NorgeOmtrent 200 beboere var evakuert på grunn av brann på Gjøvik14:49NorgeVM i Skreifiske avlyst på grunn av uvær14:49SportFørste distansetap for Johaug - spurtslått av Nilsson14:48NorgeFisker skal ha skutt mot båt i Bergen14:48NorgeSenterparti-applaus for pelsdyrnæringen
Populært