Norge

Don Martin tar med Groruddalen til Distrikts-Norge: – Gjenkjennelig for mange

Både Laila Goody, Heidi Ruud Ellingsen, Gard B. Eidsvold og et stort samisk kompani blir å se i Riksteatrets turnébusser til høsten.

Don Martin, her fotografert i sin forrige Riksteater-forestilling «Blokk til blokk», tar nå «En gang Romsåsgutt» ut på tur.
Publisert Sist oppdatert

Også Don Martin er i innspurten av turné – der han tar med seg oppveksten i Groruddalen i Oslo ut til Distrikts-Norge. Det har rapperen troen på.

– Selv om forestillingen utspiller seg på ett sted og til én tid, så handler den jo også om fellesskap, utenforskap, om det å vokse opp med forskjellige utfordringer – og det å ikke klare seg bra på skolen. Det kan folk kjenne seg igjen i over hele landet, tror han og legger til at mange ting er universelle.

– Mange steder i Norge som kan kjenne seg igjen i det å være fra et sted som blir snakket om – men ikke selv får komme til orde; at våre historier ikke blir fortalt av oss. Det er flere steder med samme dynamikk – unge som vokser opp i blokker i drabantbyer.

Oppveksthistorie

Don Martin er vokst opp med å lage musikk og har brukt det som formidlingsform, både i Gatas Parlament i sin tid og som soloartist. Men da han kom inn i teaterverdenen, så han mulighetene:

– For et verktøy teater er! Det er jo det beste kultur gjør, enten det er musikk, litteratur eller teater: Den tar med deg folk inn i en annen verden, som de enten kan kjenne seg igjen i – eller erfare er helt annerledes.

I forestillingen «En gang Romsåsgutt» forteller han sin egen oppveksthistorie. Den er bygd rundt en del av låtene hans, og hva som ligger bak dem, og fremkom da han hadde tenkt å feire tiårsjubileet til 2013-albumet med tittelen «En gang Romsåsgutt, alltid Romsåsgutt».

– Sunt å reise

Don Martin har turnert mye, mest med musikk, men har også spilt med Riksteatret tidligere. Han ler og sier han har vært på «alle mulige, superrare steder».

– Da jeg var yngre og kom fra min boble, med min egen oppfatning av hvordan resten av Norge var annerledes enn oss, var det sunt å bli kastet ut i fjorder og fjell og daler her og der! Jeg møtte folk som kom fra annerledes bakgrunn enn meg, men som likevel var like, sier Don Martin og tror mange ville hatt godt av å reise mer i Norge.

– Jeg tror vi undervurderer hvor store forskjellene er, hvor ulike virkeligheter andre lever i enn dem selv.

Flere godbiter

Mens «En gang Romsåsgutt» tidligere er satt opp på Det Andre Teatret, kommer forestillingen «I vårt sted» fra Nationaltheatret – der den vant både kritikernes godord og Heddapris.

Nå skal «I vårt sted» av Arne Lygre ut på Riksteater-turné med Laila Goody, Ragnhild Tysse og Ågot Sendstad på rollelisten i det som beskrives som «et nærgående og sårbart stykke om å nærme seg andre, både fremmede og personer i egen familie».

Elle Sofe Saras kritikerroste og prisbelønte forestilling «Vástádus Eana – The answer is land», med både dans og joik, er et annet stykke som skal ut på tur. «En forestilling som et stort publikum bør få oppleve», skrev NRK – og nå tilgjengeliggjør Riksteatret den for flere.

Elle Sofe Company består av sju kvinnelige utøvere, som ifølge omtalen skal få publikum til å reflektere over spørsmål om fellesskap og slektskap, samspillet mellom menneske og natur, og symbiosen mellom folk og områdene vi er knyttet til.

Jul og ondt blod

«Et ord for blod» settes opp sammen med Det Norske Teatret, og er en dramatisering av boken til svenske Faysa Idle, lillesøsteren til en gjengleder, som forteller om å være menneske og kvinne og havne midt i et dødelig gjengoppgjør.

«Drømmen om en hvit jul» har vært på Riksteater-turné tidligere, for to år siden – og nå får de stedene som ikke fikk besøk sist, oppleve Heidi Ruud Ellingsen, Gard B. Eidsvold, Nader Khademi og Cato Skimten Storengen. Hun spiller gammel mor som venter på to voksne sønner med familie på julaften – i et stykke beskrevet som «et Dickens-inspirert, riktig fornøyelig julemareritt».

Som del av Riksteaterets styrkede satsing på barn og unge blir det gratis teater for dem gjennom et eget billettfond. Der byr Riksteatret på «Legenden om Narnia, Løven, Heksa og klesskapet», «Hundrevis av barn i vill kamp» og «Frida».