Økonomikommentator tatt for svindel og hvitvasking

Ny Tids redaktør Truls Lie (bildet) synes ikke leserne trenger å vite om kommentator Hans Eirik Olavs erfaringer fra norsk rettsvesen i flere økonomisaker.
Ny Tids redaktør Truls Lie (bildet) synes ikke leserne trenger å vite om kommentator Hans Eirik Olavs erfaringer fra norsk rettsvesen i flere økonomisaker. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Som sin viktigste økonomikommentator bruker avisen «Ny Tid» en svindler, uten å gjøre leserne oppmerksomme på dette. – Vi tror ikke på staten i alt, forklarer avisens redaktør.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avisen Ny Tids faste økonomikommentator Hans Eirik Olav er allerede dømt for brudd på våpenloven, skatteunndragelser og omsetning av eiendom til underpris.

I tillegg venter han på at ankene i en sak om svindel- og hvitvasking av flere titalls millioner kroner, skal avgjøres.

Olav er tidligere styreleder i Thule Drilling og ble i 2015 dømt av Oslo tingrett. I løpet av denne rettsprosessen har han tidligere levert inn åtte anker i Thule-saken og to i tilknyttede saker - og har tapt dem alle.

Likevel benytter altså Ny Tid ham som kommentator uten å gjøre sine lesere oppmerksom på skribentens fortid.

– Saken min er ikke rettskraftig, påpeker Hans Eirik Olav som mener samarbeidet med Ny Tid er godt og at man «praktiserer et strengt skille mellom sak og person».

– Vi har en anarkistisk linje og tror ikke på staten i alt de gjør. Vi er også veldig skeptiske til en del ting som skjer i norsk rettsvesen, sier avisens redaktør Truls Lie, i en kommentar til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Generalsekretæren i Norsk redaktørforening, Arne Jensen, minner på sin side om Vær Varsom-plakaten.

Paragraf 2.3 ber media vise «åpenhet om bakenforliggende forhold som kan være relevante for publikums oppfatning av det journalistiske innholdet».

– Hvorvidt Ny Tid har gjort en vurdering av dette vet jeg ikke. Det må du nesten spørre dem om, skriver Arne Jensen i en epost.

Underslag av 50 millioner kroner

Avisen var tidligere partiavis for SV. Sommeren 2015 gikk den fra å være ukeavis til å komme en gang i måneden som bilag til Klassekampen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Opplaget er rundt 30.000 og avisens redaktør (som også er en av eierne) sier publikasjonen nå er «anarkistisk med vekt på frihet og solidaritet».

I Ny Tids utgave fra desember er det Hans Eirik Olavs artikkel som pryder forsiden. Foto: Faksimile
I Ny Tids utgave fra desember er det Hans Eirik Olavs artikkel som pryder forsiden. Foto: Faksimile

På sine nettsider skriver en at Ny Tid har «en internasjonal øko-anarkistisk orientering», og at avisen våger seg «inn i gråsoner av hva som kan bevises. Vi ønsker at leseren selv fortolker hva vi peker på, uten at alt kan dokumenteres».

Artikkelen fortsetter under annonsen

I dommen fra Oslo tingrett fra januar 2015 blir Olav som tidligere styreleder i Thule Drilling dømt for grov utroskap av seks millioner dollar (om lag 50 millioner norske kroner) og grov hvitvaskning av 1,75 millioner dollar (15 millioner norske kroner).

Les også: Skatteetaten avslørte svindel for 350 millioner kroner

Da Økokrim ransaket Olavs hjem i forbindelse med etterforskningen av Thule-saken fant de i 2011 tre våpen, og i en seperat sak ble han dømt for ulovlig våpeninnehav, selv etter anke.

I en annen sak ble han også dømt - etter også her å ha gjort flere forsøk på å anke - for skatteunndragelse og omsetning av en eiendom i Kragerøskjærgården til underpris.

– Ikke min oppgave

I sine kommentarer gir Olav uttrykk for en dyster fremtid. I avisens siste utgave fra medio desember slår han fast at «en økonomisk kollaps er nært forestående» og at «verdens bank- og finansinstitusjoner allerede er håpløst insolvente».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Tidligere bystyrerepresentant tiltalt for Nav-svindel

Artikkelen fortsetter under annonsen

Truls Lie sier at han har vært orientert om at rettsprosessen i Thule-saken, men at han ikke har funnet det nødvendig å opplyse leserne om dette.

– Ny Tid er basert på frilansere som Olav. Vi kan ikke skrive til leserne om alt hva de har av bakgrunn. Det er ikke min oppgave, mener redaktøren som synes det er viktigere å bedømme teksten enn avsenderen.

Saken fortsetter under bildet

Slik omtales Hans Eirik Olav for Ny Tids lesere.
Slik omtales Hans Eirik Olav for Ny Tids lesere.

– Her er en kar som har tredve års erfaring fra finanslivet og har vendt seg mot dem, skal jeg begynne å forklare det til leserne?

– Han er ikke ansatt her, så det er bare tekstene jeg får og vurderer om de er egnet for trykk. Jeg blander meg ikke inn i folks personlige liv - og den dommen er jo heller ikke rettskraftig, sier Truls Lie.

Redaktør Lie synes Olavs advarsler er interessante og at det gir avisen et særpreg i forhold til resten av norsk media. Han avviser også at dommen fra Oslo tingrett skal være et problem i forhold til Olavs troverdighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er opptatt av tekstene som avslører en del interessante ting. Det er min oppgave, sier Lie.

Hvis de siste ankene fra Olav også avvises, så sier Ny Tids redaktør at han vil vurdere bruken av ham som økonomikommentator og at en rettskraftig dom nok fører til at avisen avslutter samarbeidet.

Les også: Slik gikk det da «Microsoft» forsøkte å svindle ABC Nyheter

Men redaktøren har fått tilsendt skriv fra Olavs advokat, John Christian Elden, og mener de viser at det er sider av dommen som er «suspekt i forhold til bevis», og at «det norske rettsvesen ikke helt følger spillerreglene».

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Så dette burde være interessant for norsk offentlighet også, mener Truls Lie.

Fryktet frimurerne

Da behandlingen av saken startet i 2014 mente Hans Eirik Olav han var utsatt for et komplott fra en rekke frimurere. Retten tok da en times pause for å avklare dette, men fant da ut at den eneste aktøren som var frimurer var hans egen advokat, John Christian Elden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktor i saken, Elisabeth Harbo-Lervik i Økokrim, bekrefter at han har sendt en lang rekke anker i løpet av rettsprosessen. Nå gjenstår det å behandle ytterligere to anker før dommen kan bli rettskraftig:

– Olav har brukt de rettsmidlene som er tilgjengelige. Nå avventer vi Høyesteretts beslutning i forhold til hans anke og Lagmannsrettens avgjørelse på hans omgjøringsbegjæringer.

– Han er fortsatt formelt å anse som siktet, sier advokat John Christian Elden om sin klient, i en epost til ABC Nyheter.

– En tidligere soningsinnkalling fra Økokrim i fjor høst ble dermed trukket tilbake, da ingen kan kalles inn til å sone før de eventuelt har en rettskraftig dom, skriver Elden.

Stadfestet dommen fra Oslo tingrett venter det fire års fengselsstraff på Ny Tids økonomikommentator.