Norge

Historisk stor oljekonsesjon: – Vi skal lete, finne og utvinne mer

Energidepartementet har utlyst årets konsesjonsrunde på norsk kontinentalsokkel. Områdene det er snakk om, er større en noensinne.

Sleipner A-plattformen i Nordsjøen. Illustrasjonsfoto: Ole Berg-Rusten / NTB
Publisert Sist oppdatert

– Vi skal lete mer, finne mer og utvinne mer. Derfor er det viktig å sikre selskapene stabil tilgang på letearealer. Aldri før har det vært et større areal utlyst i en konsesjonsrunde. Det er bra for Norge og for Europa, sier energiminister Terje Aasland (Ap) i en pressemelding.

Konsesjonsrunden har søknadsfrist for oljeselskapene i september og tildeling av nye tillatelser skjer i januar neste år.

Tildelingene, som kalles TFO, dreier seg om de modne delene av sokkelen hvor geologien er kjent og infrastrukturen er godt utbygd.

Utvidet i år

Årets arealer utgjør rundt 75 prosent av åpnet areal for petroleumsvirksomheten på norsk sokkel.

Årets runde er utvidet med 76 blokker i Barentshavet og Norskehavet

– TFO-rundene er en bærebjelke i regjeringens petroleumspolitikk. Videre leting og flere funn er avgjørende for å begrense fallet i produksjonen på kontinentalsokkelen etter 2030, sier Aasland.

– Utvidelsen i år gir selskapene tilgang til betydelig nytt areal i Barentshavet og vi legger på den måten enda bedre til rette for å få avklart ressursgrunnlaget i nord, sier han.

– Gode nyheter

Dette er veldig gode nyheter, sier administrerende direktør i Offshore Norge, Hildegunn T. Blindheim.

– Produksjonen på norsk sokkel vil reduseres fremover. For at nedgangen ikke skal bli for bratt er det behov for å lete etter olje og gass. Da er det viktig at attraktivt areal blir gjort tilgjengelig, slik det blir gjort i dag, sier hun.

Hun viser til at EU planlegger forbud mot russisk gassimport innen 2027.

– Dette vil bidra til forsyningssikkerheten i Europa ved å sikre tilgangen til pålitelige energikilder og redusere avhengigheten av andre regioner. Med denne utlysningen viser regjeringen at de tar Europas energisikkerhet på alvor, sier hun.

– Mennesker, natur og klima er taperne

Frode Pleym, leder i Greenpeace, mener Arbeiderparti-regjeringen gir oljedirektørene akkurat det de vil ha.

– Mennesker, natur og klima er taperne. Ved å utvide leteområdet gjør regjeringen det mulig å dele ut oljelisenser i sårbare og verdifulle områder i Arktis, med lavere krav til konsekvensutredning og demokratisk kontroll, sier Pleym.

SVs Lars Haltbrekken mener regjeringens konsesjonsutvidelse er totalt uansvarlig.

– Terje Aasland truer i praksis med å legge ned framtidens arbeidsplasser langs kysten. Vi har for lengst funnet mer olje enn vi kan bruke hvis vi skal unngå rasering av klimaet. Vi kan ikke fortsette å lukke øynene for hvor ødeleggende disse tillatelsene er for verdens klima.