Verden
Forsvar kan bli Europas nye pengemaskin
Hvis opprustningen fortsetter, kan europeiske land tjene enorme mengder på forsvar.

Flere europeiske land, inkludert Norge, har varslet en opprustning av forsvaret.
Blant annet tror USAs utenriksminister Marco Rubio at Nato-landene kan bli enige om å bruke 5 prosent av BNP på forsvar.
Og ved betydelige opprustinger betyr dette at penger må brukes.
Ifølge Politico kan denne opprustningen føre til en massiv pengemaskin for europeiske land.

Kan smitte over på den sivile økonomien
For når landene må investere mer i forsvar, er håpet at investeringene driver frem teknologisk innovasjon, som kan for eksempel konkurrere med, og til og med over tid overgå USAs forsvarsmateriell.
Til slutt kan denne innovasjonen smitte over på den sivile økonomien, slik at produktiviteten øker og til slutt kan betale seg selv.
Men det vil ta tid før man er der. For på kort sikt vil dette være en økonomisk utgift landene må ta seg råd til.
I Norge har man sagt ja til å bruke mer på forsvar, men vil ikke bryte handlingsregelen for dette. Derfor kan man måtte kutte i andre sektorer.
Frp-leder Sylvi Listhaug har sagt at klima og miljøvern må vike i konflikt med rikets sikkerhet . Mens MDG-leder Arild Hermstad mener det er fullt mulig å ta hensyn til både klima og sikkerhet.
Se video: KrF-lederen om Trump: – Kan ta seg en bolle
Statsgjeld kan være et problem
En opprustning vil også kunne gi et økonomisk løft på kort sikt. Inntektene til forsvarsleverandører vil øke, jobbene i produksjonen vil øke, og lønningene til arbeiderne vil komme tilbake inn i økonomien.
Men det finnes fortsatt problemet som kan sette en stopper for de økonomiske fordelene bak en opprustning innen forsvar.
For eksempel er det stor sannsynlighet for at Europas opprustningsplan finansieres gjennom statsgjeld. En økning av statsgjelden kan skade økonomien på lang sikt, skriver Politico.
I tillegg krever dette, slik for eksempel Frankrikes president Emmanuel Macron allerede påpekt, at land i Europa velger å handle forsvarsmateriell av hverandre.
Da må Europa også klare å produsere de produktene de for tiden kjøper av USA eller andre.