Politikk
EU-måling: Nei-siden øker fra mars til mai
Det gleder Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

På ABC Nyheter og Altingets EU-måling for mai svarer 34 prosent at de ville stemt ja til norsk EU-medlemskap dersom det var folkeavstemning i morgen. Dette tilsvarer et fall på seks prosentpoeng siden sist måling 5. mars i år, da fire av ti oppga at de ville stemt for et norsk EU-medlemskap.
I målingen for mai svarer 55 prosent at de ville stemt nei til norsk EU-medlemskap, en økning på seks prosent siden forrige måling. Det er Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum glad for å høre.
– Dette er bra. Jeg tror mange ser at det norske folkestyret funker, og at det er bra for både folkestyret og Norge å ikke flytte mer makt fra Stortinget til Brussel. Selv om Høyre, Venstre og deler av Arbeiderpartiet nærmest har drevet en «ja»-kampanje, gjør folket sine egne vurderinger, slik som de gjorde i 1994 og 1972, sier Vedum til ABC Nyheter.
I mai-målingen svarer 11 prosent av respondentene at de ikke vet hva de ville stemt. Dette var også tilfellet i mars. Venstre-leder Guri Melby mener tallet bør være en oppvekker for politikerne.
– At så mange nordmenn sier de er usikre i et såpass viktig og sentralt spørsmål, bør være en tydelig marsjordre til oss politikere om å ikke vike unna en skikkelig EU-debatt som er saklig og opplysende. Det er bare på den måten vi kan gi folk et reelt beslutningsgrunnlag. Vi kan ikke unngå å snakke om noe fordi det er vanskelig, sier hun til ABC Nyheter.
Det er Opinion som har gjennomført målingen for ABC Nyheter og Altinget.
– Brussel er langt unna
I målingen svarer 70 prosent av de som oppgir Venstre som partipreferanse at de ville stemt ja til et norsk EU-medlemskap.
– EØS-avtalen har tjent oss svært godt hittil, men når verden er urolig mener jeg det er klokere for både folk og næringsliv med enda tettere tilknytning. Min mening er at Norge ville vært sikrere og tryggere innenfor EU, sier Melby.
Hele 85 prosent av de som oppgir Sp som partipreferanse sier de ville stemt nei til EU-medlemskap hvis det hadde vært folkeavstemning i morgen. Vedum mener et EU-medlemskap vil føre til mer byråkrati og mindre påvirkningskraft for den norske befolkningen.
– Det er veldig lurt av Norge å styre sin egen handels- og pengepolitikk. Brussel er langt unna og klarer ikke å se lokale norske forhold, sier Sp-lederen.

En turbulent tid
Donald Trumps comeback i Det hvite hus har satt sitt preg på verden. I februar tok Trump-teamet kontakt med Russland for å innlede Ukraina-forhandlinger først uten å involvere EU.

Trump varslet høye tollsatser på import fra en rekke land da han vendte tilbake til Washington DC. I februar varslet han at USA skulle innføre 25 prosent toll på stål og aluminium fra alle land i mars. Samtidig fryktet flere ytterligere tollgrep og handelskrig.
– Etter at Trump kom på banen og skapte stor usikkerhet, ble tidsånden slik at trygghet og samarbeid ble viktigere. Toll-satser preget dagsorden og det gjaldt å holde seg inne med EU. Nå dominerer ikke toll-diskusjonen dagsordenen like mye. Dette kan ha ført til at en midlertidig EU-effekt flater ut.
Det sier statsviter og førsteamanuensis Svein Erik Tuastad ved Universitetet i Stavanger om fallet fra 40 til 34 prosent på ja-siden mellom 5. mars og 12. mai.
Helt siden innsettelsen i januar har Trump varselt økte tollsatser. Mellom de to målingene trappet Trump og USA opp tollen for mange land, blant annet Norge. Dette skjedde i starten av april. Noen dager senere kunngjorde presidenten en pause på 90 dager i økningen av tollsatsene for alle land, bortsett fra Kina.
Se video: Baker med KrF-lederen: – Er det lov å dobbeldippe?
– Preget av hendelser og debatt
I ABC Nyheter og Altingets EU-måling for mai viser bakgrunnstall at andelen som ville stemt ja til EU klart er høyere blant innbyggere som er 50 år og eldre enn de som er under. Tuastad omtaler det som en oppsiktsvekkende aldersforskjell med sterkere motstand jo yngre man er.
Ifølge statsviteren er tilfellet motsatt i flere andre målinger.
– Dette kan tyde på at selv om vi nå ser en tendens til normalisering, så er likevel ikke holdningen til EU ennå veldig sterkt forankret, men preget av hendelser og debatt.