Verden

ICIJ: Slik går Kina frem for å stilne regimekritikere over hele verden

Kinesere bosatt i utlandet utsettes for en rekke former for press, ifølge en ny gransking.

Myndighetene i Beijing følger nøye med på den kinesiske diasporaen, ifølge granskingen ICIJ har gjennomført.
Publisert Sist oppdatert

– President Xi er fast bestemt på å styrke Kommunistpartiets kontroll over Kina og diasporaen. Ingen motstand mot dette målet, uansett hvor liten eller svak den måtte være, tolereres, sier Emilie Dirks ved Universitetet i Toronto til International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ).

ICIJ, et uavhengig globalt nettverk av journalister og mediehus, har intervjuet 105 kinesiske statsborgere bosatt i 23 forskjellige land som alle har én ting til felles – de har kritisert politikken kommunistregimet fører.

Denne kritikken har ikke gått upåaktet hen hos kinesiske myndigheter.

I intervjuene med ICIJ forteller dissidentene at de har blitt utsatt for en rekke former for press. Trakassering av familiemedlemmer, overvåking og forsøk på hacking er noen av metodene de hevder Kina skal ha tatt i bruk.

Ifølge eksperter som ICIJ har snakket med under granskingen, har undertrykkelsen av regimekritikere tiltatt i styrke etter at president Xi Jinping kom til makten i 2012. Det gjelder også kinesere bosatt i utlandet.

Se video: – Er en terskel å ta kontakt for mange

Bruker internasjonale organisasjoner

ICIJ har i tillegg gransket en rekke dokumenter fra forskjellige kilder.

Granskingen har avdekket at Kina bruker internasjonale organisasjoner som FN og politisamarbeidet Interpol til å slå ned på regimekritikk, skriver ICIJ.

Mange av dem som utsettes for press fra kinesiske myndigheter velger å ikke gjøre noe med det, ifølge ICIJ, enten i frykt for gjengjeldelse eller fordi de ikke har tiltro til at myndighetene i landet hvor de oppholder seg er i stand til å hjelpe dem. De som har anmeldt, hevder at politiet enten ikke har fulgt opp saken deres, eller sagt at det ikke finnes bevis for noe kriminelt.

Jonas Parello-Plesner, som tidligere har vært Kina-rådgiver for det danske utenriksdepartementet, mener demokratiske land er i ferd med å få øynene opp for innflytelsen Kina forsøker å utøve over den kinesiske diasporaen.

Likevel skorter det fortsatt på forståelsen av Kinas innflytelse og innblanding, og virkemidler til å håndtere den, ifølge Parello-Plesner.

– Jeg mener at vi fortsatt er i halvsøvne, sier han til ICIJ.

Kinas president Xi Jinping (t.v) sammen med sin russiske kollega Vladimir Putin i forbindelse med feiringen av seiersdagen i Moskva 9. mai. Foto: Sergej Bobylev / RIA Novosti / AP / NTB
Kinas president Xi Jinping (t.v) sammen med sin russiske kollega Vladimir Putin i forbindelse med feiringen av seiersdagen i Moskva 9. mai.

Kina: – Fabrikkerte påstander

Funnene ICIJ presenterer, avfeies kontant av kinesiske myndigheter.

Påstandene om at landet bedriver transnasjonal undertrykkelse av kritiske røster karakteriseres som «grunnløse» av en talsperson for den kinesiske ambassaden i Washington D.C. Liu Pengyu sier til ICIJ at påstandene er «oppdiktet av en håndfull land og organisasjoner for å sverte Kina».

– Det finnes ikke noe sånt, sier Liu til ICIJ.