Helse

Denne spriten smaker møkk

Under en safari lærte ekteparet om elefanter og hvordan de fordøyer maten. Ett år senere serverer de sitt eget brennevin smaksatt med elefantmøkk.

Publisert Sist oppdatert

Ekteparet Les og Paula Ansley går rundt i et reservat i Mossel Bay i Sør-Afrika og plukker opp elefantmøkk. Den skal hverken kastes eller bli til gjødsel, men den skal brukes til å smaksette brennevin på deres eget distelleri.

Mer presist skal den brukes til å lage en krydret og jordaktig gin med navnet Indlovu.

– Det var min kones idé, innrømmer Les Ansley og forteller at kona Paula vekket ham midt på natten med ideen om å smaksette gin med elefantmøkk.

Se video øverst i artikkelen.

Krydret og jordaktig smak

Ideen kom etter en safari hvor ekteparet lærte om elefanters fordøyelsessystem av en av guidene.

Elefantmøkka tørkes, smuldres opp og vaskes før den smaksetter brennevinet som en tepose. Foto: AP/Denis Farrell
Elefantmøkka tørkes, smuldres opp og vaskes før den smaksetter brennevinet som en tepose.

– Elefanter er fantastiske. De har et veldig variert kosthold med frukt, bark, blader og planter, men fordøyer kun 30 prosent av det de spiser. I tillegg har de veldig lave forekomster av tarmbakterier og konsekvensen av dette er at du får den mest fantastiske variasjonen av de botaniske ingrediensene i elefantmøkk, forklarer Ansley til nyhetsbyrået AP.

Dette skal ifølge ekteparet gi brennevinet en mer krydret og jordaktig smak.

Les også: En ginbølge rir landet: – Markedet er ikke stort nok for alle

– Du smaker møkka

Brennevinet kan smakes i en bar i ekteparets eget elefantreservat, Botlierskop Private Game Reserve. En av dem som har funnet veien dit er turisten Jade Badenhorst.

Jade Badenhorst er en av de besøkende som har fått smake et glass med elefantmøkk-gin. Foto: AP
Jade Badenhorst er en av de besøkende som har fått smake et glass med elefantmøkk-gin.

– Du smaker møkka, men den gir en veldig god smak. En interessant, men overraskende god smak, innrømmer Badenhorst.

I 3000 til 4000 flasker med gin holder det med fem store poser med elefantmøkk for å få frem smaken. Møkka blir tørket og smuldret opp, før den vaskes for å fjerne sand og skitt. Til slutt er det kun restene av frukt, planter, blader og bark som er igjen, ifølge Les Ansley.

– Vi smaksetter brennevinet på samme måte som en tepose smaksetter varmt vann, illustrerer han.

En smak av de uedle dråpene er foreløpig kun tilgjengelig i Sør-Afrika, Namibia og Belgia.