Verden
Fra privilegert til utvist: Cubanere i USA splittes av Trumps utvisninger
I mange år har eksilcubanere nytt godt av særfordeler i det amerikanske innvandringssystemet. Nå sendes flere ut, og mange har mistet beskyttelsen.

Donald Trump har lovet omfattende masseutvisninger, noe som har skapt frykt i mange migrantmiljøer. For mange av de om lag 2,4 millioner cubanerne som lever i eksil i USA, har deportasjonene imidlertid kommet som et sjokk. Støtten til Trump har vært sterk gjennom to presidentvalg, og cubanerne har i generasjoner nytt godt av særfordeler.
I mars opphevet Trump midlertidig humanitær beskyttelse for rundt 300.000 cubanere. Mange av dem er nå i varetekt og risikerer deportasjon.
Siden 1966 har cubanere kunnet få permanent opphold i USA langt raskere enn de fleste andre nasjonaliteter, uten å være underlagt kvoter eller krav om å bevise familie- eller arbeidsrelaterte grunner for innvandring.
Denne praksisen har gitt dem en særstilling i amerikansk innvandringspolitikk – og gjort dem til trofaste republikanske velgere.
Rubio støttet utvist rapper
Rapperen Eliéxer Márquez, kjent som El Funky, har vært en sterk støttespiller for Donald Trump. I mai fikk han beskjed om å forlate USA innen 30 dager.
El Funkys protestlåt «Patria y Vida» ble et symbol for antikommunistiske demonstrasjoner på Cuba i 2021. Den gang fikk han varm støtte fra daværende senator, nåværende utenriksminister Marco Rubio.
Tomás Hernández jobbet i flere tiår i Cubas etterretning før han emigrerte til USA for å oppfylle den amerikanske drømmen.
I mars ble 71-åringen pågrepet utenfor hjemmet sitt i Miami og anklaget for å ha skjult sine bånd til kommunistpartiet da han fikk oppholdstillatelse.
Gavepakke til Trump tilhengere
Flere tidligere cubanske tjenestemenn som har jobbet for det cubanske regjeringsapparatet, har blitt arrestert og vurdert utvist. For mange i det cubanske eksilmiljøet sør i Florida er slike pågripelser svært populære.
– Dette er en politisk gavepakke til de hardeste cubanske Trump-tilhengerne, sier Eduardo Gamarra, Latin-Amerika-ekspert ved Florida International University.
Men flere i miljøet føler seg sviktet og frykter at de kan være neste på Trumps liste, ifølge Gamarra.
Laget liste over tjenestemenn
Enrique Garcia er en tidligere cubansk etterretningskollega av den pågrepne 71-åringen Tomás Hernández. Garcia forteller at de to studerte sammen i Sovjetunionen. Senere jobbet de i lag i Nord-Amerika-avdelingen, som var den mest elitepregede cubanske etterretningsenheten.
Garcia mener at enkelte tidligere cubanske agenter skjuler lojaliteten sin og bruker migrasjonsbølgen som skjold.
– Du kan ikke stå på begge sider samtidig, sier han.
Den republikanske kongressrepresentanten Carlos Giménez er en av initiativtakerne til innstrammingene.
I mars sendte han en liste med 108 navn på tidligere cubanske statsansatte til det amerikanske innenriksdepartementet.
– Disse personene utgjør en trussel mot nasjonal sikkerhet og rettssikkerheten i vårt innvandringssystem, skrev Giménez.
Folk begynner å bli nervøse
Aktivisten Luis Dominguez satte sammen listen. Selv forlot han Cuba i 1971. Dominguez har gjort det til sitt livsprosjekt å avdekke tidligere cubanske regimeansatte i eksil. Med hjelp fra høyreorienterte organisasjoner mener han å ha avslørt over 1200 slike personer, hvorav 150 befinner seg i USA.
– Da de styrte Cuba, hatet de USA. Nå som de er her, elsker de det, sier Dominguez til AP.
Versailles Restaurant ligger i hjertet av Little Havanna i Miami. Her er støtten til Donald Trump fortsatt sterk. Men enkelte begynner å bli nervøse.
– Folk skjelver. Du kan bli utvist for den minste ting, sier Tony Freitas, som selv kom til USA i 1980.