Verden

Kina ser nye muligheter etter at forholdet mellom USA og Europa har kjølnet

Kina forsøker å dra nytte av sprekkene i forholdet mellom USA og Europa og har startet en sjarmoffensiv overfor Europa. – Ren opportunisme, mener forsker.

Storpolitikken gjenspeiles i en suvenirbutikk i St. Petersburg. Her er presidentene Xi Jinping, Donald Trump og Vladimir Putins portretter malt på tradisjonelle matrjosjkadukker. Arkivfoto: Dmitri Lovetsky / AP / NTB
Publisert Sist oppdatert

Sprekkene som har oppstått mellom USA og Europa, kan utvilsomt bety nye muligheter for Kina, som nå forsøker å fremstille seg selv som den fremste forsvareren av en regelbasert verdensorden.

– Det er noe tull, selvfølgelig, sier forsker Alexis von Sydow ved det Nasjonale kunnskapssenteret om Kina ved Utenrikspolitisk institutt i Stockholm.

En sjarmoffensiv

Kina har den siste tiden startet en sjarmoffensiv overfor Europa. I flere møter med representanter fra EU-land har kinesiske toppdiplomater fremhevet Kina som en mer pålitelig partner enn Washington, et budskap som også har blitt formidlet når EU-representanter har besøkt Beijing.

Von Sydow mener Kina forsøker å dra fordeler av splittelsen i forholdet mellom Europa og USA.

– Kina har lenge ønsket at Europa ikke skal stå USA så nært. Kineserne understreker at de ønsker at Europa skal opptre mer som en uavhengig aktør og være strategiske uavhengige av USA, sier von Sydow til det svenske nyhetsbyrået TT.

Han påpeker at dersom krigen mellom Russland og Ukraina tar slutt, kan Europa faktisk synes at det vil være litt enklere å nærme seg Kina. Europas største problem de siste årene har vært at Beijing har støttet angriperen Russland økonomisk.

Fra Ukrainsk side ser man på Kina som en part man ikke har råd til å ha et dårlig forhold til.

Drar fordel av USAs politikk

Ukrainas tidligere utenriksminister Dmytro Kuleba besøkte Kina i fjor sommer. Han møtte da Kinas utenriksminister Wang Yi. Da ble blant annet krigen og Kinas mulige rolle i en fredsprosess diskutert.

Ifølge Kuleba er Kina det landet som nå tjener mest på USAs president Donald Trumps svingning når det gjelder støtten til Ukraina. Kina kan dra størst fordeler av Trumps utenrikspolitikk, selv om det nok ikke er Trumps mål.

– Det er svært gode grunner til å tro at Kina, ved å vise tålmodighet og etter hvert forbedre forholdene til andre land, deriblant Ukraina, vil dra stor fordel av utviklingen, sa Kuleba nylig til The South China Morning Post.

Kuleba ser imidlertid ingen umiddelbar rolle for Kina i eventuelle fredsforhandlinger. Han mener at Kina ikke trenger å være spesielt aktivt for øyeblikket, men bare vise støtte.

– Det betyr ikke at man skal åpne opp hele Europa og skape en frihandelssone med Kina, men det finnes gode manøvringsmuligheter. Nå som alliansen USA-Europa er sterkt svekket, har mulighetene åpnet seg, sier han til avisen.

Framstå som nøytralt

Krigen i Ukraina har pågått i litt over tre år, men fortsatt har ikke Kina fordømt den russiske fullskalainvasjonen. I stedet har landet ønsket å fremstå som en nøytral part som både Russland og Ukraina kan lytte til.

At Kina nå plutselig skulle stå for den regelbaserte verdensordenen som bygger på visse verdier, normer, institusjoner og regelverk som er skapt for å styre staters oppførsel globalt, er ikke særlig sannsynlig.

– Kina har aldri stått for en slik orden. Dette er ren opportunisme fra Kinas side, mener von Sydow.

Vil være ødeleggende

Tidligere i år kalte Donald Trump den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj for diktator. Deretter annonserte han en pause i USAs militære støtte til Ukraina. Et klart brudd i USAs holdning til krigen og med Europas linje.

Men von Sydow mener at Europa fortsatt har en sterk interesse i å opprettholde et godt forhold til stormakten i vest.

– Hvis det transatlantiske båndet brytes, vil Europa få en mer utsatt relasjon med Russland, og få en større økonomisk avhengighet av Kina, påpeker von Sydow.

– En konflikt mellom USA og Europa ville være ødeleggende for vår kapasitet til å beskytte oss mot Kina, understreker han.