Kong Harald tilbake på farens skjulested under krigen: – Vi er evig takknemlige
Kong Harald er tilbake på stedet hvor faren og farfaren kom som flyktninger i eget land da Norge ble okkupert i 1940. Han takker lokalbefolkningen for hjelpen.

– Balsfjord var min far og bestefars trygge havn i en skjebnetid for landet vårt. Her bodde de, i nærheten av familiene til mange av dere som er her i dag. De ble tatt vare på av sine landsmenn og -kvinner, og for det er vi dere evig takknemlige, sa kong Harald i sin tale til befolkningen i Balsfjord kommune onsdag formiddag.
Hundrevis hadde møtt opp for å ta imot kong Harald og dronning Sonja ved Moan idrettspark i Balsfjord.
De ble møtt med flagg og et barnekor som sang «Barn av regnbuen», flere taler og en rekke andre lokale kulturinnslag.

Krigshistorie
Balsfjord kommune har en helt spesiell kongelig historie. Hit kom nemlig kong Haralds bestefar, kong Haakon, og far, kronprins Olav, som flyktninger etter at Norge ble okkupert av tyskerne i 1940.
– 2. mai, nesten midnatt, ankom de Trangenhytta ved Langvannet. De var slitne flyktninger i eget land, fordrevet av den tyske okkupasjonsmakten, sa kongen i talen.
Helt siden 9. april hadde de vært på flukt fra Oslo, opp mot Nord-Norge. De ankom kommunen i bil, på sølete vårveier.
– Selv var min mor, mine to søstre og jeg flyktninger i Sverige, og etter hvert også i USA. Vi savnet dem veldig, sa kongen.
– Jeg vet jo ikke hva far og min bestefar tenkte innerst inne. Men sikkert er det at de var bekymret. Bekymret for landet vårt, og selvsagt bekymret for oss barna og mor. Og usikre på hvordan deres egne beslutninger ville påvirke Norges fremtid.

– Aldri mer krig
Deler av regjeringen var også på flukt nordover og fant etter hvert ly på forskjellige gårder i Balsfjord og Målselv.
– Her hos dere bodde de, og her avholdt de altså tre statsråd. 7. juni 1940 dro de fra Balsfjord, ut fra Tromsø og bort fra Norge, til England, sa kong Harald.
To dager senere kapitulerte Norge.
– I år feirer vi at det er 80 år siden frigjøringen av Norge. Hva har 2. verdenskrig lært oss? Det kan være ganske enkelt: Aldri mer krig. Fred og frihet er viktigst. Vi må bidra, med alt vi har, for å bevare friheten vår. Friheten til å leve gode og trygge liv i et demokratisk Norge, sa kongen.

Skal til Svalbard
Kongeparet ankom Balsjford med kongeskipet Norge onsdag formiddag, og besøket innleder en uke med fylkestur i Troms og på Svalbard.
Torsdag reiser de videre til Kvænangen kommune, før de retter kursen mot Svalbard. Hvis været tillater det, drar de over havet i kongeskipet og stopper også på Bjørnøya på veien på lørdag.
Kongen har en uttalt plan om å komme på offisielt besøk til alle landets kommuner, og får nå krysset av to nye. Etter besøket i Kvænangen torsdag er han ferdig med alle kommunene i Troms.
– Balsfjord har nå hatt besøk av totalt fire generasjoner norske kongelige. Kronprinsen kom oss i forkjøpet, han var her i 2015 – og besøkte også Trangenhytta. Så det er nesten litt som å komme hjem, når vi besøker dere i dag, sa kongen i talen.