Nyheter

Kan man smake hvordan et dyr har blitt avlivet?

Ja, det kan man.

Hvis kua er veldig stresset ved slakting, kan dette påvirke smaken.
Publisert Sist oppdatert

Det skriver Illustrert Vitenskap. Det er hvert fall timene før avlivningen som kan ha en påvirkning.

Både stress og utmattelse påvirker kjøttets smak, farge og konsistens.

Grunnen til at dette påvirker smaken er pH-verdiene i kjøttet.

Hva gir best smak?

Ta for eksempel en ku.

Den får energi ved at celler omdanner oksygen og sukkerstoffet glykogen, som er lagret i musklene, til vann og karbondioksid.

Hvis kua opplever mye stress over lengre tid, bruker den mer av denne energien. Dette gjør at det blir mindre glykogen i musklene, og at kua produserer mindre melkesyre. Noe som igjen gjør at pH-verdiene blir høyere, skriver Illustrert Vitenskap.

Hvis kua blir stresset rett før slakting skjer derimot det motsatte, altså en lav pH-verdi.

Er det en høy pH-verdi, blir kjøttet mørkere, fastere og tørrere. Lav pH-verdi i kjøtt betyr mer syre, slik at det blir lyst, mykt og mister saftigheten for raskt.

Ifølge Illustrert Vitenskap er pH-verdi på rundt 5,5-5,9 best for å oppnå optimal smak og kvalitet på kjøttet.

Altså en rolig og ikke alt for avslappet ku, vil gi det beste kjøttet, ifølge Illustrert Vitenskap.

Laboratoriedyrket kjøtt

De siste årene har man gjort store steg innenfor forskning av kjøtt.

I 2023 ble det i USA lovlig å selge og kjøpe kjøtt som ikke kom direkte fra dyret, men som var laboratoriedyrket, skriver CNN.

Hovedsakelig går dette ut på at kjøttet utvikles fra dyreceller, ved hjelp av næringsstoffer som aminosyrer, i store bioreaktorer.

Ifølge The Guardian vil mesteparten av kjøttet vi kommer til å spise i 2040 være plantebaserte produkter som etterligner kjøtt, eller da laboratoriedyrket kjøtt.

Den engelske avisen henviser til en rapport som tror at kun 40 prosent vil være kjøtt fra døde dyr i 2040.