Verden

F-16-flyene skyver Ukraina vestover: – Det er helt nødvendig

Kampflyet F-16 skal ikke ha vært noen «gamechanger» i krigen i Ukraina. Innføringen av flyene har likevel vært viktig for det ukrainske flyvåpenet, sier ekspert.

Ukrainske kampfly av typen F-16.
Publisert Sist oppdatert

– F-16 skal ha vært brukt med god effekt til defensive operasjoner, det vil si at de har jaktet på og skutt ned kryssermissiler og enveis angrepsdroner. Videre skal de også ha vært brukt med gode resultater mot utvalgte russiske bakkemål.

Det sier førsteamanuensis Lars Peder Haga ved Luftkrigsskolen til ABC Nyheter. Det var i august i fjor Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kunne kunngjøre at kampfly av typen F-16 hadde ankommet landet etter to og et halvt år med fullskala krig.

I et intervju med VG i april i år sa den ukrainske F-16-piloten «Rocket» at en viktig oppgave er å skyte ned innkomne droner og missiler. Overfor ABC Nyheter påpeker Haga nedskytninger av russiske trusler fra lufta, utfyller og avlaster andre forsvarssystemer.

– Dette er selvfølgelig viktig i det store bildet.

Har mistet fly

Det var Danmark og Nederland som først varslet om F-16-donasjoner sommeren 2023. En uke senere bekreftet statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) at også Norge skulle donere kampfly. Seks norske kampfly ble lovet bort til Ukraina.

Lars Peder Haga er førsteamanuensis ved Luftkrigsskolen og forsker blant annet på forsker på russisk luftmakt og militærmakt. Foto: Forsvarets høgskole
Lars Peder Haga er førsteamanuensis ved Luftkrigsskolen og forsker blant annet på forsker på russisk luftmakt og militærmakt.

Det er ikke kjent hvor mange fly Ukraina har fått hittil, men av de som har ankommet krigsherjede landet har minst to gått tapt:

  • Kun tre uker etter at Zelenskyj kunne fortelle at F-16-fly var operative i Ukraina styrtet mens det ifølge ukrainske myndigheter deltok i en operasjon for å slå tilbake et russisk angrep. Piloten omkom.
  • Tidligere i mai i år varslet Ukraina at de mistet en F-16 etter det som ble omtalt som en «uvanlig situasjon» om bord av ukrainske myndigheter. Piloten skjøt seg ut av flyet.

I april skrev flere medier at en ukrainsk F-16-pilot mistet livet i kamp. Russiske myndigheter hevdet at de skjøt ned piloten og flyet. Eksakt hvordan det gikk med flyet er ikke bekreftet fra uavhengig hold.

Begrensninger: Alder er ikke bare et tall

Da den norske regjeringen bekreftet at Norge skulle donere F-16-fly til Ukraina, var 32 av 57 opprinnelige norske F-16-fly allerede solgt til Romania. Norge mottok sine første F-16 i 1980.

Haga sier at eldre F-16-fly alene ikke vil kunne ta opp kampen med de mest moderne russiske luftvernsystemene og kampflyene i Ukraina, og at dette er en viktig begrensning.

– Utdanningen av de ukrainske pilotene er også relativt kort, noe som kan redusere mannskapenes evne til å planlegge og gjennomføre komplekse operasjoner, forklarer han.

Siden høsten 2023 har Norge bidratt med fly og instruktører til utdanningen av ukrainske F-16-piloter og bakkemannskap i Danmark. I desember i fjor varslet regjeringen at Norge vil fortsette å trene ukrainsk F-16-personell i Portugal.

Se video: MDG-poltikeren «gjør som Obama»

Et steg i retning vest

Da Russland gikk til fullskala krig mot Ukraina, besto det ukrainske luftforsvaret i all hovedsak av fly fra Sovjetunionens dager. Overfor ABC Nyheter sier Haga ved Luftkrigsskolen at F-16 ikke har vært noen dramatisk «gamechanger» hittil i krigen, men at innføringen likevel er viktig for det ukrainske forsvaret.

– Det er helt nødvendig for Ukraina å gå over til vestlige fly for å skifte ut de gamle sovjetiske flyene som er på slutten av sin tekniske levetid, og som det naturlig nok blir vanskeligere og vanskeligere å skaffe reservedeler og våpen til.

Haga forklarer at en del av ambisjonen med F-16 er å legge om ukrainsk doktrine og operasjonsmønster i mer vestlig retning. Dette innebærer blant annet mer selvstendighet i forberedelser og gjennomføring av oppdrag.

– De skal også ha innført en mer moderne «læringskultur», hvor en kan ta opp feil og tabber og lære av dem, uten sanksjoner. Avdelingen som har fått flyene har også ansvar for modernisering av operasjonsmønster og doktrine i det ukrainske flyvåpenet. Hvor langt de er kommet med dette er vanskelig å si noe om sett fra utsiden, men de har utvilsomt nok å holde på med.

I juli i fjor sa Frankrikes president Emmanuel Macron at landet vil gi Ukraina kampfly av typen Mirage 2000. Disse flyene skal samvirke med F-16-flyene Ukraina allerede har mottatt. I februar i år var de første franske flyene på plass i det krigsherjede landet.