Disse bøkene må du lese i sommer

Bokanmelderne gir deg sine beste boktips rett før fellesferien er i gang. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ABC Nyheter har tatt kontakt med tre av de største bokbloggerne i landet. Ser du etter en spennende krimbok? Kanskje en bok du kan lese for barna? Eller ønsker du å få en reise i ditt indre? Da bør du sjekke ut denne lista.

Anbefalinger av Trude Helen Hole.

Trude Helen Hole har jobbet som bokanmelder siden 2003 og har selv skrevet en rekke bøker med gode anmeldelser. Hun har anbefalt følgende bøker til ferielesingen.

1. Jan Wiese: «Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede»

Trude Helen Hole omtaler Jan Wiese som en kunstner.
Trude Helen Hole omtaler Jan Wiese som en kunstner.

– Boken har en handling fra høymiddelalderen og skildrer de voldsomme kreftene som tar tak i menn og kvinner; begjær, kjærlighet, hovmod og sjalusi. Den skildrer også en del av en eksistensialistisk diskusjon: - Hva skal vi la styre livene våre?

Boken har tre fortellerstemmer som flettes sammen. Med det skapes den kompleksiteten en slik vakker bok trenger for å ikke virke plump. Jeg vil hevde at denne boken appellerer til de aller fleste, uavhengig av alder og kjønn.

Jan Wiese er en kunstner. Han maler ord. Han skildrer slik at du blir fanget i tilstedeværelsen, hver setning danser og lokker deg inn i dypet av hvert eneste ord, hver eneste bokstav. Boken avsluttes brått slik at du blir sittende og undre i etterkant.

2.Paulo Coelho: «Pilgrimsreisen »

– Pilegrimsreisen av Paulo Coelho er et mesterverk. Boken tar deg med på en reise inn i det ubevisste, gjennom et landskap skildret så godt at du kjenner det på pulsen - i de rolige hjerteslagene og langt inn i hjernebarken. Dette er en bok som krever noe av deg. Tilstedeværelse!

Paulo Coelho er kjent for sine filosoferende og reflekterende bøker.
Paulo Coelho er kjent for sine filosoferende og reflekterende bøker.

Pilegrimsreisen tar oss med på en pilegrimsvandring fra Frankrike til Spania, nærmere bestemt Santiago de Compostela, en pilegrimsferd som er bevandret av mennesker fra hele verden i over 1000 år. I boken skal fortellerstemmen sammen med sin lærermester prøve å gjøre seg fortjent til «Mestersverdet». For å oppnå det må han ikke bare vandre den lange, fysiske strekningen, men også begi seg ut på en reise i sitt eget indre – noe som er langt mer komplisert.

Forfatteren har en egen evne til å skildre livet. Coehlos filosofi om å «stoppe opp og kjenne etter» i sitt indre er vel verdt å lytte til. Vi trenger alle en befriende stans i vårt travle hverdagsliv.

Boken er krevende å lese, men den setter fokus på det som betyr noe her i livet: deg selv og din indre balanse.

3. Sigrid Olssen: «Trippelgjengen og loftsmysteriet»

Sigrid Olsen debuterte med historien om trippelgjengen våren 2017.
Sigrid Olsen debuterte med historien om trippelgjengen våren 2017.

– Dette er en bok for deg som har barn i hus. Even bor i Oslo og sommerferien på den nye hytta ved sjøen frister ikke. Likevel blir han fort kjent med jevngamle Marcus og Emma. Ikke langt fra hyttene ligger et gammelt forlatt hus som ser ut som om det kan falle sammen når som helst. Rykter sier at en gammel dame går igjen, og første kvelden ser Even et svakt lys på loftet. Eller … er det bare fantasi?

Even bestemmer seg for at han aldri skal gå dit. Men hva skjer når Emma utfordrer ham til å gå inn i huset midt på natten? Bare for å se, sier hun.

Trippelgjengen og loftsmysteriet byr på spenning, vennskap og glede, og er fremfor alt et aldri så lite mysterium. Boken passer gutter og jenter i alderen 9-13 år.

Les også: – Forbryterne er mer like oss enn det vi liker å tro

Anbefalinger av Geir Tangen

Krimblogger Geir Tangen har i løpet av de siste årene blitt et kjent navn blant alle kriminteresserte. Han gir derfor tips innenfor denne kategorien. I disse dager er han aktuell med romanen hjerteknuser.

Både Tangen og Matre har blitt kjøpt opp av Gyldendal for sine krimbøker.
Både Tangen og Matre har blitt kjøpt opp av Gyldendal for sine krimbøker.

Agnes Lovise Matre: «Skinnet bedrar»

– Ja, det er min kone, men jeg er ikke alene i krim-Norge om å trekke fram denne realistiske krimromanen med handling fra Hardanger. Bokbloggere rundt hele Norge triller yatzy i seksere på terningen. Ekte, nært, sårt og spennende.

Arne Dahl: «Utmarker»

– Årets beste krim så langt. Ikke ofte en ser språk og spenning danser tango slik som dette. Kommende klassiker!

Jan Erik Fjell: «Lykkejegeren»

– Krimromanen som burde vunnet Rivertonprisen ifjor etter min mening. En soleklar sekser på terningen. Fantastiske karakterer som kryper inn under huden på deg.

Les også: Hai svømte mellom badegjester på Mallorca

Anbefalinger av Rita Myrvang Berg

Rita Myrvang Berg driver bokbloggen Ritaleser.com og har i likhet med Tangen anbefalt tre krimbøker.

Myriam H. Bjerkli: «Lille Linerle»

Lille Linerne er Bjerklis første kriminalroman.
Lille Linerne er Bjerklis første kriminalroman.

– Myriam H. Bjerkli er forlagssjef i Forlagshuset i Vestfold, og er i tillegg forfatter. Hun har tidligere gitt ut ungdomsbøker og bidratt til diverse antologier. Våren 2017 debuterte hun som kriminalforfatter – med stort hell!

Starten på denne boken er som en helt vanlig kriminalroman – ei lita jente kidnappes og holdes fanget. Men handlingen utover i boka er veldig uventet, utrolig spennende og noe av det bedre jeg har lest av norsk krim på lenge. Her har ikke forfatteren gått i fella med å følge den vanlige «oppskriften», men funnet sin egen, originale vei mot løsningen av mysteriet.

Michel Bussi: «Etter Styrten»

Michel Bussi er en forfatter fra Frankrike.
Michel Bussi er en forfatter fra Frankrike.

– Natt til lille julaften 1980 styrter et fly på grensen mellom Sveits og Frankrike. Kun en tre måneder gammel jente overlever. Det viser seg imidlertid at det var to babyer om bord på flyet – og spørsmålet blir nå hvem denne jenta er. To familier mener hun er en av dem, og dette utløser en etterforskning som skal vare i nesten to tiår. En ivrig privatdetektiv forsøker å avdekke jentas virkelige identitet.

Gjennom boken får vi fortalt historien om hva han har foretatt seg i sin søken etter sannheten, hvordan de to familiene har presset på og lagt hindringen i veien for hans arbeid. Hva alle har måttet forsake og betale, i denne evigvarende jakten på hvem den lille overlevende jenta faktisk var.

Juryen som tildelte denne boka «Gullkulen» for beste oversatte kriminalroman i 2016 sa om boka:
«[…] en litterær avansert blanding av thriller, satire, kriminelt puslespil og faktisk kjærlighetshistorie».

Robert Galbraith (JK Rowling): «Ondskapens kall»

– I disse dager feires 20-årsjubileet for utgivelsen av den første Harry Potter-boken. JK Rowling kan også skrive krim. Forsøksvis under pseudonymet Robert Galbraith, men det tok ikke lang tid før det ble avslørt hvem som faktisk sto bak.

JK Rowling har skrevet krim under pseudonymet Robert Galbraith.
JK Rowling har skrevet krim under pseudonymet Robert Galbraith.

«Ondskapens kall» er tredje bok i serien om privatdetektiven Cormoran Strike og hans sekretær/partner (en tittel de to aldri blir helt enige om). Før denne kom bøkene «Når gjøken galer» og «Silkeormen.»

Alle bøkene er fantastisk gode, og jeg anbefaler å lese dem i rekkefølge.

I «Ondskapens kall» blir en mystisk pakke levert til Robin Ellacott, som til sin skrekk oppdager at den inneholder benet til en død kvinne. Da politiet setter søkelyset mot én bestemt mistenkt, tar Cormoran og Robin saken i egne hender. Dette fører dem inn i en mørk og forskrudd verden som setter dem begge i livsfare.

I tillegg til de gode kriminalsakene som blir etterforsket, er Rowling spesielt god til å beskrive steder og opplevelser, lukter og lyder slik at man føler at man selv er tilstede. Dette er god, gammeldags britisk kvalitetskrim slik jeg liker den.

Les også:

Spektakulært fugleblikk over «forbudt» Disneyland

Cambridge er historisk, skummel og trendy

Paris: Lenge leve forskjellen!

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden