Norge
I denne byen er markedet brennhett: – Alt kuppes før visning
Norske boligpriser var nesten flate i mars og april, etter en kruttsterk start på året. Men i én by er det fortsatt brennhett. Også leiemarkedet i byen koker. – Mange blir urolige, forteller meglertopp.

Denne artikkelen ble først publisert hos Finansavisen.
De seneste tolv månedene har boligprisene i Norge steget med 5,9 prosent, ifølge Eiendom Norge. Men der prisene i eksempelvis Trondheim og Oslo «kun» har steget med henholdsvis 3,4 og 4,8 prosent, har prisene i Bergen steget med solide 11,1 prosent i løpet av perioden.
Og bare i løpet av årets fire første måneder, har boligprisene i regnbyen økt med 7,6 prosent.
Den sterke utviklingen har ført til at kupping er blitt så vanlig at flere boligkjøpere knapt får sett boligene før de er solgt – til stor frustrasjon for mange:
– Alt kuppes før visning. Riften er størst blant førstegangskjøperne om de små leilighetene, forteller Vibeke Stavenes, adm. direktør i meglerkjeden Proaktiv.
Gjennomsnittlig kvadratmeterpris i byen er nå på 59.300 kroner, hvilket er rekordhøyt.
Disse boligene er det rift om
Stavenes holder til daglig til i Bergen, og kjenner med det godt til boligmarkedet i byen. Hun forteller om en rekordlav omsetningshastighet i april, hvor boligene ble revet unna med en gjennomsnittstid på kun 19 dager.
– Det er veldig mange påmeldte til de fleste visningene. Tidligere i år var presset størst på typiske førstegangskjøp, men nå ser vi også at det er press på familieboliger.
– Alt opptil 7-8 millioner er det rift om.

Meglertoppen mener mye handler om en tilbudsside som er for lav. Det er bygget for lite de seneste årene, og dermed blir presset større på bruktboliger, fremheves det.
– Det burde vært mye flere boliger for salg, for å demme opp for behovet.
– I fjor høst satt en del på gjerdet. Da handlet det om usikkerhet rundt rentenivået og hvordan boligmarkedet kom til å utvikle seg. Så eksploderte det i januar, hvor mange ville inn. Denne trenden har egentlig bare fortsatt.
Advarer mot økende trend
Stavenes forteller også om en annen økende trend, hvor kupping av boliger er blitt svært normalt.
– Folk som er på boligjakt nå forteller oss at de ikke har fått sett leilighetene de har vært interessert i, fordi alt kuppes før visning.
Mange selgere blir også urolige når de skal ut i et marked som er i rask endring. Men det lønner seg sjeldent å selge leiligheten før visning, fremheves det.
– La heller megler gjøre jobben sin og forhandle slik at du finner den ene riktige kjøperen, til rett pris, påpeker hun.
Stavenes fremhever at de fleste som forsøker å kuppe, også er interesserte i den samme boligen i en ordinær budrunde.
Kuppetrenden fører ifølge meglertoppen også til et mer uoversiktlig marked for andre kjøpere, som ikke får orientert seg ordentlig rundt hva de ulike boligene egentlig er verdt.
– Ser det ut til at prispresset og kuppingen vil fortsette også fremover mot sommeren?
– Ja, det er fortsatt mange som forsøker seg. Så lenge det er en viss stabilitet og forutsigbarhet rundt renten, vil det fortsatt være kjøpere på banen.
Også hett i leiemarkedet
– Hvordan er interessen for kjøp av utleieboliger i Bergen om dagen?
– Flere større aktører har solgt utleieboligene sine i løpet av de seneste par årene. Men så har leieprisene økt en god del i det siste. Vi ser at det nå er flere som begynner å vurdere kjøp for utleie igjen, sier Stavenes.
Sistnevnte bekreftes av eiendomsinvestor Christer Nesttun, som også holder til i Bergen:
– Generelt opplever vi et veldig sterkt leiemarked, for tredje året på rad. Vi blir litt tatt på sengen hver sommer nå, av hvor sterkt markedet har vært og er.
Nesttun forteller at de oppnår høyere priser på sammenlignbare objekter år for år. I år ser årsveksten ut til å ligge på rundt ti prosent.
– Vi har også oppnådd leiepris på over 10.000 kroner pr. soverom i leiligheter med to, tre og fire soverom.
Fortsetter utviklingen slik som dette, ligger Nesttun an til å ha hatt en generell prisøkning over de siste tre årene på godt over 30 prosent.
– Hvordan er konkurransen rundt kjøp av utleieboliger i Bergen nå?
– Vi merker økt konkurranse om gode objekter, men fremdeles noe avmålt betalingsvilje på større transaksjoner. Her mener vi det går an å gjøre gode kjøp nå. Mindre utleieprosjekter får flere potensielle kjøpere og oppnår høyere priser – her er det høy konkurranse.
— Det er så vidt meg bekjent kun studentsamskipnaden i Bergen som bygger nye boliger som kun er ment for utleie. Prisene på nye boliger er så høye, at hvis de leies ut er det kun for bidra til å dekke deler av kostnadene. Man er dermed i et marked med økende kundemasse og i praksis null tilbudsøkning.
– Det er nå mulig å se tegn til lønnsomhet igjen i utleie. Hvis man i tillegg tror på boligprisøkning, så vil det være lønnsomt. Men det er klart at rammevilkårene er dårligere nå, og formuesskatten spesielt gjør at utenlandske investorer får en stor konkurransefordel.
Spørsmålet er om de som kjemper for disse rammevilkårene ønsker at alt av norske utleieboliger skal eies av utenlandske fond, fremfor småsparere og lokale familier som vil ha sparepengene sine i eiendom, fremhever Nesttun avslutningsvis.