Norge

Dmitrij Medvedev truer Finland og Sverige med bruk av atomvåpen

En av Vladimir Putins nærmeste medarbeidere, eks-president Dmitrij Medvedev, advarer Natos to nye medlemsland om økt risiko for kjernefysisk angrep.

– Nå er de en del av en blokk som er fiendtlig innstilt mot oss, noe som betyr at de automatisk ble et mål for våre væpnede styrker, inkludert potensielle gjengjeldelsesangrep og til og med atomkraftkomponenten eller forebyggende tiltak innenfor rammen av vår militærdoktrine, advarer nestlederen i Russlands sikkerhetsråd, Dmitrij Medvedev.
Publisert Sist oppdatert

– Land som nylig har blitt med i Nato risikerer å bli utsatt for gjengjeldelsesangrep med atomvåpen i tilfelle konflikt.

Det skriver det statlige russiske nyhetsbyrået TASS . Medvedev fremsatte trusselen under en forelesning på et ikke oppgitt lærested i Russland. Flere internasjonale medier, blant annet Reuters, har gjengitt uttalelsene.

Klarert med Putin

Dmitrij Medvedev er ingen hvem som helst. Han var president i Russland mellom 2008 og 2012, og statsminister i Russland mellom 2012 og 2020. I dag er han nestleder i Russlands sikkerhetsråd, en posisjon han har hatt de siste fem årene.

Medvedev har også tidligere kommet med alvorlige trusler mot Nato-land om bruk av både konvensjonelle og kjernefysiske våpen. Hver gang han uttaler seg om dette, blir uttalelsene ikke nyansert eller utdypet av Putin eller andre personer i maktapparatet Kreml. Dermed blir Medvedevs alvorlige advarsler stående uimotsagt.

– Blir automatisk et mål for våre væpnede styrker

Oberstløytnant Joakim Paasikivi (Foto: Försvarshögskolan)
Oberstløytnant Joakim Paasikivi (Foto: Försvarshögskolan)

Medvedevs trusler må derfor kunne tolkes som at det er klarert med presidenten, og dermed et bevisst ønske om å signalisere Russlands evne og vilje til å ta i bruk atomvåpen, også mot land som ikke er i besittelse av slike våpen selv.

– Den allierte statusen ga disse landene (Finland og Sverige, ifølge Tass), visse internasjonale fordeler gitt deres geopolitiske posisjon og mange andre faktorer. Nå er de en del av en blokk som er fiendtlig innstilt mot oss, noe som betyr at de automatisk blir et mål for våre væpnede styrker, inkludert potensielle gjengjeldelsesangrep, og til og med atomkraftkomponenten eller forebyggende tiltak innenfor rammen av vår militærdoktrine, advarer nestlederen i Russlands sikkerhetsråd.

– Russland tror vi vil bli redde og bøye oss

Den svenske militæreksperten Joakim Paasikivi kommenterer Medvedevs atomtrusler slik:

– Det er verken nytt eller spesielt fantasifullt av Russland. Det er en del av russisk informasjonskrigføring. Spørsmålet er hvorfor Russland tror at vi gjentatte ganger vil bli redde og bøye oss, når vi gjentatte ganger viser at vi ikke gjør det, sier militæreksperten til svensk TV4.

Se video: Skal vise angrep mot russisk general

Han ser et tydelig mønster de siste tre årene hvor talspersoner for det russiske regimet gjentar trusler om bruk av atomvåpen, i håp om å skape frykt, splittelse og destabilisering i Vesten. Paasikivi viser til et brev som i desember 2021 ble sendt fra Russland til USA og Nato. Her ba Russland om en ny sikkerhetsorden i Vesten, innflytelse over hvor Nato-tropper skulle stasjoneres, samt vetorett over hvilke land som skulle bli med i Nato.

Tankesmie: Usannsynlig med atomkrig

– Kort sagt, Sverige og Finland ville ikke få lov til å bli med i Nato, og land som ble med etter 1996 ville bli kastet ut. Det kravet har også blitt gjentatt i varierende grad ved forskjellige anledninger, ikke minst av Putin i det som kalles fredssamtalene. At Russland angriper nye Nato-land er en etablert del av Kremls retorikk, forklarer Joakim Paasikivi.

Analytikere ved tankesmien Chatham House har tidligere kommentert Russlands gjentatte atomtrusler, og tolket disse som primært politiske uttalelser som ikke innebærer bruk av atomvåpen, skriver Gøteborgs-Posten.

Dette bildet skal vise en uniformert Vladimir Putin besøke et kommandosenter i Kursk-regionen 12. mars 2025. Foto: Kremlin.ru / AFP / NTB
Dette bildet skal vise en uniformert Vladimir Putin besøke et kommandosenter i Kursk-regionen 12. mars 2025.

Hevder Vesten fører «stedfortrederkrig»

Den russiske ekspresidenten har anklaget Vesten for å eskalere spenningen, og føre en politikk som potensielt kan resultere i en tredje verdenskrig. Medvedev har også omtalt Vestens militære, økonomiske og politiske støtte til Ukraina som et bevis på at Vesten fører en «stedfortrederkrig», og at Russland i realiteten allerede kjemper mot Nato på ukrainsk jord.

Dette narrativet blir også hamret inn til det russiske folk gjennom statskontrollerte medier. Her får russere fortsatt høre at blodbadet i Ukraina ikke er en krig, men en «spesialoperasjon.» Det blir svært sjelden opplyst om russiske tapstall. Putin har slått hardt ned på uavhengige medier, og tolererer ikke politisk opposisjon.