Norge
Jenny Klinge (Sp) gleder seg over tallene fra dagligvarekjedene
– Økt inntak av rent kjøtt og produkter med høyt kjøttinnhold er kjempebra.

I helgen kunne dagligvarekjedene melde om markante økninger i salget av flere ulike kjøttprodukter.
Overfor TV 2 sa kommunikasjonssjef Silje Verlo Alisøy i Coop at kjeden har sett en tydelig økning i salget av rene råvarer og råvarer med høyt proteininnhold.
Kiwi har opplevd en lignende utvikling sammenlignet med samme tid i fjor. Overfor kanalen opplyste kommunikasjonssjef Kristine Aakvaag Arvin om at kjeden har sett spesielt god vekst i salget av kyllingfilet og svin.
Divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, Linda Granlund, omtaler utviklingen som urovekkende, ifølge TV 2, og minner om kostholdsrådene fra i fjor. De tilsier at man ikke bør spise mer enn 350 gram rødt kjøtt i uken.
Politiker Jenny Klinge fra Senterpartiet har et annet syn på saken.
– Kjempebra
Stortingsrepresentanten fra Surnadal på Nordmøre sier økt salg og inntak av rene kjøttprodukter er som en gladnyhet å regne.

– Økt inntak av rent kjøtt og produkter med høyt kjøttinnhold er kjempebra. Mye av kostholdet til nordmenn består av svært prosesserte og industribearbeidede varer. Mer råvarer og bruk av norske matvarer er positivt, sier Klinge til ABC Nyheter.
– Har du noen form for oppfordring til nordmenn som kjøper kjøtt i disse dager?
– Ja, for all del. Sørg for høy kjøttandel. For å si det sånn, hvis du må velge blant prosesserte produkter, gå for noe med mye kjøtt og lite potetmel. Vi må også bruke hele dyret. Det er en norsk tradisjon vi ikke har vært kjempegode til å ta vare på.
Det er ikke bare rent kjøtt som dagligvarekjedene har sett økt salg av i det siste. TV 2 skriver at Rema 1000 har sett en vekst på grillpølser og burgere. Også Kiwi, Coop og Meny har opplevd økt salg av hamburgere.
Kostrådene hos Helsedirektoratet anbefaler et minimalt inntak av bearbeidede produkter av rødt og av hvitt kjøtt. Karbonade- og kjøttdeig uten tilsatt salt og vann regnes ikke som bearbeidet kjøtt, ifølge kostrådene.
– Er det dette helsemyndighetene bruker energi på?
Klinge er ikke særlig begeistret for verken kostrådet om rødt kjøtt eller Helsedirektoratets reaksjon på utviklingen hos dagligvarekjedene.
– Er det dette helsemyndighetene bruker energi på? Helsemyndighetene må slutte å lage skremselspropaganda rundt det røde kjøttet. Når det største problemet for folkehelsa og trusselen mot norsk matproduksjon er at folk kjøper mange dårlige importerte varer, da bør de bekymre seg mye mer for det enn at folk spiser skikkelig mat.

Overfor ABC Nyheter avviser Linda Granlund ved Helsedirektoratet at kostrådet om rødt kjøtt er skremselspropaganda.
– De nasjonale kostrådene er laget for at folk skal vite hvordan maten de spiser påvirker helsa. Når det gjelder ny anbefaling om rødt kjøtt, så er forskningen veldig tydelig på at et høyt inntak av rødt kjøtt og bearbeidede kjøttprodukter øker risikoen for sykdom, spesielt kreft, sier Granlund og fortsetter:
– Dette er bakgrunnen for anbefalingen om maksimalt 350 gram rødt kjøtt per uke. Rådene er bygget på den mest oppdaterte kunnskapen om sammenhengen mellom mat og helse. Rådene understreker viktigheten av matglede og balanse, og vi er opptatte av at all mat er lov, men i ulik mengde og hyppighet.