Politikk
Grønland vil ha gruveinvestorerer – går til Kina om Trump ikke skynder seg
Grønlands næringsminister vil slett ikke ha Donald Trump som president. Samtidig etterlyser hun amerikanske gruveinvestorer, men skynder de seg ikke går hun til Kina i stedet.

Denne artikkelen ble først publisert hos Finansavisen.
Grønland er sultne på vestlige investeringer for å få fart på økonomien, og håper på et løft i turismen når United Airlines i juni starter flyvninger mellom New York og hovedstaden Nuuk.

Samtidig besitter den danske og i høy grad selvstyrte øya – med sin geopolitisk interessante beliggenhet i Arktis – store, men ganske utilgjengelige forekomster av mineralressurser som gull og kobber.
I et intervju med Financial Times opplyser Grønlands nærings- og mineralminister Naaja Nathanielsen om at en intensjonsavtale om mineralutvikling med USA – signert under Donald Trumps første presidentperiode – er i ferd med å gå ut etter at fremstøtene overfor Biden-administrasjonen om å få avtalen fornyet ikke bar frukter.
– De må skynde seg
I sin andre periode har Trump gjentatte ganger insistert på at USA skal overta Grønland, eventuelt med makt.
– Vi hadde et slags håp om at Trump-administrasjonen ville være mer villig til å føre en dialog med Grønland om utviklingen av mineralnæringen. Vi fikk litt mer enn vi ba om, for vi har intet ønske om å bli amerikanske, fortsetter Nathanielsen, og karakteriserer Trumps trusler som «respektløse og usmakelige.»
Nå ber hun ifølge avisen vestlige gruveselskaper om å skynde seg hvis de vil utvikle mineralressursene på øya.
– Vi ønsker å samarbeide med europeiske og amerikanske partnere. Men hvis de ikke dukker opp, må vi nok se andre veier, svarer Nathanielsen på spørsmålet om hun vil henvende seg til Kina.
– Vil ikke provosere
I dag er to kinesiske gruveselskaper til stede på Grønland. Begge er minoritetsaksjonærer i inaktive prosjekter, og ministeren spekulerer overfor Financial Times i at kineserne holder igjen fordi de ikke vil «provosere noe.»
Grønland delte nylig ut den første lisensen under sin nye gruvelovgivning. Det dansk- og franskeide Greenland Anorthosite Mining skal utvinne anortositt vest på øya – et mineral til bruk i glassfiberindustrien. Investeringene blir anslått til 150 millioner euro i prosjektet der målet er å starte byggingen allerede neste år.
De to gruvene som er operative på øya i dag produserer gull og anortositt, mens produksjonen ennå ikke har startet ved to andre gruver som har fått konsesjon.