Verden

Heller bæsjeposer enn bleier: Flere argentinere velger kjæledyr framfor barn

Argentinas hovedstad Buenos Aires har flere kjæledyreiere per innbygger enn noe annet sted i verden. Samtidig velger flere og flere argentinere å være barnløse.

Hunden Venus (med hatt) feirer bursdag på kafeen Barto i Buenos Aires i Argentina.
Publisert Sist oppdatert

Venus ser forbløffet på lysene som blafrer oppå den vesle bursdagskaken hennes. Samtidig har festdeltakerne samlet seg rundt henne i en forventningsfull stillhet, men Venus blåser ikke ut lysene.

Hunder kan jo ikke blåse ut lys, tross alt. Så Venus sin eier griper inn og blåser ut lysene for henne, etterfulgt av applaus, før Venus får et stykke bursdagskake med kjøttsmak.

– Venus er som datteren min, sier Victoria Font, grunnlegger av kafeen Barto i Buenos Aires, som lager kaker til hundedyr.

80 prosent har kjæledyr

For rundt 20 år siden hadde kanskje et bursdagsselskap for en hund med en spesiallaget kake, framstått som litt merkelig for de fleste argentinere.

Men i disse dager er det kjæledyr i nesten 80 prosent av husholdningene i Buenos Aires, ifølge spørreundersøkelser. Mens et økende antall argentinere velger å ikke få barn i et land stadig preget av økonomisk uro, har hunder blitt folks ønskede følgesvenner.

Buenos Aires huser nå over 493.600 hunder – sammenlignet med 460.600 barn under 14 år, ifølge tall fra myndighetene.

Fødselstallene går ned

Argentinas økende begeistring for hunder har sammenfalt med at fødselstallene går ned. I 2023 var fødselsraten 6,5 prosent lavere enn året før, og 41 prosent lavere enn for et tiår siden. Barnehager melder om at de sliter med å få fylt opp plassene.

Som følge av en rekke økonomiske kriser, velger Argentinas over- og middelklasse å slå på stortrommen for kjæledyrene sine. Arbeidsledigheten er på vei opp, lønningene i offentlig sektor går ned, og økonomien er så vidt på vei ut av en resesjon.

– Det har blitt vanskeligere å få lån eller eie et hjem, og det er ikke lenger en bestemt måte å starte en familie på, sier Dr. Marcos Diaz Videla, en psykolog som spesialiserer seg på forhold mellom mennesker og hundedyr.

– Dyr blir en del av familien. Sammen med menneskene utgjør de dynamikken, ritualene og rutinene inne i hjemmet.

Endrer bybildet

Tendensen flere kjæledyreiere har til å behandle hundene sine som barn, er med på å endre bybildet i Buenos Aires. Dyrehotell, dyrebutikker, kafeer og til og med kirkegårder har dukket opp for å tjene penger på dillen.

Skjønnhetssalonger for kjæledyr har også blitt populært. Der kan hundene få seg et bad og en stuss – i tillegg til, noen steder, en pedikyr og en spaopplevelse ved bassengkanten.

En salong tar opptil 1200 kroner – en firedel av den gjennomsnittlige månedslønnen i Argentina – for en full skjønnhetsbehandling til hund.

– De er levende vesener, som ikke er blant oss så lenge. Så mens de er her, må du gi dem det beste, sier Nicole Verdier, eier av Argentinas aller første hundebakeri.

Denne menneskeliggjøringen av hunder har til og med ført til et nytt substantiv i Argentina – «perrhijo» – en blanding av de spanske ordene for barn og hund.

Politikere splittet

I Buenos Aires er det mange nabolag der du finner flere med hund i bånd enn barn i vogn. Politikerne har derfor foreslått flere kjæledyrvennlige initiativer, inkludert en lov som gjør det enklere å ha med kjæledyr på offentlig transport.

– Byen har kommet langt, men jeg tenker at vi nå er forpliktet til gå enda lenger, sier lokalpolitikeren Emmanuel Ferrario.

Partiet hans har fremmet flere lover som nå blir debattert i byrådet. En av lovene har som mål å lage et register over hundeluftere – og krav om at de må ta en test annethvert år og få opplæring i hjerte-lunge-redning og dyreoppførsel.

– Jeg ser en mulighet for byen å bli den mest kjæledyrvennlige i regionen, sier Ferrario.

Det er riktignok ikke alle politikere som anser kjæledyr-boomen som noe positivt. Flere ser på den som et symptom på en større krise, og spør hvorfor unge i Argentina velger å oppdra kjæledyr over å oppdra barn.

– Tallene for kjæledyreierskap er urovekkende. Buenos Aires har så mange hunder og så få barn, sier Clara Muzzio, byens viseordfører.

– En verden med færre barn er en verre verden.

Kaller seg foreldre

Flere av de nyhetsbyrået AP har intervjuet, kaller ikke seg selv eiere, men foreldre.

– Sandro er frelseren min, han er lykken, sier 34 år gamle Magali Maisonnave om dachshunden hennes.

I det fotballfrelste Argentina tar Maisonnave ofte med seg Sandro på kamp med favorittlaget River Plate – og hunden er så klart iført fotballdrakt.

– Jeg er mammaen hans, sier hun.