Norge
Koster deg over 10.000 kroner – nå advarer politiet
Tar i bruk sosiale medier for å fortelle hvor dyrt det har blitt.

(Artikkelen er først publisert av Broom): Hvor nøye er du egentlig på å overholde vikeplikten? Og hvor nøye er du for eksempel på å stoppe helt opp ved et stoppskilt i et veikryss? Om du trekker på skuldrene, bør du lese videre.
Bøtesatsene og prikkbelastningene ble nemlig skjerpet tidligere i vår, og denne – og flere andre forseelser du kanskje ikke trodde var så alvorlige, kan føre til store bøter.
Kraftig økning
For selv om det ikke er en bil i sikte hverken til høyre eller venstre, skal du alltid stoppe kjøretøyet helt ved et stopp-skilt, før du kjører ut i krysset. Hvis ikke vanker det nå en bot på 10.450 kroner. Det er rundt 3000 kroner mer enn måtte ut med så sent som i januar 2023.
I tillegg får du tre prikker i førerkortet. De er ingenting å samle på. I det du har åtte prikker, ryker nemlig førerkortet. Prikkene blir som regel hengende ved deg i tre år etter at forseelsen fant sted.
– Mange får seg nok en ubehagelig overraskelse når de får se hvor mye de må betale for denne typen forseelser nå, sier Brooms redaktør Knut Skogstad.
Politet: – Ikke klikk på lenken
Advarer i video på sosiale medier
I forbindelse med økningen la politiet i Sørvest ut en video i sosiale medier, der de demonstrerer hvor dyrt det faktisk har blitt å bryte trafikkregelene.
Der er nettopp brudd på reglene mot stopp-skilt ett av eksemplene som trekkes frem.
10.450 kroner er for øvrig samme pris du må betale for å kjøre på rødt lys, foreta en ulovlig forbikjøring, ligger for tett oppi forankjørende eller fikler med mobiltelefonen under kjøring.
– Særlig ulovlig mobilbruk har blitt veldig mye dyrere de siste årene. Det er ikke mer enn fire år siden boten var på 1700 kroner, sier Broom-redaktøren.
Advarer: Du kan bli svindlet på bensinstasjonen

Mener grensen er nådd
Man skal ikke lenger enn til våre naboland Norge og Sverige, før reaksjonene for trafikkforseelser er langt mildere – stort sett over hele linjen.
Mange mener derfor at norske myndigheter begynner å dra strikken litt vel langt når det gjelder bøtesatser her til lands.
I forkant av at bøtesatsene ble økt igjen i mars, ga for eksempel både Politidirektoratet og Utrykningspolitiet klar beskjed om at de synes nok er nok.
– Vi mener satsene er såpass høye nå at det ikke er nødvendig å øke dem for å opprettholde bøtenes preventive eller avskrekkende effekt. Derfor er vi imot dette forslaget, sa fagdirektør Runar Karlsen i Politidirektoratet til NRK.
UP ønsket seg i stedet midler til å gjennomføre hyppigere kontroller langs veiene.
– Vi tror det er viktigere å få opp risikoen for å bli oppdaget enn å øke satsene ytterligere, sa UP-sjef Knut Smedsrud.
Nå risikerer du piggdekkbot – over hele landet
Så stor er effekten
I en rapport fra november skriver Transportøkonomisk institutt at en økning på 50 prosent i bøtesatsene gir en beregnet nedgang på tre døde eller hardt skadede i trafikken.
En tredobling av politikontroller gir en beregnet nedgang på 113 døde eller hardt skadede. På en liste over effekter av ti ulike tiltak kommer økning av bøtesatser på niendeplass.
Statssekretær Tom Kalsås (Ap) i Samferdselsdepartementet sier at en fortløpende økning av bøtesatsene er nødvendig.
– Den forebyggende effekten på bøtene, som skal bidra til at trafikantene overholder reglene, vil minke over tid om ikke satsene justeres i tråd med prisutviklingen.
Her risikerer du bot med digitalt førerkort