Verden
Friedrich Merz' oppgitte ansiktsuttrykk sa det meste: – Det kan bli en lærepenge
CDU-lederen gikk på et prestisjenederlag før han ble valgt til Tysklands nye forbundskansler. Nå florerer teoriene om bakgrunnen for protesten mot Merz.

– Det var nok få eller ingen som hadde sett for seg dette, sier Elin-Sofie Nesje Vestli, som er professor ved Høgskolen i Østfold, til ABC Nyheter.
Det som på forhånd ble ansett som en ren formalitet, utviklet tirsdag seg til et mareritt for Friedrich Merz. CDU-lederen fikk bare 310 av de nødvendige 316 stemmene da medlemmene av den tyske nasjonalforsamlingen i Berlin skulle godkjenne ham som ny statsminister. Nyheten ble møtt med vantro. Merz' ansiktsuttrykk levnet liten tvil om hans reaksjon på avstemningen.
Noe slikt har aldri skjedd i Tysklands etterkrigshistorie.
– Han burde i alle fall vært sikret stemmene til partiene som står bak regjeringsplattformen. At partilederne – Merz, Markus Söder (CSU) og Lars Klingbeil (SPD) ikke hadde forankret dette bedre, var uventet, sier Vestli.
Merz kunne dermed ikke gjøre annet enn å vente på et nytt forsøk.
– Det ble en spennende ettermiddag, også fordi det tok noe tid før det ble klart at andre runde kunne foregå samme dag, sier Tyskland-kjenneren.
– Da antall stemmer da oversteg det som var den magiske grensa, ble det tydelig at flere hadde forstått hvor veldig uheldig dette var, sier Vestli.
Se video: Er på direkten: Så treffer jordskjelvet
Flere teorier
Koalisjonen Merz leder, har 328 stemmer i nasjonalforsamlingen. Likevel måtte det altså to runder til før han ble valgt til Tysklands nye rikskansler.
– Vi kommer aldri til å få vite hvem som ikke stemte på Merz, og nettopp derfor florerer teoriene. Sannsynligvis var det både noen SPD- og noen CDU/CSU-medlemmer som ville gi uttrykk for sin misnøye, sier Vestli.

– Merz møtte kritikk i egne rekker både da han leflet med Alternative für Deutschland (AfD) i januar, og da han kort etter valget tonet ned valgløfter.
Det kan også være snakk om en markering mot en annen partileder.
– Også Klingbeil har ertet på seg enkelte av sine egne. Noen mener at han har satt egen posisjon foran partiets interesser, andre er skuffet over at de ikke har fått noen plass i regjeringen, forklarer professor Vestli.
– En mørk skygge
Tirsdag sa statsviter Philipp Köker ved Universitetet i Hanover at Merz' fiasko i første runde «kaster en mørk skygge over koalisjonens fremtid».
– Det var ingen god start, stemmer Vestli i.
– Dette var dårlig forankring i forkant av avstemmingen hos alle de tre partilederne. De har nok tråkket på noen ømme tær underveis, og det betalte de for på tirsdag. Særlig Merz, naturligvis, men det var nok også svært overraskende for SPD, fortsetter Tyskland-kjenneren.
I det ligger det en lærepenge for Merz og den nye regjeringen, mener hun.
Vestli tror heller ikke den nye regjeringen har så stor tålmodighet å gå på.
– Tålmodighetsterskelen er nok ganske lav for mange. Dersom regjeringen faktisk klarer å levere og makter å stå fram som en samlet regjering som ikke lar partsinteresser eller egne interesser gå foran fellesskapet, så vil nok denne tøffe starten etter hvert tones ned, sier hun, og legger til:
– Men i historiebøkene vil den fortsatt bli stående.