Dette spiser de norske kjendiskokkene i julen
Norges mest kjente kokker spiser seg gode og mette på julemat av alle slag – og noen julemenyer overrasker.
Julen byr på mat og godsaker som kan gi alle og enhver vann i munnen ved tanken. Ribbe, pinnekjøtt, poteter, rødkål og julepølser er bare noen av herlighetene man kan sette tennene i.
Men hva spiser de som kanskje er aller best på kjøkkenet under den store høytiden?
Norges kjendiskokker avslører hva de har på juletallerkenen til ABC Nyheters lesere.
Pinnekjøtt fra svigersønn
«Sjalottløkens far», Arne Brimi (68), setter frem svineribben på bordet under julemiddagen.
– Det er tradisjon med ribbe, så den er bankers, sier Brimi til ABC Nyheter.
Rakørret, kald ribbe, lefser, multer og sjokolademousse går også ned på høykant under kokkelegendens julefeiring.
Og pinnekjøttet skal ikke være av den vanlige sorten:
– Svigersønnen min fra Atløya lager pinnekjøtt av svin.
Hummer i magen
På lille julaften kaster TV-kokk og programleder Kjartan Skjelde (49) seg over hummeren, men fortærer pinnekjøtt på selveste julaften.
Første juledag er det hummersuppe til forrett og ribbe til hovedrett som står på menyen.
Andre og tredje juledag er det henholdsvis rakfisk og elggryte som går ned i Stavanger-mannens mage.
– Julen inneholder også lange, fine frokoster med alt som kan tenkes av deilig julemat: mors leverpostei, røkt laks, gravlaks, sylte, kokt tunge og så videre, forteller Skjelde.
Pinnekjøtt for alle pengene
I likhet med Skjelde, sverger tidligere NRK-kokk Frode Aga (70) også til pinnekjøtt på julekvelden.
Pinnekjøttet har 70-åringen røkt selv i eldhuset sitt i Hardanger.
Ellers går det i rakfisk og lutefisk i julen.
Tar vare på familietradisjonene
For tidligere «God morgen Norge»-kokk Wenche Andersen (71) må ribbe, medisterkaker, julepølse, surkål og mandelpoteter på plass på julaften, etterfulgt av riskrem med rød eller bærsaus til dessert.
– Det har vært tradisjon i familien så lenge jeg kan huske, sier Andersen, og mimrer tilbake til da besteforeldrene hennes hadde griser.
– De ble slaktet på gården i begynnelsen av desember, og endte opp som blodklubb, sylte, medisterkaker, spekeskinke og mølje med hjemmebakt flatbrød.
I romjulen fortsetter lekkerbiskene med pinnekjøtt og torsk, samt julekoldtbord og julefrokoster med tre–fire varianter av silderetter, kjøttpålegg som sylte og lammerull, hjemmebakt flatbrød og brød.
Fra porchetta til lasagne
Hjemme hos «Verdens nest beste kokk» og Bocuse d'Or-sølvvinner Tom Victor Gausdal (49) putrer det i flere kasseroller i julen.
Gausdal forteller at både pinnekjøtt og ribbe har blitt servert noen ganger tidligere, for å gjøre alle ganer til lags, men at det fort blir trangt på komfyren.
Denne julen gjentar mesterkokken matsuksessen fra fjoråret.
– I fjor testet vi å kjøre porchetta med rødkål, rosenkål og en digg ribbe- og eplesaus. Det likte alle veldig godt og de krever den samme igjen. Så da kan vi ha pinnekjøtt en av de andre dagene i julen.
Utover romjulen tar han en pause fra julematen, og går for mer hverdagsmat.
– Noen «guilty pleasures», som meksikansk gryte eller lasagne.
Nye tradisjoner
TV-kokk Christer Rødseth (35) disker opp med ribbe i «God morgen Norge»-studioet på julaften.
Vel hjemme i Aurskog etter morgenjobbing og en blund, er det nok en runde med ribbesteking. Heldigvis er han ikke alene om matlagingen.
– Mamma og jeg deler på det, så vi hjelper hverandre litt. Hun er kjøkkensjef, og så er jeg med som hjelpegutt, sier Rødseth.
Også medisterkaker og medisterpølser hører med til det store festmåltidet samme dag.
Andre eller tredje juledag venter en nyetablert tradisjon for 35-åringen.
– Jeg og en liten vennegjeng begynte i fjor, og vi vil ha en tradisjon med lutefisklag.
Havets delikatesser
Stjernekokk Trond Moi (55) begynner julekvelden med å sprette champagnen og gomle på snacks sammen med sine kjære rundt bordet.
– Det er alltid obligatorisk. Vi har som regel rogntoast og gåselever, forteller Moi, og fortsetter:
– Og så er det pinnekjøtt til alle kunstens regler, både røkt og urøkt, og alt det klassiske. Jeg lager også en litt spesiell chili-parmesansaus som alle elsker, som vi har i tillegg til den vanlige pinnekjøttkraften.
Desserten består av riskrem, og en premie til den som finner den gjemte mandelen.
– Det har vært en fast rutine i nesten 20 år.
Sørlendingen deler videre at julen er hans favoritt-høytid, og at han elsker å lage mat når han har fri.
– Jeg lager alltid litt rester på pinnekjøttet – noen pinnekjøttboller. Alt ifra tradisjonelle ting til litt utradisjonelle ting.
Resten av julen inntas det lutefisk, og fisk- og skalldyrbord er selvsagt obligatorisk i Kristiansand-hjemmet.
– Da er det å gå ned til fiskeeksperten Reinhartsen, som er en av de fineste fiskebutikkene i byen. Vi har alltid krabber, østers, blåskjell, reker og kongekrabber, og lager en skikkelig skalldyrfest, sier Moi.
Åpen for nye smaker
Det har tradisjonelt vært ribbe på julaften hos kokk og kokebokforfatter Lise Finckenhagen (49).
Men med årene har Finckenhagen gradvis blitt introdusert for pinnekjøtt, så nå er det ribbe og pinnekjøtt side om side på julekvelden, og en liten dessertbuffet hvor alle finner noe de liker.
I motsetning til mange andre, er hun ikke opphengt i at det må nytes typisk julemat gjennom hele høytiden.
– I løpet av julen blir det due, noe asiatisk av restene for å rense smaksløkene og gjerne et italienskinspirert måltid. Jeg er ikke spesielt tradisjonsbundet og er i grunnen ganske åpen for forandring, nye tradisjoner, en vri på klassikerne, friske innslag og nye impulser, sier kjendiskokken.
juleideer fra kreative ideer