Norge

Kiwi-eier Norgesgruppen tjente 4,9 milliarder kroner før skatt i fjor

– Vi har forståelse for at mange synes at maten i Norge har blitt dyr, sier Norgesgruppens konsernsjef. Kiwi- og Meny-eieren melder om solid vekst i 2024.

Norgesgruppen eier blant annet dagligvarekjeden Kiwi.
Publisert Sist oppdatert

Totalt omsatte selskapet for 118 milliarder kroner i fjor. Resultatet før skatt endte på 4,88 milliarder kroner i fjor, mot 4,34 året før.

– Vi har forståelse for at mange synes at maten i Norge har blitt dyr de siste årene. Tallene vi legger fram i dag viser at marginene våre fortsatt er lave, og på et nødvendig nivå for å investere i mer effektive og lønnsomme butikker og en bedre handleopplevelse for kundene våre, sier konsernsjef Runar Hollevik.

Han sier at deres viktigste bidrag for å bremse prisveksten på mat er å holde kostnadene ned og innkjøpsprisene så lave som mulig.

– Sterk konkurranse

Norgesgruppen oppsummerer 2024 som et år preget av fortsatt høy prisvekst i samfunnet og redusert kjøpekraft.

– Konkurransen i matmarkedet er sterk, med bransjeglidning, økt grensehandel og vedvarende økninger i kostnader, skriver selskapet i en pressemelding.

I løpet av 2024 steg matprisene med 5,2 prosent ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Olivenolje, Kokesjokolade og fryst laks og ørret var matvarene som økte mest i pris.

– I 2024 har vi sett til dels kraftige prisøkninger innen råvarer som påvirker flere ulike varegrupper den norske forbrukeren ønsker. Kakao, kaffe og appelsiner er tre råvarer som har preget 2024 i særlig stor grad, sier leder for kategorianalyse Gina Hegland Eriksen i Norgesgruppen i årsrapporten.

– Økte kostnader i flere ledd

Hun peker også på at krig og konflikt har påvirket prisene.

– Vi påvirkes fortsatt av krigen i Ukraina, som har pågått siden 2022, sier Eriksen.

Norgesgruppen viser i årsrapporten til at det er mye som påvirker prisene på veien fra råvare til butikk.

– I 2024 ble varene vi kjøpte påvirket av alt fra økte råvare- og importpriser på innhold og emballasje, til økte kostnader knyttet til lønn i produksjon, transport og butikk samt politiske beslutninger, heter det i årsrapporten.