Verden

Grønlands nye regjeringssjef kaller Vance-besøk respektløst

Demokraatits partileder Jens-Frederik Nielsen blir ny statsminister på Grønland. Han har ingenting til overs for USAs visepresident JD Vances forestående besøk.

Demokraatits partileder Jens-Frederik Nielsen (t.v.) blir ny statsminister på Grønland. Til høyre tidligere regjeringssjef Mute Egede.
Publisert Sist oppdatert

– J.D. Vance lander på et anlegg som er USAs. Hele denne situasjonen med å komme på besøk når det ikke er en sittende regjering, det mener vi fortsatt ikke er å vise respekt for en alliert, sier Nielsen til flere danske medier.

Vances besøk var planlagt lenge før en ny regjering var på plass etter parlamentsvalget på Grønland 11. mars. Det har vært til stor irritasjon for grønlenderne. Fredag ble det imidlertid klart at den nye regjeringen kom på plass noen timer før Vance lander klokka 16.30 norsk tid.

Kun ett parti står utenfor

Koalisjonsregjeringen består av partiene Demokraatit, IA, Siumut og Atassut, skriver Danmarks Radio.

Det er fire av de fem partiene som er representert i den lovgivende forsamlingen.

Sammen har de 23 av 31 seter i parlamentet. Kun Naleraq, som ønsker en raskere prosess rundt løsrivelse fra Danmark, står utenfor.

Se video: Isfjell brøt løs i 1986: Nå har det kilt seg fast

Varsler endringer

– Vi står sammen om et trygt og fritt Grønland som er under utvikling, er overskriften i en samarbeidsavtale mellom partiene.

Samarbeidsavtalen slår fast at dagens situasjon ikke er et alternativ å videreføre.

– Grønland er en del av den vestlige alliansen. Det må det ikke herske tvil om, heter det videre i avtalen.

– Det har vært min ambisjon å samle en bred og stabil koalisjon. En koalisjon som prioriterer ro og ettertenksomhet framfor spontanitet og hurtighet. En koalisjon som prioriterer varige resultater, sier Jens-Frederik Nielsen.

Vil ha raske forhandlinger

Den nye regjeringen vil raskt i gang med forhandlinger med Danmark med mål om å revidere selvstyreloven.

– Forhandlingene tar utgangspunkt i følgende: En gjensidig forståelse og avtale om at Grønland og Danmark, samt grønlendere og dansker, skal være totalt likestilte og likeverdige, står det i samarbeidsavtalen.

Den nye regjeringen signerer samarbeidsavtalen kun få timer før USAs visepresident J.D. Vance lander på øya. President Donald Trump har flere ganger sagt at han ønsker at øya skal bli amerikansk.

Den grønlandske regjeringen kalles Naalakkersuisut og kan oversettes til «dem som bestemmer».

USA på uinvitert besøk

Mens Nielsen presenterte sin nye regjering, satt USAs visepresident J.D. Vance med følge altså på et fly på vei mot Grønland.

Den amerikanske delegasjonen er ikke invitert, og det skal ikke være planer om at det blir møter med grønlandske myndigheter.

Planene for besøket har vært endret flere ganger. Det ble planlagt som en sjarmoffensiv, med besøk fra visepresident Vances kone, Usha Vance. Hun skulle blant annet overvære et hundesledeløp. Etter hvert skulle også energiminister Chris Wright og nasjonal sikkerhetsrådgiver Mike Waltz bli med. Hele veien vakte det voldsom irritasjon blant både grønlenderne og danske myndigheter.

Se video: Donald Trump raste – nå fjernes portrettet

Kontra-kontrabeskjed

Tonen roet seg noe da det ble varslet at Wright og Waltz skulle bli hjemme, og at besøket skulle begrenses til en amerikansk romfartsbase nordvest på øya. Torsdag kom imidlertid en delvis kontrabeskjed til kontrabeskjeden: Wright og Waltz skal likevel bli med, men besøket skal fortsatt kun være på basen.

I januar var Trumps sønn på et privat dagsbesøk, samtidig som hans far proklamerte at Grønland må bli en del av USA.

Vance har varslet at han kommer til å holde en tale fredag kveld på Grønland.

Lykkønskninger fra Danmark

Danmarks statsminister Mette Frederiksen ønsker den nye regjeringen lykke til.

– Jeg ønsker Jens-Frederik Nielsen og resten av regjeringen alt det beste i sitt arbeid og for Grønland, sier hun.

Hun sier hun ser fram til et tett samarbeid i det hun kaller «en unødvendig konfliktfylt tid».

– Sterkt med en bred regjering og samhold mellom forskjellige politiske partier. Dere viser demokratiets styrke, sier Frederiksen.