Norge

Kan bety stup i elbil-salget

USA-vedtak skaper bekymring.

Resolusjonen regnes som en stor seier for republikanerne, oljeselskaper og en rekke bilprodusenter, som ønsker å stanse USAs overgang til elektriske kjøretøy.
Publisert Sist oppdatert

(Artikkelen er først publisert av Broom): I likhet med EU, har den amerikanske delstaten California besluttet at det kun skal selges nullutslippsbiler i staten fra 2035. I etterkant har 11 andre delstater valgt å følge Californias eksempel.

Om så kommer til å skje, er derimot svært usikkert. Det amerikanske senatet har nemlig stemt for å oppheve forbudet, som de blant annet omtaler som konkurransevridende.

Kommer tilbake etter 45 år

– Forvrenger hele markedet

Resolusjonen regnes som en stor seier for republikanerne, oljeselskaper og en rekke bilprodusenter, som ønsker å stanse USAs overgang til elektriske kjøretøy.

– Forbrukerne bør ha muligheten til å velge hvilke kjøretøy de kjøper, uten påbud fra myndighetene. Å gi California og andre stater disse unntakene forvrenger hele markedet og begrenser både produksjon og forbrukernes valgmuligheter, skriver den republikanske senatoren Kevin Cramer i en pressemelding.

Demokratene på sin side, anklager republikanerne for å være i lomma på olje- og gassindustrien og sier California bør kunne bestemme sine egne lover.

Nye tall: Vil ikke ha bil fra USA

Frykter for konsekvensene

California står for rundt 11 prosent av det totale bilsalget i USA, og har i dag en elbilandel i nybilsalget på rundt 20 prosent, mens den ligger på rundt syv prosent for hele USA.

Til sammen står de 12 statene for 40 prosent av det totale bilsalget i USA.

Med tanke på at USA er verdens nest største bilmarked, kan resolusjonen få kraftig betydning, ikke bare for det amerikanske, men for det globale elbilsalget i tiden som kommer.

IKKE GODT NYTT: Amerikanske Tesla opplever nedgang i salget en rekke markeder, og den nye resolusjonen gjør neppe situasjonen bedre. Foto: broom
IKKE GODT NYTT: Amerikanske Tesla opplever nedgang i salget en rekke markeder, og den nye resolusjonen gjør neppe situasjonen bedre.

Organisasjonen Zero Emission Transportation Association, som representerer elbilprodusenter, frykter naturligvis for elbilsalget og kaller resolusjonen «en ekstraordinær handling som setter en farlig presedens». Det skriver nettstedet NPR.

I april sendte mer enn 100 folkehelse- og miljøgrupper et brev til Kongressen der de sa at å blokkere Californias fossilforbud ville bety «flere barn som får astmaanfall og går glipp av skolen, flere besteforeldre som dør for tidlig, og mer død og ødeleggelse fra ekstremvær».

Det er derimot helt andre ting Cramer er opptatt av.

– Bilene folk velger bør dekke familienes behov, ikke være et politisk standpunkt for aktivister og demokrater som prøver å tvinge det amerikanske folket til å bruke elbiler, skriver han.

Californias justisminister Rob Bonta legger ikke skjul på hva han mener om saken:

– Dette overtråkket fra den føderale regjeringen er ulogisk, politisk motivert, og det går på bekostning av Californias innbyggeres liv og levebrød, sier han i en uttalelse.

Kundene står i kø: – Enorm respons

Trump har siste ordet

Resolusjonen som er godkjent av Senatet, går nå til Det hvite hus, hvor president Donald Trump er ventet å signere den, sammen med to andre som blokkerer California-vedtaket.

Representantens hus godkjente resolusjonene tidligere i mai.

Kina-merke har passert Tesla i Europa