Verden

Kritikk mot Israels plan om å tilrettelegge for at palestinere forlater Gaza

Israelske aktivister og flere land kritiserer Israel for plan om å legge til rette for at palestinere skal forlate Gazastripen.

Publisert Sist oppdatert

En talsperson for statsminister Benjamin Netanyahu bekreftet mandag at sikkerhetskabinettet har godkjent et forslag om å sette opp en myndighet underlagt forsvarsdepartementet, med oppdrag om å «forberede for frivillig flytting av beboere fra Gazastripen til tredjeland på en trygg og kontrollert måte».

Vedtaket kommer etter at USAs president tidligere har foreslått å flytte Gazas drøyt 2 millioner innbygger til arabiske land og gjøre om det krigsherjede territoriet til en riviera i Midtøsten. Trumps idé har blitt avvist av Israels arabiske naboland, inkludert Egypt, som grenser til Gazastripen.

– Ikke frivillig

Den israelske aktivistgruppen Peace Now fordømmer regjeringens plan på X.

– Når livet i et område blir gjort ulevelig som følge av bomber og beleiring, er det ikke noe «frivillig» ved at folk drar, skriver organisasjonen.

Det tyske utenriksdepartementet sier de ikke har sett det israelske forslaget, men sier det kan gi grunn til uro.

– Dersom dette handler om å opprette en myndighet med mål om permanent utvisning av palestinerne fra Gazastripen, er det uakseptabelt og må fordømmes.

Tyskland og Jordan fordømmer

Tyskland er også svært kritisk til Israels beslutning om å anerkjenne 13 bosetninger på Vestbredden, som er ulovlige etter folkeretten.

– Vi fordømmer dette på det sterkeste og avviser Israels bosetningspolitikk, ettersom den er i strid med folkeretten og står i veien for en tostatsløsning, fordi den er til hinder for en levedyktig palestinsk stat, sier departementet.

Israels naboland Jordans fordømmer også bosetningspolitikken, inkludert planen om å legge til rette for masseutvandring fra Gaza. Det jordanske utenriksdepartement sier det vil være snakk om tvangsflytting og fordømmer ethvert tiltak rettet mot palestinernes tilstedeværelse på palestinsk jord.

I forhold til størrelsen på egen befolkning er Jordan ett av landene som har tatt imot flest flyktninger, i hovedsak palestinere og syrere. Det er anslått at 30–40 prosent av alle jordanere har palestinsk bakgrunn, inkludert dronning Rania.