Norge

Kritisk for Ringerikspoteten: – Vi må tenke nytt

Etter flere år med flom og tørke klarer ikke potetbonde Bernt Gran å levere mer enn en brøkdel av den Ringerikspoteten han pleier dette året.

Lerberg gård startet kommersielt med Ringerikspotet allerede på 1860-tallet. Barna på gården tar i et tak sammen med pappa, Bernt Gran.
Publisert Sist oppdatert

Et av landets matskatter er i en truende situasjon. Den populære Ringerikspoteten har jobbet hardt for å overleve både flom og ekstrem tørke de siste fem årene. Nå klør potetbonde Bernt Gran seg i hodet - for det haster med å finne en løsning for å redde potetens fremtid.

– Vanligvis pleier vi å dyrke 150 tonn, men i år ender vi opp med kun 30 tonn, forteller Gran når ABC Nyheter slår på tråden.

Gran driver Lerberg gård ved Hønefoss sammen med kona Marte, og de er den eneste storskala-produsenten som leverer Ringerikspotet kommersielt i Norge. Det gjør potetsorten ekstra sårbar.

Bernt Gran er den eneste kommersielle produsenten av Ringerikspotet i Norge. Foto: Privat
Bernt Gran er den eneste kommersielle produsenten av Ringerikspotet i Norge.

– Ekstremsport

De siste årene har landet vårt vært utsatt for mer ekstremvær enn på lenge.

– Været har blitt mer ekstremt, og vi ser at det har skjedd en drastisk endring de siste fem årene.

Han peker på 2018 som et katastrofalt tørkeår, og 2023 var året med flom og styrtregn. Det har hatt stor påvirkning på dyrkingen.

– Det er dyrt og kostbart med potetdyrking, så vi blir ekstra utsatt, også økonomisk sett. Potetdyrking er risikosport, sier Gran.

Han forklarer at de trenger nye settepoteter for å kunne dyrke gode poteter, og for å fornye genmaterialet i poteten. Men i fjor mistet de alle settepotetene, som resulterte i at de måtte bruke gamle settepoteter. Da blir det dårlig potet.

Værforhold har mye å si for Ringerikspotetens fremtid, og Bernt Gran håper at den tradisjonsrike poteten kan fortsette å dyrkes i fremtidige generasjoner. Foto: Privat
Værforhold har mye å si for Ringerikspotetens fremtid, og Bernt Gran håper at den tradisjonsrike poteten kan fortsette å dyrkes i fremtidige generasjoner.

– Naturens gang

Mathistoriker Christopher Sjuve er stor tilhenger av Ringerikspoteten, og han synes det er trist å se at den populære poteten er i ferd med å forsvinne.

Men han mener at det også er uunngåelig. Sjuve forklarer at når man dyrker frem en enkelt sort, blir sorten betydelig mer utsatt for vær og sykdommer.

– Man kan ikke tro at dette er for evigheten, det er naturens gang. De må byttes ut på et eller annet tidspunkt, forteller han i en sak på NRK.

For matsorten må både smake godt, og tåle varmt, kaldt, tørt og fuktig vær. Hvis ikke, vil den på et tidspunkt bli borte.

Mathistorikeren forteller at Ringerikspoteten ikke står alene på lista over truende matprodukter.

– Hvis det er noen trøst, så er den populære eplesorten Pink Lady og banansorten Cavendish også i ferd med å bli borte, sier Sjuve til NRK.

Populær til julemat

Ringerikspoteten regnes som en av landets tre gourmetpoteter, sammen med mandelpotet og gulløye. Foto: Bama
Ringerikspoteten regnes som en av landets tre gourmetpoteter, sammen med mandelpotet og gulløye.

Ringerikspoteten pleier å være et populært tilbehør til julehøytidens middager, så spørsmålet er om det ser faretruende ut for gourmetpotetens deltakelse på årets juletallerken?

Gran svarer: Til en vis grad. Det blir i hvert fall mye mindre potet, og den kommer til å selges i Ringerike.

Ringeriksbonden ser dystert på fremtiden om de ikke gjør endringer.

– Vi bønder må tenke annerledes. Vi kan ikke dyrke på de samme arealene som tidligere, og vi må dyrke der den ikke blir utsatt for flom og styrtregn.