Norge

Forsvarssjefen: Fikk ikke nok penger til ny marinejegerbase i Ramsund

Pengemangel var eneste grunn til at han frarådet politikerne å etablere ny marinejegerskvadron i Ramsund, sa at forsvarssjef Eirik Kristoffersen i Stortinget.

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen sa pengemangel var årsaken til at han ga råd om å droppe arbeidet med ny maritim innsatsskvadron i Ramsund.
Publisert Sist oppdatert

Det er blitt antydet at Kristoffersen hadde egne motiver for å trenere og stanse etableringen av en ny SOTG, en maritim innsatsstyrke i Ramsund i Troms. Derfor skulle han i 2022 ha sendt råd til den politiske ledelsen i Forsvarsdepartementet om å avslutte prosjektet.

Dette tilbakeviste forsvarssjefen på det sterkeste da han forklarte seg for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité onsdag.

– Jeg er ikke motstander av å etablere en SOTG. Jeg er tvert imot tilhenger av å styrke spesialstyrkene så mye vi kan innenfor rammene som er gitt. Jeg var selv i spesialstyrkene i 16 år, sa Kristoffersen til politikerne.

– Vi ga slike råd for å prøve å løse den situasjonen vi var i Forsvaret, med en langtidsplan som ikke var fullt finansiert, sa forsvarssjefen.

Se video: Raser etter «taco»-spørsmål

Var ikke finansiert

Den politiske ledelsen ville derimot ikke skrinlegge planene om en fjerde marinejegerbase da rådet kom, og forsvarssjefen fikk ordre om å fortsette arbeidet med å etablere den nye basen. Men arbeidet har gått svært sakte og nå er de langt bak planene om å være operativ fra 2026.

– Manglende finansiering av basen i forrige langtidsplan, forsinkede båter fra USA og et bygg som nå må kondemneres er hovedårsaken til forsinkelsene, sa Kristoffersen.

Toppledelsen i forsvaret var kalt inn sammen med sittende forsvarsminister Tore O. Sandvik (Ap) og hans forgjenger Bjørn Arild Gram (Sp) til høring om årsakene til forsinkelsene.

Gjorde sin plikt

Gram ville ikke kritisere forsvarssjefen for hans forslag om å droppe marinejegerbasen.

– Tvert imot må det være hans plikt å gjøre samlede vurderinger av hvordan knappe ressurser må disponeres og ubalanser håndteres for å oppnå best mulig forsvarsevne. Derimot må det være en politisk beslutning om hvorvidt forslaget skal følges opp, sa Gram.

Partiene på Stortinget har reagert på at de ikke har blitt orientert fra regjeringen om at den nye basen, som etter planen skal være operativ fra 2026, ligger an til å bli kraftig forsinket. Nå kan det gå mot både 2028 og 2029 før det blir full operativ virksomhet på basen.

Forsvarsminister Tore O. Sandvik og tidligere forsvarsminister Bjørn Arild Gram under høringen i Stortinget om ny maritim innsatsskvadron i Ramsund. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Forsvarsminister Tore O. Sandvik og tidligere forsvarsminister Bjørn Arild Gram under høringen i Stortinget om ny maritim innsatsskvadron i Ramsund.

Mangler penger

Under høringen uttalte flere parter at Forsvarets Spesialstyrker (FS), som omfatter Forsvarets Spesialkommando (FSK) og Marinejegerkommandoen (MJK), er kritisk underfinansiert. Tillitsvalgt og leder Torbjørn Bongo i Norges Offisers- og spesialistforbund sa at soldatene er motivert, men at mangelen på penger er vanskelig.

– Driftssituasjonen i FS er nesten et eget kapittel i seg selv. Det er dyp bekymring og det gjelder hele FS, FSK og alt annet, sa Bongo.

Hans bekymring ble delt av sjefen for alle spesialstyrkene.

– Jeg har ansvaret for økonomien i hele spesialstyrkene og jeg kan beskrive den som krevende, sier generalmajor Joar Eidheim da han forklarte seg for komiteen.

Flytter hjem

Forsinkelsen er ikke meldt inn til Nato, måtte forsvarsminister Tore O. Sandvik erkjenne på spørsmål fra komiteen. Ifølge forsvarssjefen har det imidlertid ikke vært noe tema ettersom Nato forholder seg til de styrkemålene som Norge melder inn.

Den nye, men da svært forsinkede basen i Ramsund, er ikke meldt inn til Nato som et av Norges bidrag.

Marinejegerne har i mange år hatt Ramsund som framskutt base, men på grunn av pengemangel har de nylig fått varsel fra Eidheim om at de må pakke sammen og flytte tilbake til Haakonsvern i Bergen, skrev VG 29. mai.

Under høringen onsdag understreket Eidheim betydningen virksomheten i Ramsund har for forsvarsevnen i nord, og for samarbeidet mellom norske, amerikanske og allierte styrker, som alle har strategiske interesser i nordområdene.

– Denne SOTG'en er plassert i sentrum av den strategiske betydningen og er ikke bare av betydning for de amerikanske spesialstyrkene, men også de styrkene som våre allierte kommer med til disse områdene, sa Eidheim.