Norge
Flere matprodusenter inngår kjendis-samarbeid – men blir vi forbrukere påvirket?
Flere og flere produkter som blir lansert er i samarbeid med eller inspirert av kjendiser eller influensere. Men kjøper vi det?
Treningsinfluenser Jørgine «Funkygine» Massa Vasstrand lanserte først fiberbrød, så kom oppfølgerne proteinbrød og rundstykker, i tillegg til middagstilbehør under merket «Funkygine food».
Friidrettsutøver Amalie Iuel slang seg på trenden og lanserte sitt eget grovbrød. Influenser og ernæringsfysiolog Emilie Voe Nereng har også lansert egen brus og «mat i farta»-alternativer.
Også selvutnevnt «brus-ekspert», influenser Linnea Myhre, lanserte egen julebrus i samarbeid med Solo.
Nyeste tilskudd i gjengen er skiløper Therese Johaug som i samarbeid med Synnøve Finden har laget egen brunost.
Ny kjendis med ny matlansering
Johaug-brunosten er nå å finne i butikkene. Denne har blitt laget i forbindelse med ski-VM som går av stabelen 26. februar.
Brunosten skal være rund og god og rik på jod og kalsium står det skrevet på pakken.
Markedssjef i Synnøve Finden, Cathrine Myrvang, forteller at de, sammen med Therese, har utviklet både smak, navn og design.
– Synnøve går langt tilbake med Therese, blant annet var vi én av de første store sponsorene i begynnelsen av karrieren hennes. Når hun nå gjorde comeback, var det naturlig å gjenoppta samarbeidet, forteller Myrvang til ABC Nyheter.
Myrvang forteller videre at det er få i dette landet som elsker brunost like mye som Therese, dermed er det rett og rimelig at hun blir hyllet med sin egen variant.
Ifølge markedssjefen har brunosten en særegen smak hun tror mange vil sette pris på.
Se video fra da ABC Nyheter-redaksjonen testet Johaug-brunosten:
400 produkter i minuttet
Men har disse kjendis-samarbeidene en effekt?
Anders Mamen er høyskolelektor ved institutt for markedsføring på Kristiania, han forteller at vi nordmenn kjøper produkter vi ellers kanskje ikke ville ha kjøpt, fordi det er en kjendis eller influenser som har lansert produktet.
– Når det ellers lanseres nyheter som ikke er et samarbeid med kjendiser, har dagligvarebutikkene ofte en smakskampanje og et introduksjonstilbud for å få opp salget, men dette er ikke nødvendig når produktet allerede er kjent, sier Mamen til ABC Nyheter.
Johaug-brunosten har allerede blitt godt markedsført i media og på sosiale medier. Det vil ha en effekt, sier Trond Blindheim, dosent i markedsføring ved jobber ved Høyskolen Kristiania,
Han forklarer at jo mer kjent et produkt er, desto større er sannsynligheten for at vi forbrukere kjøper det.
– Nye merkevarer og produkter får ofte den beste stategiske vareplasseringen i butikkene. Basisvarer plasseres gjerne lengst inn i butikken, siden alle har behov for dem. Nyheter derimot, får ofte plass ved kassen eller midt i butikken for å tiltrekke seg oppmerksomhet, sier Blindheim til ABC Nyheter.
Nordmenn eksponeres for hele 400 produkter i minuttet. I Norge finnes det rundt 4000 dagligvarebutikker, og daglig besøker omtrent 1,6 millioner forbrukere disse butikkene.
Kun 20 prosent blir igjen
For mange er det spennende å teste et nytt produkt, med et kjent navn på etiketten. Og denne nysgjerrigheten utnytter dagligvarekjedene.
I dagligvarebutikken Menys nettbutikk er for eksempel Johaug-brunosten dyrere enn Synnøve Findens andre brunoster: Fløtemys og Gudbrand.
Det er ikke Blindheim overrasket over:
– Det er opp til butikkene selv å sette prisene, og nye produkter blir ofte priset høyere enn etablerte varer, sier han og legger til at nordmenn er åpne for å prøve nye produkter, men at vi som regel ender opp med å kjøpe det vi allerede kjenner til.
– Kun rundt 20 prosent av lanserte nyheter forblir en del av butikkens sortiment på sikt, avslutter Blindheim.
juleideer fra kreative ideer