Verden
Dette kan bli Russlands svar på Ukrainas angrep: – Må gjenopprette respekten
Eksperter tror Russland vil hevne seg på Ukraina.

– En eventuell russisk gjengjeldelse må gjenopprette den respekten som Russland forventer at nabostatene utviser overfor dem, sier Tormod Heier, som er professor i militær strategi og operasjoner ved Forsvarets stabsskole og tidligere offiser i Forsvaret, til ABC Nyheter.
Søndag gjennomførte Ukraina et massivt droneangrep mot flere russiske flybaser langt unna frontlinjen. Minst 13 russiske fly ble ødelagt i angrepet, hevder Ukraina. Både bombe- og transportfly skal være satt ut av spill.
Den ukrainske etterretningstjenesten SBU hevder at angrepet har gjort skader for 7 milliarder dollar, tilsvarende over 70 milliarder kroner.
Nå venter verden på Russlands svar på den ukrainske spesialoperasjonen.
– Når Russland nå har blitt ydmyket gjennom et angrep på noen av de mest høyverdige, symboltunge og strategiske kapasitetene de har i sin militære verktøykasse – en stor prosentandel av den kjernefysiske flystyrken, må Russlands svar være noe som står litt i gjengjeld, sier Heier, og legger til:
– Ellers vil Russland fremstå unnfallende, svak og ettergivende.
– Det er det mest nærliggende
Russlands svar vil i likhet med Ukrainas angrep komme via luften, tror Heier.
– Det mest nærliggende er et nokså massivt luftangrep med missiler og droner, rettet mot mål i Ukraina som russerne vet vil påføre en lidelse og belastning som er høyere enn den de selv fikk oppleve, sier Heier.
– Det kan være symboltunge mål i Kyiv, for eksempel områdene rundt presidentpalasset, men det kan også være mål som forårsaker stor sivil lidelse, slik at man klarer å svekke forsvarsviljen som knytter folket og den politiske ledelsen sammen. De har tidligere bombet sykehus og skoler. Det mest sannsynlige er noe av politisk og militær verdi i hovedstaden, tror han.
– Kan Russland komme til å ta i bruk taktiske kjernevåpen?
– Nei, da bryter Russland et kjernefysisk tabu som fortsatt står veldig sterkt i internasjonal politikk. Kostandene vil langt overgå gevinstene, sier Heier.
– Det vil være et tegn på svakhet
Kristian Åtland, som er sjefsforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), sier til NTB at Russlands narrativ om at de vil vinne krigen i Ukraina, utvilsomt har fått et skudd for baugen etter Ukrainas droneangrep.
Han mener også det er sannsynlig at Russland vil hevne angrepet.
– Fra russisk side vil det være et tegn på svakhet hvis man viser ettergivenhet etter et slikt angrep, sier sjefsforskeren til NTB.
Mandag møttes representanter fra Ukraina og Russland til en ny runde med fredssamtaler i den tyrkiske storbyen Istanbul. Det er andre gang partene har direkte samtaler siden 2022. Ifølge ukrainske myndigheter er landene enige om å utveksle alle hardt sårede krigsfanger som er yngre enn 25 år.