Inspirasjon

Donald Trumps mangel på folkeskikk smitter hele samfunnet – turistene uteblir

Turister verden over har tatt til seg at president Donald Trump mener landene deres er patetiske, og de har valgt bort USA. Retorikkekspert beskriver dagens USA som verdens kjipeste hotell hvor dritten renner nedover.

Flere opplever at USAs omdømme er i ruiner, og landets turistnæring opplever sterk nedgang. Retorikkekspert beskriver USA under Donald Trumps ledelse som «verdens kjipeste hotell». Illustrasjon Kapital
Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert i Kapital.

«VP: I fully share your loathing of European free-loading. It’s 'Pathetic'».

Det meldte USAs forsvarsminister Pete Hegseth i den etter hvert så famøse «Signal-gate» tidlig i mars, der sensitiv militær informasjon ble delt uhemmet med en utenforstående journalist i en chatgruppe. Mannen Hegseth her kommuniserte med, var visepresident J.D. Vance, og utvekslingen speiler etter alt å dømme den rådende oppfatningen av europeere i Det hvite hus – et sted der presidenten selv jevnlig avleverer edder og galle mot alle verdenshjørner, inklusive Europa.

Inntrykket er at de synes vi er patetiske.

Senere i mars oppdaterte Utenriksdepartementet sine reiseråd til USA, med en presisering om at godkjent ESTA eller visum ikke lenger garanterer innreise. Dette skjedde i kjølvannet av flere historier om europeiske turister som har blitt anholdt og plassert i varetekt i flere uker. Turister kan etter sigende risikere å få mobiltelefoner og søkehistorikk gjennomgått.

Stemningen blant tilreisende til USA var trykket i ankomsthallen på flyplassen i Atlanta i mars. Historier om turister som blir stoppet og varetekstfengslet, forsterket inntrykket. Foto: Fredrik Grønningsæter / Kapital
Stemningen blant tilreisende til USA var trykket i ankomsthallen på flyplassen i Atlanta i mars. Historier om turister som blir stoppet og varetekstfengslet, forsterket inntrykket.

Dagen etter står Kapital i en stor, steril hall. På den andre siden, under et amerikansk flagg, ligger utgangsdøren til USA. Men først må vi snakke med en humørløs mann med skytevåpen i grensekontrollen. Erfarne amerikareisende vet at grensepasseringen ofte er en langdryg affære. Nå, under Trump-administrasjonen, får man imidlertid følelsen av å være uønsket allerede idet man går ut av flyet. Køene beveger seg knapt. Stemningen er dårlig.

Inntrykket er at amerikanerne synes vi er «Pathetic».

Nå ser vi en administrasjon der folk rett og slett er uoppdragne og uhøflige, og Trumps stadige utspill minner om en person som er syk av hevnlyst.Kjell Terje Ringdal, professor ved Høyskolen Kristiania

Folkeskikk og turisme

Det er noe ubehagelig ved å komme fra Europa til USA for tiden. Den frilynte bruken av ord som «patetisk», «feiginger», «snyltere» og lignende i de høyeste kretsene av statsapparatet, inngir ikke tillit. Hvis presidenten mener at normal folkeskikk ikke er nødvendig – hverken i møte med statens ansatte, andre statsledere eller gamle allierte – hva gjør det da med sikkerhetsvaktene i grensekontrollen? Og hva gjør det med mannen i gata? Vi har nylig fått en pekepinn på hva det gjør med turismen.

USA opplevde en nedgang i utenlandske tilreisende på tolv prosent forrige måned, sammenlignet med samme periode året før, og trenden peker nedover. Fra europeiske land er tallene enda mer tydelige. Nesten 25 prosent færre reiste til USA fra Norge, mens nedgangen for Vest-Europa samlet var på 17 prosent, viser nye tall fra USAs internasjonale handelsadministrasjon.

Retorikkekspert og professor Kjell Terje Ringdal ved Høyskolen Kristiania er ikke i tvil om at mye av frafallet kan forklares ikke bare med Trump-administrasjonens politikk, men også med hvordan sjefen selv kommuniserer.

– Når vi mennesker tar beslutninger, gjør vi det med både hjerte og hode. Spesielt hjertet. Når vi har sondert infrastrukturen dit vi skal – billige flybilletter, overnattingssteder og slike ting – så setter gjerne følelsene inn. Følelsene springer ut av hvilken attraksjon stedet har. Vennligheten. Omdømmet, sier han.

Retoriker og professor Kjell Terje Ringdal ved Høyskolen Kristiania mener mye av Trumps språkbruk fremstår helt unødvendig - uavhengig av hvilke politikk han vil føre. Foto: Stina Myhre Pedersen / NTB
Retoriker og professor Kjell Terje Ringdal ved Høyskolen Kristiania mener mye av Trumps språkbruk fremstår helt unødvendig - uavhengig av hvilke politikk han vil føre.

– Omdømmet er revet ned

Ringdal mener at Trump på kort tid rett og slett har revet ned USAs omdømme.

– Oppfatningen av USA har vært at amerikanerne er rause, sjarmerende og åpne. Et land og et system som har signalisert at det liker deg, og som vil at du skal komme på besøk. Så kommer Trump og heller gift oppi denne gryta. Folk fatter beslutninger basert på hva vi synes, og hvordan vi opplever ting basert på en avsenders signaler. Nå ser vi en administrasjon der folk rett og slett er uoppdragne og uhøflige, og Trumps stadige utspill minner om en person som er syk av hevnlyst.

Et talende eksempel på Trumps talegaver kom i påskehelgen, da han nærmest gikk amok med beskyldninger mot sine politiske motstandere på sin egen plattform, Truth Social. Her sjonglerer han begreper som «venstrevridde fanatikere» og «svake dommere», og omtaler Biden som den mest inkompetente presidenten i amerikansk historie. Han gikk også hardt ut mot sin egen sentralbanksjef, Jerome Powell, og kalte ham «stor taper» og «Mr. Too Late».

– Dette virker i det hele tatt fryktelig lite statsmannaktig. Hva tror du det har å si for USAs omdømme?

– Å bruke den typen språk er helt unødvendig, uavhengig av hvilken politikk du fører. Alle som har gått en halvtime på diplomatskolen, skjønner at dette er det dummeste du kan gjøre. Han fremstiller seg som et offer og spruter ut kritikk og hevn. Jeg opplever at dette sinnet er så markant at det må bunne i en enorm aggresjon og en livsanskuelse som handler om at han opplever å ha blitt brukt og utnyttet.

Liberation Day og Canada

Det er 2. april. Liberation Day – eller Recession Day, alt etter hvem du snakker med. Kapital befinner seg på en reisekonferanse i USA. Et lite knippe kanadiske journalister sitter i et hjørne med armene i kors og lytter til et foredrag om regionens fortreffelighet. Ansiktsuttrykkene er reserverte, med et drag av passiv aggressivitet. De reagerer på tollsatsene som Trump-administrasjonen har ilagt verden – og ikke minst Canada – og opplever dem som fullstendig urimelige.

2. april bestemte Donald Trump seg for å hevne seg på verden, etter at de etter hans eget utsagn hadde utnyttet USA i årtier. Nabolandene Canada og Mexico er blant dem som har fått høyest toll. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB
2. april bestemte Donald Trump seg for å hevne seg på verden, etter at de etter hans eget utsagn hadde utnyttet USA i årtier. Nabolandene Canada og Mexico er blant dem som har fått høyest toll.

Én ting er sikkert: Ikke et ord av det representantene for det amerikanske reiselivet forsøker å selge fra scenen til de utenlandske journalistene, vil komme på trykk i publikasjonene de skriver for med det første. Kapital får opplyst at det er den ettertrykkelige beskjeden de har fått fra sine redaktører.

Stemningen under konferansen er mildt sagt pussig. På den ene siden har de amerikanske aktørene i salen et ektefølt ønske om å tiltrekke seg besøkende fra utlandet – særlig med tanke på neste års fotball-VM, som arrangeres i samarbeid mellom USA, Canada og Mexico. På den andre siden står dette ønsket i grell kontrast til Trump-administrasjonens direkte fiendtlige retorikk overfor sine naboland.

Hele systemet i USA blir smittet av Trumps hatske og selvmedlidende måte å kommunisere på. Dritt renner nedover.Kjell Terje Ringdal

– Jobbes inn mot administrasjonen

I korridorene blir det opplyst at de fleste store reiseaktørene i denne delen av landet allerede har halvert markedsføringsbudsjettene sine mot Europa. Når det gjelder Canada og Mexico, ser de spesielt mørkt på situasjonen. Kanadierne som er til stede, forteller om halvfulle fly fra Canada til USA da de reiste, og om kansellerte avganger. Foreløpig er dette anekdotiske bevis. De amerikanske aktørene sier at de vil vente på tallene.

Det er vanskelig å være positiv til noen som ønsker å ta over landet ditt.Kanadiske journalister

Det som derimot er sikkert, er at sjefen for Delta Airlines, Glen Hauenstein, i april uttalte til Financial Times (FT) at flyselskapet har opplevd en betydelig nedgang i antallet reisende fra Canada.

Samtidig får Kapital opplyst at reiselivsnæringen i USA arbeider aktivt inn mot Trump-administrasjonen for å bedre situasjonen, særlig i relasjonen til nabolandene. Men det er krevende i en pågående og betent konflikt. Trump har blant annet omdøpt «Mexicogolfen» til «Amerikagolfen», og han har gjenopptatt byggingen av muren mellom USA og Mexico. Han har også ved flere anledninger omtalt Canada som USAs 51. delstat og kalt landets statsminister for «guvernør».

Som de kanadiske utsendte tørt bemerket:

– Det er vanskelig å være positiv til noen som ønsker å ta over landet ditt.

– Systemisk smitte

– Hele systemet i USA blir smittet av Trumps hatske og selvmedlidende måte å kommunisere på. Dritt renner nedover. Produseres det dritt på toppen, vil det trenge inn i alle ledd i systemet under, sier Ringdal.

Han sammenligner dagens opplevelse av USA med et vanstyrt hotell:Han sammenligner dagens opplevelse av USA med et vanstyrt hotell:

– Hele landet har nå blitt som et hotell fylt av rasende mennesker i innsjekkingsdesken, som er skeptiske til om du i det hele tatt skal få lov til å overnatte. Som mener du kommer fra et «asshole»-land, men siden du nå en gang har kommet så langt, kan du aller nådigst få betale dyrt for et rom. Det dårligste rommet på hotellet, forklarer han, og påpeker:

– USA har på kort tid blitt det kjipeste «hotellet» på kloden. Et sted du ikke vil bo, som er altfor dyrt og hvor sinte sikkerhetsvakter vil deg vondt.

Dette er en observasjon flere enn Ringdal deler. Bransjeorganisasjonen The US Travel Association har blant annet forklart nedgangen i turismen med frasen «a question of America’s welcomeness».

Paul English, gründer av reisemagasinet Kayak, uttalte til FT at skaden som Trump-administrasjonen har påført USAs omdømme, kan ta år å reparere.

– I løpet av to måneder har Trump ødelagt omdømmet til USA – noe fallet i antallet tilreisende tydelig viser.

Nærings- og arbeidsgiverorganisasjonen Virke forventer stor nedgang i reiser til USA fremover. Hvor mye er for tidlig å si.

– Det skjer mye på kort tid fra Trumps side, og det uttrykkes sterk uro rundt hvilke konsekvenser dette kan få, sier leder for reiseliv i Virke, Jessica Bollnert, i en melding.

Hun viser blant annet til at reisebyrået Ticket har meldt om at reiser til USA falt med 25 prosent i januar og februar, og at charterarrangører ser økning i etterspørselen til destinasjoner som Thailand.

– Det er med andre ord rimelig å si at bransjen ser en tendens til at reisende søker seg mot «trygge havner» når det blåser – og det gjør det nå. Vi vil garantert se endringer i reisemønstre, både inn og ut av Norge.

I april spurte Skift Research reisende fra flere land om hvordan amerikansk politikk påvirker deres valg av reisemål. Hele 46 prosent svarte at de er blitt mindre interessert i å reise til USA. Ifølge Forbes reiser rundt to millioner tyskere til USA årlig. I mars var det tallet redusert med 29 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

I tillegg opplyser Bollnert at ingen byer i USA lenger er med på topplisten over de 10 mest besøkte storbyene i verden.

Dårlig stemning før avspark

Til alt overmål skal også disse tre dårlige naboene – USA, Canada og Mexico – gå sammen om å arrangere verdensmesterskapet i fotball neste år.

Det er bare 14 måneder igjen til avspark i VM 2026, og dette kan bli historisk på flere måter. Mesterskapet skal avholdes i 16 byer fordelt på USA, Canada og Mexico. USA skal være vertskap for 78 kamper, mens Canada og Mexico skal arrangere 13 kamper hver. Ifølge Fifa vil mesterskapet kunne tiltrekke seg om lag ti millioner tilreisende tilskuere fra hele verden – i hvert fall under normale forhold.

– Vinner USA? Fifa-president Gianni Infantino (t.h.) har brukt mye tid på å gjøre Trump begeistret for «soccer» i det siste. Trump skal til og med ha lurt på om USA kommer til å vinne mesterskapet. Infantino skal ha svart unnvikende. Foto: Foto: Evelyn Hockstein / Reuters / NTB
– Vinner USA? Fifa-president Gianni Infantino (t.h.) har brukt mye tid på å gjøre Trump begeistret for «soccer» i det siste. Trump skal til og med ha lurt på om USA kommer til å vinne mesterskapet. Infantino skal ha svart unnvikende. Foto:

Foreløpig er det uvisst hva prisen for dette mesterskapet vil bli. Analyser anslår at de samlede investeringene de tre arrangørlandene må fordele, ligger i området 200 milliarder dollar. Til sammenligning kom regningen for fotball-VM i Qatar på rundt 220 milliarder dollar.

I forkant av mesterskapet foregår det nå en storstilt sjarmoffensiv fra arrangørbyene – spesielt i sørstatene i USA. Den voksende millionbyen Atlanta i Georgia, der «soccer» har blitt stadig mer populært, skal være vertskap for ni kamper – inkludert en semifinale.

Det er knyttet stor spenning til hvor vellykket dette arrangementet blir i dagens politiske klima. Professor Ringdal, som er over gjennomsnittet interessert i fotball, skal dit – hvis han kommer inn, da.

– Jeg har hørt fra sikre kilder at Trump er opptatt av dette mesterskapet. Han ser på det som en mulighet til å skinne. Men det er ikke lett å være Mexico eller Canada i denne arrangørkomiteen. Jeg tror grunnlaget for å lage et vellykket VM er svekket per nå, men du må huske at fotball-VM er verdens største idrettsarrangement, og det tiltrekker seg publikum nesten uansett.