Politikk

Europa skal ruste opp og kloden blir varmere: – Vi kan ikke la én krise ta fokuset bort fra en annen

MDG-leder Arild Hermstad mener det er fullt mulig å ta hensyn til både klima og sikkerhet.

Forsvar har kommet lenger opp på prioritetslisten i flere europeiske land de siste årene.
Publisert Sist oppdatert

Over hele Europa ropes det på mer penger og ressurser til forsvar. Etter at russiske stridsvogner rullet inn i Ukraina for tre år siden har europeiske makter åpnet lommebøkene for både stillinger, våpen, militære kjøretøy og skip.

Her til lands ble vedtok Stortinget i juni i fjor en langtidsplan for Forsvaret fram mot 2036. Alle partiene på Stortinget har sluttet seg til langtidsplanen, med mål om å styrke den norske forsvarsevnen og at Norge skal bidra mer til sikkerheten i Norge og Europa.

Samtidig blir kloden varmere og det settes stadig nye rekorder innen ekstremvær. MDG-leder Arild Hermstad er overbevist om at opprusting og klimakamp lar seg forene.

– Det er ekstremt viktig at vi som er politikere klarer å ha flere tanker i hodet samtidig. Vi ser en tendens til at mange politikere sier at vi må droppe klimatiltak, overkjøre naturen, og kun tenke forsvar. Det er kortsiktig og vitner om mangel på evne til å lede landet i en vanskelig tid, sier Hermstad til ABC Nyheter.

Tidligere i mars sa Frp-leder Sylvi Listhaug at klima og miljøvern må vike i konflikt med rikets sikkerhet.

– Enten det er klima, eller det er reinsdyr, eller det er gammel skog, eller det er andre ting, så skal det svært mye til før sikkerhet skal settes under andre forhold, sa Listaug til NTB.

Leder for Miljøpartiet De Grønne, Arild Hermstad. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Leder for Miljøpartiet De Grønne, Arild Hermstad.

Frykter klima blir glemt

Da coronapandemien rammet Norge i 2020 stupte oljeprisen. Det ble slått alarm og bestemt at oljenæringen skulle få skattelette for å holde hjulene i gang. Kun MDG, SV og Rødt stemte mot skattelettet da stortingsflertallet bestående av de andre partiene vedtok oljeskattepakken. MDG-Hermstad mener det hele er eksempel på krisehåndtering som bidrar til å styrke en annen.

– En akutt krise ble da løst ved å forsterket en annen, sier partilederen.

– Det er oppskriften på et samfunn som ikke kommer til å klare å oppnå langsiktig bærekraft. Det er fullt mulig å forene de ulike hensynene. Det må vi gjøre de neste årene, fortsetter han.

Se video: Isfjell brøt løs i 1986 – nå har det kilt seg fast

Ser til Tyskland

MDG lar seg inspirere av det tyske partiet De grønne.

– De har inngått en avtale med om å om å øke gjeldsopptaket for å finansiere forsvar, men de har også fått gjennomslag for at man da må det settes av mer penger til klimasatsning. Vi kan ikke la én krise ta fokuset bort fra en annen, sier Hermstad.

Tidligere i mars ble det klart at den tyske nasjonalforsamlingen har godkjent en grunnlovsendring som baner vei for en massiv satsing på forsvar, infrastruktur og klimatiltak. I tillegg til at forsvarsutgifter vil bli unntatt fra Tysklands regler for opptak av statsgjeld, skal det opprettes et fond på 500 milliarder euro til infrastruktur og klimatiltak.

Planen var utarbeidet av Friedrich Merz fra kristendemokratiske CDU, som høyst sannsynlig blir Tysklands neste statsminister, og sittende statsminister Olaf Scholz og hans sosialdemokratiske SPD. Forslaget fikk til slutt støtte fra De grønne etter løfter om mer penger til klimatiltak.