Næringsliv

Dyreparken i Kristiansand:
Nå vokser barna raskere fra Kaptein Sabeltann

Dyreparken har økte besøkstall og inntekter, men merker at barna blir tidligere «voksne» enn tidligere.

– Vi ser at barn og ungdom blir fortere «voksne» nå enn for 10-20 år siden, og vi trenger konsepter for den eldste gruppen, sier adm. direktør i Dyreparken, Per Arnstein Aamot. Her ligger Kaptein Sabeltanns skute «Den sorte dame» ligger kai i sjørøverlandsbyen Abra havn.
Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert hos Finansavisen.

– Noe av det mest gledelige med fjoråret var at vi hadde 65.000 besøkende i løpet av 16 dager i høst på «Skumle dager». Dagsrekorden var 7000, og alderen barn og ungdom som kom var høyere enn på sommeren, sier adm. direktør i Dyreparken Per Arnstein Aamot.

Inntekter opp 6 prosent

Inntektene i Dyreparken-universet steg med 6 prosent til nær 618 millioner i fjor, og resultatet før skatt, avskrivninger og finans (Ebitda) la på seg 12,6 millioner til 90,8 millioner.

Konsernet, som er 94 prosent eid av Per G. Braathens Braganza, har Dyreparken i Kristiansand som spydspiss, der eksotiske dyr, nordiske dyr, Kardemomme by, vannrenna og flere bassenger er trekkplasterne, men økosystemet rundt inneholder hoteller og hytter, som trekker gode penger.

I fjor ble 120 Juliushytter og nye familierom i Dyreparken Safarihotell ferdigstilt, og med det har parken 2500 sengeplasser på området.

Hytteinvesteringene har beløpt seg til 80 millioner over tre år, mens hotellet ble påkostet 50 millioner.

– Inkludert campingplassen har vi en overnattingskapasitet på 2700, sier Aamot.

I fjor var besøkstallet totalt 1,06 millioner, opp snaue 30.000 fra året før.

– Hovedsesongen er sommerferien, men vi hadde bra vekst i mai og juni som er litt avhengig av når helligdagene kommer, sier han.

Tidligere «voksne» barn

Han forteller at de har et godt grep på barna frem til de er 10-12 år, men etter det blir det vanskeligere for foreldrene å få dem med.

– Vi ser at barn og ungdom blir fortere «voksne» nå enn for 10-20 år siden, og vi trenger konsepter for den eldste gruppen, de som er rundt 14 år. Om en barnefamilie har barn fra 10 til 16 år, er det tyngre å få dem i parken enn om den eldste er 14 og den yngste 10, sier Aamot.

I tillegg jobber selskapet mye med branding av parken, med TV 2-serien «Dyrepasserne» som går i sin 24. sesong. Serien kom på luften i 2011, og det er produsert 160 episoder. Tidligere sesonger går i reprise på kanalen, og vises også på Dyreparkens egen Youtube-kanal.

Dette er viktig for parken, ikke på grunn av inntekter, men oppmerksomheten den gir.

– Familien på det sammen gjennom hele året, og gir oss mulighet til å være tilstede i hverdagen også utenfor sesong, sier han.

1450 juli-ansatte

En ny Kaptein Sabeltann-film, «Kaptein Sabeltann og Grevinnen av Gral», hadde premiere 7. februar, og et nytt spill basert på «Dyrepasserne» kom tidligere i år.

– Filmen hadde litt over 163.000 kinobesøk. Det er under filmskapernes forventninger, men kinobesøket generelt har gått ned. Vi er veldig fornøyde med at Terje Formoe (mannen bak Kaptein Sabeltann-suksessen) fortsatt er aktiv og lager ny underholdning, sier Aamot.

Dyreparken er en stor arbeidsgiver for ferierende skoleungdom, og rundt 1000 ungdommer har jobb der hver sommer.

– I juli har vi rundt 1450 på lønningslisten, men av faste helårsansatte er det rundt 250. I tillegg har vi 70 pensjonister som jobber hos oss på sommeren. Dagens pensjonister er sprekere og friskere enn tidligere, og mange er veldig glade for en fleksibel jobb på sommeren, sier han.

Investerer 30 mill. årlig

Aktivitetsparker sier ofte at det beste været er overskyet - da er strandlivet ikke så fristende, mens i regnvær blir barna ofte fort forsynt.

– Sommeren frem til 15. juli i fjor var dårlig, men bra etter det. Om 10-dagersvarselet på yr.no viser kaldt vær og regn, er ikke det bra, sier Dyrepark-sjefen.

«Forbannelsen» for aktivitetsparker er at selv om de går med pluss i regnskapet, krever de stadig nye investeringer for å opprettholde interessen fra de besøkende, slik at kassen ikke nødvendigvis blir fullere selv med overskudd.

– Parker er generelt drevet at nyheter, men med historiefortellingen rundt parken, som «Dyrepasserne», er vi ikke avhengige av å ha en ny berg- og dalbane hvert år for å trekke folk. Men vi ligger i snitt rundt 30 millioner hvert år, sier han.