Kultur

Dette er de ekte kvinnene bak Netflix-serien «Toxic Town»

Serien har toppet listene i Norge denne senvinteren, og tar for seg den virkelige historien til kvinnene Susan McIntyre, Tracey Taylor og Maggie Mahon.

Fra venstre: Claudia Jessie, Maggie Mahon, Tracey Taylor, Aimee Lou Wood, Susan McIntyre og Jodie Whittaker.
Publisert Sist oppdatert

Advarsel! Inneholder spoilere fra Netflix-serien «Toxic Town».

Miljøkatastrofen i Corby, England, og skjebnene til familiene som ble berørt på 80- og 90-tallet, har fått nytt liv etter premieren på NEtflix-serien «Toxic Town» i slutten av februar.

I miniserien møter vi flere av kvinnene som opplevde å føde barn med ulike misdannelser i tidsrommet 1989-1999, og vi følger deres kamp mot bystyret i Corby for å bli hørt. En kamp som varte helt til 2010.

Manusforfatter Jack Thorne sier til BBC at det føltes riktig å rette oppmerksomhet mot hendelsen og de familiene som ble berørt.

– Det føltes som om noe utrolig skamfullt hadde skjedd, og jeg hadde ingen anelse, sier Thorne.

En av de viktigste miljøsakene i britisk rettshistorie

Det hele startet etter nedleggelsen av stålverket i Corby i 1980. Da satte myndighetene i gang en omfattende sanering av det sterkt forurensede industriområdet. Under arbeidet ble giftig støv og gjørme som inneholdt tungmetaller som kadmium, spredt i byen, noe gravide kvinner uvitende ble utsatt for.

I årene som fulgte oppdaget flere mødre at barna deres var født med alvorlige misdannelser, og de startet altså en kamp for å finne årsaken. Til tross for at kommunen i utgangspunktet avviste sammenhengen, ble det i retten slått fast at fødselsskader var tre ganger vanligere i Corby enn i omkringliggende områder.

En dommer fastslo at opprydningen var preget av «grensende til uaktsomhet». Mødrene vant frem i en historisk rettssak mot Corby kommune, som endte med forlik i det britiske High Court of Justice i 2010. Saken regnes som en av de viktigste miljøsakene i britisk rettshistorie.

Virkelige kvinner, virkelige tap

I Netflix-serien følger vi tre av disse kvinnene tett. Susan McIntyre – spilt av Jodie Whittaker, Tracey Taylor – spilt av Aimee Lou Wood og Maggie Mahon – spilt av Claudia Jessie, er alle virkelige personer.

Historien til Susan McIntyre er en av de mer fremtredende i serien. Hennes sønn Connor ble født uten fingre på venstre hånd.

Virkelighetens Susan McIntyre. Foto: Skjermdump / Netflix
Virkelighetens Susan McIntyre.

I et intervju med Netflix åpner Susan opp om utfordringene hun møtte etter at sønnen ble født.

– Da han først ble født, klarte jeg ikke å se på hånden hans, det var utrolig vanskelig. Men jo mer jeg så, jo mer forsto jeg at jeg ikke trengte å se på den – jeg måtte se på ham, fordi jeg elsket ham så høyt, sier hun i intervjuet.

Ifølge Heart Radio i Storbritannia, nyter Susan nå pensjonstilværelsen og både sønnen Connor og storebroren Daniel har fått egne familier.

Datteren døde – ble holdt utenfor rettssaken

Historien til Tracey Taylor var nok den som gjorde mest inntrykk på seerne. Tracy og mannen Mark mistet sin datter Shelby Ann, kun fire dager etter fødselen.

Virkelighetens Tracey Taylor. Foto: Skjermdump / Netflix
Virkelighetens Tracey Taylor.

I Netflix-intervjuet forteller Tracey hva som skjedde etter at hun hadde født datteren:

– De tok henne ned til nyfødtintensiven og satte henne på oksygen, og det var da legen sa: «Vi tror det er noe alvorlig galt». Vi ringte presten som viet oss, for å døpe og velsigne henne, og så kom de tilbake, tok oss med inn i et rom og sa: «Vi er virkelig, virkelig lei oss, men dessverre har hun bare to hjertekamre i stedet for fire, og blod pumpes inn i lungene hennes».

Shelby Ann var også født med et deformert øre. Sjansen for overlevelse ved en operasjon var mindre enn ti prosent, og de nybakte foreldrene måtte ta den hjerteskjærende avgjørelsen om å koble datteren fra respiratoren hun var koblet til. Shelby Ann døde kort tid etterpå.

Tracey Taylor og Amee Lou Wood i Netflix-spesialen «The real mums of Toxic Town». Foto: Skjermdump / Netflix
Tracey Taylor og Amee Lou Wood i Netflix-spesialen «The real mums of Toxic Town».

Dessverre ble ikke Shelby Anne inkludert i søksmålet, da advokatene valgte å fokusere på barna med lignende misdannelser. Likevel spilte Tracey en aktiv rolle i etterforskningen og knyttet sterke bånd med de andre mødrene.

Virkelighetens Maggie Mahon. Foto: Skjermdump / Netflix
Virkelighetens Maggie Mahon.

Leste om de andre i avisen

Den tredje moren vi følger tett i serien er Maggie Mahon. Hennes sønn Sam ble født med klumpfot. Det var ikke før hun leste et intervju med Tracey og Susan i avisen at hun tenkte det samme kunne ha forårsaket sønnens misdannelse.

Mannen hennes Derek jobbet på den tiden med oppryddingen av det aktuelle industriområdet.

Maggie er nå 53 år gammel og jobber som lærerassistent i Corby.

Endringslogg: I den opprinnelige versjonen av denne saken sto det at hendelsene fant sted i Corby, Skottland. Det er ikke riktig. Corby ligger i England, men ble imidlertid kalt «Lille Skottland» på grunn av den store andalen skotske arbeidere.