Norge

I november 2026 kan Demokratene gjenvinne kontrollen i Kongressen

Etter at Republikanerne sikret flertall i Senatet og Representantenes hus, er Demokratene satt ut av spill. Men om 18 måneder kan Trump få trøbbel.

– Trump og temaet hans har en slu strategi. De vet at mye av det de gjør vil havne helt i Høyesterett. Der håper og tror de at det konservative dommerflertallet vil gi Trump medhold, slik at han da får offisielt utvidet presidentmakt, sier USA-ekspert og professor Hilmar Mjelde. På bildet taler Trump under en edseremoni for Alina Habba, som midlertidig amerikansk justisminister for New Jersey, i det ovale kontoret i Det hvite hus i Washington, fredag ​​28. mars 2025. (Pool via AP)
Publisert Sist oppdatert

Det amerikanske senatvalget i 2026 skal etter planen avholdes 3. november 2026. Da vil 33 av de 100 setene i Senatet skiftes ut. Dermed kan Demokratene håpe på revansje og ta tilbake makten i Kongressen.

– Demokratene er i mindretall i Kongressen. Vinner de tilbake flertallet i kongressvalget i 2026, vil de få mye mer makt til å ansvarligholde Trump gjennom tilsyn og høringer i Kongressen.

– Ingen utenfor USA kan holde Trump ansvarlig

Det sier USA-ekspert og professor Hilmar Mjelde ved Høgskulen på Vestlandet, til ABC Nyheter. Han mener det er vanskelig, for ikke å si nærmest umulig, å stanse Trump slik den politiske situasjonen er nå.

– Ingen utenfor USA kan holde Trump ansvarlig. Kun USA bestemmer i USA. Det er jo ganske elementært i internasjonal politikk. USA er ikke medlem av noe a la den europeiske union, der det finnes internasjonale domstoler som har myndighet over europeiske land.

– Trump og temaet hans har en slu strategi

Medlemmer av DC National Guard står utenfor den amerikanske hovedstaden, 6. januar 2021, etter stormingen av Kongressen. (AP Photo/Julio Cortez, fil) Foto: Julio Cortez/NTB
Medlemmer av DC National Guard står utenfor den amerikanske hovedstaden, 6. januar 2021, etter stormingen av Kongressen. (AP Photo/Julio Cortez, fil)

– Hvor langt tror du Trump er villig til å gå ved å utfordre den lovgivende og dømmende makt?

– Han vil gå så langt som han kan, og rette seg akkurat nok etter domstolenes avgjørelser til at han ikke kan klandres for å overse dem helt. Overmot pleier å straffe seg på en eller annen måte, for eksempel ved at velgerne straffer presidentens parti ved neste kongressvalg.

– Men har ikke Trump noen grenser, respekt eller frykt?

– Trump og temaet hans har en slu strategi. De vet at mye av det de gjør vil havne helt i Høyesterett. Der håper og tror de at det konservative dommerflertallet vil gi Trump medhold, slik at han da får offisielt utvidet presidentmakt.

SE VIDEO: Donald Trump raste – nå fjernes portrettet

– Det ville ført til en enorm skade på USAs renomme

– Vil vi snart se eksempler på full konfrontasjon, og hvor lojaliteten til Trump vil bli testet? Hvem vil da gå vinnende ut?

– Hvis Trump hadde beordret militær invasjon av Grønland, Canda, eller noe annet så ekstremt, ville kanskje hans eget parti våget å sette foten ned. Ellers tror jeg ikke det, svarer Mjelde.

– Hvor skadelig kan maktkampen mellom Trump-administrasjonen og domstolene bli for USA?

– Dersom en president tilsidesetter domstolene helt, bryter jo demokratiet sammen. Det ville ført til en enorm skade på USAs renomme i verden, gjort skade på amerikansk økonomi og generelt svekket amerikansk makt internasjonalt. USAs rolle som global stormakt hviler nettopp på at det har vært et velfungerende demokrati.

– Han ønsker kontroll over USA

– Hvorfor gjør Trump dette nå, risikerer han å tape på sikt, og tar han sjansen for å få full kontroll på vei mot et slags diktatur?

– Han ønsker kontroll over USA. Han prøver å frigjøre presidentmakten fra det politiske systemets begrensninger på maktbruk. Han følte i sin forrige periode at han ble holdt for mye tilbake av dette systemet. Nå vil han eliminere alle lommer av intern motstand i statsapparatet

Mjelde har fulgt amerikansk politikk i en årrekke. Han tegner et bilde av politisk system hvor presidenten har enorme fullmakter som kan overkjøre andre folkevalgte og gjennomføre sin politikk dersom det ikke foreligger en samlet opposisjon.

Donald Trump hilser sine tilhengere under seremonien i Kongressen. Foto: Chip Somodevilla/Pool Photo via AP / NTB
Donald Trump hilser sine tilhengere under seremonien i Kongressen.

– Kongressen har et samhandlingsproblem. De er hundrevis av politikere som må koordinere seg og bli enige før de kan handle. Presidenten er en enkeltperson som kan bruke makten sin etter eget forgodtbefinnende. Slik rekker Trump å gjøre ting før Kongressen evner å reagere.

– Da risikerer han at militæret trosser ham

– Dersom situasjonen settes på spissen – hvor lojale vil politi og forsvar være mot Trump?

– Begge deler ligger under utøvende statsmakt, som er presidenten. De er forpliktet til å være lojal mot USAs grunnlov, først og fremst. Så lenge Trump ikke trosser Grunnloven, så er de forpliktet til å adlyde ham.

Skulle Donald Trump likevel velge å tøye strikken så mye at det innebærer et klart brudd på amerikansk lovgivning, vil det skape en ny situasjon.

– Hvis presidenten gjør noe helt åpenbart ulovlig, risikerer han at militæret trosser ham og nekter å følge ordre, eller griper inn i politkken på egen hånd. Det er ingen fare for det per i dag, men det var jo noe som fort kunne skjedd dersom Trump hadde nektet å gå av i 2021, understreker Hilmar Mjelde.