Verden

Flere titalls millioner døde under andre verdenskrig – flere frykter det kan skje igjen

I disse dager er det 80 år siden andre verdenskrig tok slutt i Europa. Frykten for en ny global storkonflikt lever hos mange vesteuropeere og amerikanere

Bildet viser en fransk test av atomvåpen i det sørlige Stillehavet i 1971. Flere av respondentene i undersøkelsen omtalt av The Guardian tror atomvåpen kan bli brukt i en fremtidig storkrig.
Publisert Sist oppdatert

Det viser tall fra en undersøkelse omtalt av The Guardian.

Undersøkelsen gjort av YouGov viser at mellom 41 og 55 prosent av respondentene fra de europeiske landene Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Italia og Spania tror en ny verdenskrig er ganske eller svært sannsynlig innen fem til ti år.

På den andre siden av Atlanterhavet svarer 45 prosent av amerikanerne det samme.

I løpet av de siste årene har blodig konflikt rammet flere deler av verden. I Ukraina er Russlands fullskalainvasjon godt inne i sitt tredje år. I Gaza har konflikten mellom Israel og Hamas kostet flere titusener av mennesker livet. I Sudan har borgerkrigen sendt millioner av mennesker på flukt.

Se video: Ukraina: Historisk angrep

Selvsikre amerikanere – tvilende europeere

Tall fra undersøkelsen viser at amerikanerne har langt større tro på sine egne militære styrker enn europeerne. 71 prosent av amerikanerne sier de er sikre på at det amerikanske militæret kan forsvare eget land og egen befolkning.

Ifølge The Guardian er tallene langt lavere i Vest-Europa. Kun 16 prosent av de italienske respondentene svarer at de tror italienske styrker kan forsvare befolkningen. I andre enden finner vi Frankrike, hvor 44 prosent tror det samme.

Russland pekes ut som en hovedtrussel av de fleste.

Ifølge en analyse fra det anerkjente Kiel-instituttet fra februar i år viser at Europa kan bli nødt til å ta kraftige grep militært dersom USA skulle ende opp med å distansere seg fra Europa. USAs president Donald Trump og hans administrasjon har flere ganger sådd tvil om landets vilje til å bidra militært på det europeiske kontinentet i løpet av de siste månedene.

Kiel-instituttet anslår at Natos plan er å sende 200.000 amerikanske soldater til Europa dersom Russland skulle angripe et medlemsland. Fra før av befinner det seg rundt 100.000 amerikanske soldater på europeisk jord.

Til sammen hadde den amerikanske styrken bestått av 300.000 soldater, noe Europa hadde blitt nødt til å erstatte hvis USA hadde trukket seg ut av Europa, ifølge analysen.

Russland pekes ut som en mulig trussel av mange respondenter. Her er landets president Vladimir Putin avibldet under seiersparaden i Moskva i Russkand 9. mai i fjor. I Russland regnes 9. mai som datoen da andre verdenskrig tok slutt i Europa etter at sovjetiske styrker hadde stormet Berlin. I vest presset alliert styrker på. Foto: Mikhail Klimentjev / Sputnik / AP / NTB
Russland pekes ut som en mulig trussel av mange respondenter. Her er landets president Vladimir Putin avibldet under seiersparaden i Moskva i Russkand 9. mai i fjor. I Russland regnes 9. mai som datoen da andre verdenskrig tok slutt i Europa etter at sovjetiske styrker hadde stormet Berlin. I vest presset alliert styrker på.

Frykter atomkrig

Yougov-undersøkelsen viser at 68 til 76 prosent av respondentene tror atomvåpen vil bli brukt hvis en global krig skulle finne sted. Over halvparten tror en ny storkonflikt vil ta flere liv enn det andre verdenskrig gjorde.

Man regner med at andre verdenskrig kostet rundt 70 millioner menneskeliv. Kun to atombomber ble brukt i strid under krigen. Det var de japanske byene Hiroshima og Nagasaki som ble offer for skrekkvåpenet i august 1945.

I løpet av de siste årene har Russlands president Vladimir Putin og resten av makteliten i Moskva flere ganger kommet med trusler og advarsler om atomvåpen.

De fleste respondentene er enige i én ting: At det er viktig å undervise om andre verdenskrig i skolen. Mange av dem mener hendelsene som førte til den blodige storkrigen fortsatt er relevante i dag.