Juledessertvalg følger tradisjon, dermed basta

80 prosent av de som spiser ris- eller multekrem julaften, sier det først og fremst skyldes tradisjon. En av tre kunne tenkt seg noe annet, men få tar debatten.

Fire av ti spiser riskrem på julaften, mange fordi de alltid har gjort det. Om det er favoritten, er en annen sak.
Publisert Sist oppdatert

Befolkningen framstår som temmelig samstemt når det gjelder desserten på julaften, skal vi tro en undersøkelse gjort av Respons Analyse på vegne av Diplom-Is: De aller fleste følger en tradisjon. Kun 9 prosent sier at det noen gang har oppstått diskusjon i familien om hva som skal serveres.

Men bak overveldende tall i riskrem og multekrems favør kommer det fram at ganske mange kunne ønske seg noe annet – og får det.

* En av tre som spiser riskrem eller multekrem i dag, kunne tenkt seg noe annet. Andelen er høyest blant voksne under 30 år.

* Nesten halvparten sier at de har fått servert flere desserter julaften, slik at alle blir fornøyde. Dette er vanligst i barnefamilier og blant unge voksne.

En ny dessertgenerasjon på vei

Uansett hva man spiser, er tradisjon den klart sterkeste driveren bak dessertvalg på julaften. Å gjøre som man pleier, gir julestemning og oppfyller forventninger hos svært mange, også hos dem som syns andre godsaker smaker bedre.

Den såkalte dessertgenerasjonen og deres foreldres tradisjoner veier tyngst, og de er også mest fornøyd med valgene som gjøres.

Hvis folk kunne valgt en utradisjonell dessert, ville en stor andel hatt noe sjokoladebasert på julaften. En sjokoladepudding kan også gjøres julete.

En dag er det imidlertid dagens unge voksne som er eldst, og da kan kanskje bildet endre seg. 26 prosent av dem som lar foreldre eller svigerforeldre bestemme desserten i dag, sier de personlig kunne ønsket seg noe annet.

– Yngre generasjoner har et bredere dessertrepertoar og er mer åpne for alternativer, samtidig som riskrem og multekrem står støtt fordi tradisjonene rundt julaften er så sterkt følelsesmessig forankret. Derfor ser vi både endring og kontinuitet samtidig, sier matforsker Annechen Bahr Bugge ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO i en pressemelding fra Diplom-Is.

Hva er alternativet?

Blant dem som kunne tenke seg en annen dessert enn riskrem eller multekrem, ville 41 prosent heller hatt sjokoladebasert dessert som mousse eller fondant. Iskrem ligger på andreplass, med 35 prosent, mens kaker og ulike puddinger eller geleer ligger rundt 20 prosent.

Multekrem med krumkake er blitt litt av en ekte oldisdessert, klart fortrukket av den eldre garde. Mon tro om den vil holde stand i befolkningen på sikt?

Yngre velger oftere iskrem, og barnefamilier tilpasser naturlig nok dessertvalget i større grad og etter barnas ønsker. Det merker iskremprodusentene. Desember er årets nest største salgsmåned for boksis, kun slått av juli.

– At is er populært i julen, er ikke nytt for oss. Desember har alltid vært en av våre travleste måneder, og på 1980-tallet hentet folk iskaker rett fra bilen fordi butikkene manglet frysere, sier Stine Allstad Quille, merkevaresjef i Diplom-Is.

En ny vri

Administrerende direktør Paal Hennig-Olsen i selskapet med samme navn bekrefter at issalget topper seg nå.

Halvparten av norske hjem har mer enn ett dessertalternativ på julaften. Isprodusentene merker det på salgstallene at mange går for is i desember.

– Historisk er det dessertis det går mest av, som i 2025 har hatt en ellevill vekst på 56 prosent sammenlignet med samme tid i fjor, sier han i en epost til NTB.

Og kanskje er folk ute etter en ny vri som kombinerer yngre og eldres preferanser?

– En av de nye dessertissmakene er multe, og denne har solgt ekstra godt de siste ukene., sier Hennig-Olsen, som sier at hans familie skal ha is på julaften.