Inspirasjon

Ferie i filmens fotspor

Filmer og TV-serier påvirker hvor folk vil reise, og hva de vil oppleve i ferien. Filmturisme er en milliardindustri og tiltrekker seg nye turister til reisemål de aldri hadde tenkt å besøke.

Mange Harry Potter-fans reiser til Alnwick Castle i England. Slottet arrangerer daglig omvisninger hvor den populære filmen ble innspilt.
Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert i Kapital.

Kinosalen er drømmenes teater, hvor fortellinger fra hele verden blir levende. I mørket får fantasien utfolde seg fritt, og alle kan oppleve litt hverdagsmagi. Man kan være tilskuer i andre menneskers liv, og i noen øyeblikk får man reise av sted til fjerne eller nære steder – og vekke sin egen reiselyst.

Filmturisme er ingen ny trend. Da Casablanca med Ingrid Bergman og Humphrey Bogart hadde premiere i 1942, økte folks interesse for å reise til Marokko. Det til tross for at filmen ble spilt inn i et studio i Hollywood og på en flyplass i Los Angeles.

Handlingen i Casablanca utspiller seg på Rick's Café Américain. Men den fantes ikke i virkeligheten. Det var et oppdiktet møtested hvor huspianisten Sam fikk beskjed om å spille As Time Goes By.

Etter hvert som tiden gikk, lurte mange turister i Casablanca på hvor Rick’s Café egentlig lå.

I 2012 var det 70 år siden filmklassikeren Casablanca hadde premiere. Det ble behørig markert på Rick's Cafe i Marokko, som først så dagens lys i 2004. Foto: Abdejalil Bounhar / AP / NTB
I 2012 var det 70 år siden filmklassikeren Casablanca hadde premiere. Det ble behørig markert på Rick's Cafe i Marokko, som først så dagens lys i 2004.

Spørsmålene ble så mange at amerikanske Kathy Kriger, som bodde i Marokko, investerte et millionbeløp for å gjenskape stedet med interiør fra filmen. 62 år etter premieren åpnet Rick’s Café i Casablanca, og stedet er fortsatt fullt hver kveld.

Populærkulturen påvirker oss. Det forsto ikke bare Kriger, men hele reiselivsindustrien.

Harry Potters rike

I Storbritannia er filmturisme et satsingsområde. De som lykkes, skaper arbeidsplasser i små bygdesamfunn eller større byer. De sørger for inntekter til museer og andre opplevelsesbedrifter, særegne butikker som kanskje ville vært nedlagt og Hollywood finansierer vedlikeholdet av gamle slott.

Alnwick Castle, som ligger tre kvarters kjøretur nord for Newcastle, kan takke en rekke filmer og serier for at hundretusenvis av turister strømmer til slottet hvert år.

– Den mest kjente filmen som er innspilt her, er den første Harry Potter-filmen. Men allerede i 1991 var Kevin Costner på besøk og lagde Robin Hood, sier formidlingsansvarlig Daniel Watkins til Kapital Reise.

Hertugparet av Northumberland bor i Alnwick Castle. Når de hvert år mellom mars og november flytter til et annet hjem, åpnes de tunge slottsportene for turistene.

– Vi har flere omvisninger hver eneste dag, hvor de besøkende får se og fotografere stedene hvor Harry Potter ble filmet, sier Watkins.

Når turister besøker Alnwick Castle fotograferes mens de hopper i luften med en sopelime mellom bena. Da ser det ut som om de flyr, akkurat som Harry Potter gjorde da den første filmen ble innspilt på slottet. Foto: Alnwick Castle
Når turister besøker Alnwick Castle fotograferes mens de hopper i luften med en sopelime mellom bena. Da ser det ut som om de flyr, akkurat som Harry Potter gjorde da den første filmen ble innspilt på slottet.

Gjenskaper berømt filmscene

Det er på den store slottsplassen, omringet av høye murer, at Harry lærte å fly på en sopelime. De som elsker Potters univers, kommer kledd i kappe og trollmannshatt – og noen har med sin egen sopelime.

Et populært bildemotiv er å hoppe opp i luften med sopelimen mellom beina. Da ser det ut som man flyr med slottet bak som kulisse. Akkurat slik Harry Potter gjorde i filmen.

– Har man ikke med sin egen sopelime, selger vi mange av dem i suvenirbutikken, reklamerer Watkins.

Filmene Dungeons and Dragons, Transformers og Downton Abbey er også spilt inn på Alnwick Castle. For de to sistnevnte er det snakk om innendørsscener.

– Vi har daglige omvisninger inne på slottet, men der er det strengt fotoforbud. Det er tross alt hertugfamiliens private hjem, hvor deres personlige eiendeler og bilder står fremme, sier Watkins.

Inngangsbilletten, som maksimalt koster 22 pund for voksne, brukes til å lønne hertugens stab og vedlikeholde slottet.

– Uten filmene som er spilt inn her, ville vi ikke hatt så mange besøkende som finansierer driften av Alnwick Castle, sier Watkins.

Slottsmurene på Alnwick Castle var kulissene for den berømte scenen hvor Harry Potter lærer å fly på en sopelime. Foto: Foto: Oliver Orskaug / FInansavisen / Kapital
Slottsmurene på Alnwick Castle var kulissene for den berømte scenen hvor Harry Potter lærer å fly på en sopelime. Foto:

Den virkelige filmstjernen

Filmer og TV-serier gjør at reiselivsnæringen treffer andre – og ofte yngre – målgrupper enn dem som kanskje ville reist til ulike steder i distriktene i Storbritannia.

– Kinoer og globale strømmeplattformer gir britiske filmer og TV-serier en enorm internasjonal rekkevidde, sier reiselivsdirektør Patricia Yates i Visit Britain.

Hun er øverste sjef for britiske turistmyndigheter og råder årlig over et budsjett på 870 millioner kroner for å markedsføre og fremme Storbritannia som reisemål for både utlendinger og briter. Visit Britains arbeid genererer årlig flerfoldige milliarder i inntekter og skaper tusenvis av arbeidsplasser.

– Våre undersøkelser viser at ni av ti potensielle turister har lyst til å besøke innspillingssteder som de har sett i filmer og serier når de er på ferie i Storbritannia, sier Yates.

Selv om kjente skuespillere i hovedrollene oftest får all oppmerksomhet når de går på røde løpere på premierefester, er Yates klar på hvem som er de største kjendisene i underholdningsverdenen:

– Våre reisemål er den virkelige stjernen i filmene og seriene.

Hun påpeker at når norske turister besøker filmlokasjoner, støtter de økonomien i lokalsamfunn.

– Filmer, serier og turisme har mye til felles. De bringer folk sammen og forteller historien om dagens Storbritannia.

Romere og kostymedrama

Da serien Doc Martin, som vises på TV3 i Norge, ble sendt, lurte mange på hvor det pittoreske fiskeværet Portwenn lå. I virkeligheten er opptakene gjort i idylliske Port Isaac i Cornwall. Selv i dag, flere år etter at siste episode i den ti sesonger lange serien ble vist, besøker tusenvis av turister Port Isaac årlig. Å oppdrive et hotellrom kan være vanskelig.

Litt lenger nordøst, omtrent tre timer unna med bil, har et annet sted fått merke hva en TV-serie betyr for turistnæringen.

Etter at historien om familien Bridgerton hadde premiere på Netflix julen 2020, har antallet turister som besøker Bath i Somerset, økt kraftig.

Bath, som havnet på FNs verdensarvliste i 1987, har vært mest kjent for de store, offentlige badene med vann fra varme, naturlige kilder – bygd av de gamle romerne.

Vanligvis står biler parker på hver side av Edwards Street i Bath, men når sesong 3 av serien Bridgerton skulle spilles inn, ble de erstattet av hester og vogner, for å etterligne dagliglivet på 1800-tallet. Foto: Jamie Bellinger / Netflix
Vanligvis står biler parker på hver side av Edwards Street i Bath, men når sesong 3 av serien Bridgerton skulle spilles inn, ble de erstattet av hester og vogner, for å etterligne dagliglivet på 1800-tallet.

Uforberedt på suksessen

– Men nå tiltrekker vi oss helt nye og yngre turister, og svært mange fra USA. De vil alle se stedene hvor Bridgerton er innspilt, sier administrerende direktør Kathryn Davis i destinasjonsselskapet Visit West.

Nær én million utenlandske tilreisende besøker Bath og Bristol årlig, som er de to byene hun først og fremst har ansvar for å markedsføre.

– I Bath arrangeres det daglige turer hvor turister får se de kjente stedene fra Bridgerton. Mange av guidene er kledd i klær fra 1800-tallet, som er perioden serien gjenspeiler, sier Davis.

At nettopp Bridgerton skulle bli den store turistattraksjonen, var litt uventet.

Turister i Bath dumper stadig vekk over filminnspillinger i byen. Her får en nærkontakt med skuespillerne i serien Bridgerton utenfor Dukes Hotel i Great Pulteney Street. Foto: Jamie Bellinger / Netflix
Turister i Bath dumper stadig vekk over filminnspillinger i byen. Her får en nærkontakt med skuespillerne i serien Bridgerton utenfor Dukes Hotel i Great Pulteney Street.

– Vi visste at deler av serien ble innspilt her, men man vet aldri hvilke filmer og serier som blir en suksess eller ikke, og om de vil berøre publikum så mye at de vil reise dit opptakene er gjort, sier Davis.

Nå er ikke hele serien innspilt i Bath, så også andre steder i Storbritannia merker Bridgerton-effekten godt.

Castle Howard i Yorkshire, på østkysten av England, opplevde en 34-ganger av besøket på sine nettsider blant unge i alderen 18 til 24 år da slottet var kulisse i Bridgerton.

– Det er det fine med filmer og serier. De tiltrekker seg helt nye målgrupper av turister som kanskje aldri ville vurdert å reise til Bath og lignende steder. Men når vi først får dem hit, kan vi vise dem mer av hva området har å by på, og lære dem at Storbritannia er mer enn bare London, sier Davis.

Filmturisme er viktig for reiselivsnæringen i Bristol og Bath, sier reiselivsdirektør Kathryn Davis i Visit West. Foto: Visit West
Filmturisme er viktig for reiselivsnæringen i Bristol og Bath, sier reiselivsdirektør Kathryn Davis i Visit West.

Animasjon og Jane Austen

I år markeres 250-årsjubileet for forfatteren Jane Austens fødsel. Hun flyttet til Bath i 1801, da hun var 26 år. Romanen Persuasion handler om Anne Elliot, som er like gammel som Austen var da hun bodde i Bath. Handlingen er lagt til samme tidsperiode.

Da Netflix bestemte seg for å filmatisere romanen, var det naturlig at store deler av filmen ble innspilt i Bath.

– Det blir mye oppmerksomhet rundt Jane Austen i år, og filmen fra 2022 blir aktualisert igjen. Vi kommer til å ha mange arrangementer knyttet til både hennes forfatterskap og tiden hun bodde i Bath – og ikke minst innspillingen av filmen i byen, sier Davis.

Like ved Bath ligger Bristol. Byen huser flere filmstudioer, men de er ikke åpne for turister. Men én karakter som elsker kjeks og ost, hans hund og noen sauer, har også tilhørighet i Bristol.

Studioet til Aardman Animations, som har laget filmene og seriene om Wallace & Gromit, Sauen Shaun og en rekke andre morsomme animasjonsfilmer, ligger i Bristol.

– I sommer vil mange av Aardman Animations karakterer stilles ut som skulpturer rundt om i byen, og temaet er inspirert av filmen Wallace og Gromit: Den bevingede hevneren. Disse utstillingene er populære blant både unger og voksne, sier Davis.

Det ekte Peaky Blinders

En annen attraksjon som har fått mye drahjelp av en TV-serie, er Black Country Living Museum i den lille byen Dudley, 16 kilometer vest for Birmingham.

– Vi er et friluftsmuseum som viser hvordan hverdagen var for mennesker i vår del av England da den industrielle revolusjonen startet, sier David Middlemiss.

Han er ansvarlig for utviklingen av det vel 100 mål store utendørsområdet, som viser hvordan livet artet seg da kullutvinningen i gruver var på sitt høyeste og en rekke produksjonsbedrifter ble grunnlagt i Storbritannia.

Da Peaky Blinders skulle spilles inn, fant serieskaperne frem til utendørsmuseet Black Country Living Museum i Dudley. Seriens suksess har gjort at besøkstallene til museet har steget til værs. Foto: Black Country Living Museum
Da Peaky Blinders skulle spilles inn, fant serieskaperne frem til utendørsmuseet Black Country Living Museum i Dudley. Seriens suksess har gjort at besøkstallene til museet har steget til værs.

Stedet minner om Maihaugen på Lillehammer og Folkemuseet i Oslo, og var et naturlig sted for skaperne av Peaky Blinders da de skulle filme serien. Nå kommer snart en spillefilm også.

– Svært mange scener fra Peaky Blinders er innspilt på museumsområdet, og etter at serien fikk suksess, har antall turister som vil besøke oss, økt veldig.

Hver dag arrangeres det omvisninger hvor folk kan se opptakssteder de kjenner igjen fra serien. Guider kledd i datidens klær, byr de besøkende på både underholdning, noen gode historier og en dose kunnskap.

– Spesielt området rundt kanalen i museet er mye brukt i serien. Vi har gamle båter, verksteder, veteranbiler, puber og butikker hvor scener er spilt inn, sier Middlemiss.

Perfekt for barnefamilier

Selv om Peaky Blinders har påvirket besøkstallet, understreker han at museets formål å lære gjestene hvordan industrien og dagliglivet til briter, særlig i Birmingham-regionen, utviklet seg fra 1750-tallet og frem rundt 1960.

Utviklingsansvarlig David Middlemiss ved Black Country Living Museum sier TV-serien Peaky Blinders gjør at museet når ut til helt nye målgrupper som de spre kunnskap om livet i gamle England til. Foto: Black Country Living Museum
Utviklingsansvarlig David Middlemiss ved Black Country Living Museum sier TV-serien Peaky Blinders gjør at museet når ut til helt nye målgrupper som de spre kunnskap om livet i gamle England til.

– Selv i dag er det mange flere fabrikker og produksjonsbedrifter i vårt område enn i andre deler av Storbritannia. Det er den historien og arven vi ønsker å formidle.

Han erkjenner likevel at mange som besøker dem, nok aldri ville reist til Black Country Living Museum uten Peaky Blinders.

– Spesielt mange unge amerikanere kommer hit på grunn av serien.

Stedet er godt egnet for barnefamilier. Man rekker ikke å oppleve hele museet på én dag, men mange kommer tidlig på formiddagen, nyter en god lunsj i ett av museets flere, gamle spisesteder og avslutter dagen med et besøk i en dyrepark som ligger like ved.

Et lite stykke Hollywood

Norge har de siste årene også vært kulisse for en rekke store, internasjonale filmproduksjoner.

James Bond har råkjørt på Atlanterhavsvegen, mens Tom Cruise har hengt etter fingertuppene på Preikestolen, 604 meter over Lysefjorden i Mission: Impossible. Han har kjørt motorsykkel utfor høye fjell og slåss med en skurk på et togtak på Raumabanen ved Trollveggen. Alt er god Norgesreklame.

Skuespillerne Esai Morales and Tom Cruise slåss på et togtak på Raumabanen i Mission: Impossible Dead Reckoning. De mange naturscenene i actionfilmen får utlendinger til å bestille Norges-ferie. Foto: Christian Black / Paramount Pictures
Skuespillerne Esai Morales and Tom Cruise slåss på et togtak på Raumabanen i Mission: Impossible Dead Reckoning. De mange naturscenene i actionfilmen får utlendinger til å bestille Norges-ferie.

Nylig var også Hollywood på Svalbard for å spille inn viktige scener til den nye Superman-filmen fra Warner Bros.

– Vi ønsket et sted som var vakkert og som føltes som å være midt ute i Arktis, sa filmens regissør James Gunn til Svalbardposten under innspillingen.

Produksjonsselskapet hadde vurdert flere steder i verden, men det var flere momenter som gjorde at valget falt på Adventdalen på Svalbard.

– For det første er det den naturlige skjønnheten. Men også det at du finner et variert landskap her som du ikke finner andre steder. Naturen gir en spesiell følelse, sa Gunn til verdens nordligste lokalavis.

Når filmen har premiere til sommeren, vil den antagelig trigge noens reiselyst til det arktiske øyriket.

Lotus-effekten

I dag kjemper reiselivsnæringer verden over om være kulisser for kommende serier og filmer. Skaperne av HBO-serien The White Lotus har skjønt dette og samarbeider aktivt med reiselivsdestinasjoner for å finansiere innspillingen av nye sesonger.

Den første sesongen ble innspilt på Hawaii. Hotellet Four Seasons Resort Maui, hvor karakterene bor, opplevde et rush av bestillinger etter at serien ble vist.

Sesongen etter ble innspilt på Sicilia, og igjen strømmet turister til den italienske øyen for å vandre og ta selfies i skuespillernes fotspor. Den tredje sesongen skulle egentlig spilles inn i Japan, men da produsentene ble tilbudt 4,4 millioner dollar i momskompensasjon, ble innspillingen flyttet til Bangkok, Phuket og Koh Samui i Thailand.

Lokket med millionbeløp

Norske filmmyndigheter forsøkte å få fjerde sesong av The White Lotus til Norge. Men selv en sjekk på 88 millioner skattekroner kunne ikke lokke produksjonen hit. Det var synd, for seriens budsjett for sesong fire er på 800 millioner kroner.

Emily in Paris har på sin side vært en stor suksess for turistnæringen i Frankrikes hovedstad. Faktisk så stor at myndighetene i Roma forsøkte å overtale serieskaperne å skrote Paris til fordel for Italias hovedstad. Det ble med forsøket.

Trøsten får være at det vil bli produsert nye filmer og serier vi ennå ikke vet om. Og når det skjer, vil turister fra hele verden bestille flybilletter, hotellrom og attraksjoner for å besøke morgensdagens filmkulisser.