Helse

Denne matvaren i kjøleskapet kan redusere risikoen for tidlig død

Australske forskere har undersøkt sammenhengen mellom en vanlig matvare og risikoen for tidlig død.

Forskere ved Monash University har funnet at egg kan redusere risikoen for å dø tidligere.
Publisert Sist oppdatert

Hjerte- og karsykdommer er den sykdommen som tar flest liv årlig. Ifølge Folkehelseinstituttet ble rundt 115.000 menn og 88.000 kvinner rammet i 2021.

Hjerte- og karsykdommer omfatter blant annet hjerneslag og blodpropp, og kan forårsakes av en lang rekke tilstander som høyt blodtrykk og høyt kolesterol.

Les mer om helse og livsstil her!

En fersk studie fra Monash University – publisert i tidsskriftet Nutrients – peker på én matvare som ser ut til å redusere risikoen for å dø av hjerte- og karsykdommer.

Matvaren er kanskje i kjøleskapet ditt – nemlig egg.

Det skriver Illustrert Vitenskap.

15 prosent lavere risiko

Ifølge de australske forskerne bak studien inneholder egg viktige næringsstoffer, dessuten er de lett tilgjengelige.

Et egg inneholder mange av de næringsstoffene vi mennesker har behov for – både proteiner, fettsyrer, vitaminer og mineraler, fordelt på relativt få kalorier, skriver Animalia.

Studien tok for seg 8756 voksne over 70 år og deres inntak av egg.

Analysene viste at inntak av mellom ett og seks egg per uke ga 15 prosent lavere risiko for å dø tidligere generelt, sammenlignet med deltakere som sjelden eller aldri spiste egg.

Inntak av mellom ett og seks egg per uke kan redusere risikoen for tidlig død med 15 prosent. Foto: Andrii Medvediuk / Shutterstock / NTB
Inntak av mellom ett og seks egg per uke kan redusere risikoen for tidlig død med 15 prosent.

Uviss årsak

Forskerne fant også at inntak av mellom ett og seks egg i uken ga 29 prosent lavere risiko for å dø av hjerte- og karsykdommer.

Sammenhengen mellom egg og kolesterol er kjent for mange, da tidligere forskning har funnet en høyere risiko for å dø tidligere hvis man inntar mye egg og har høyt kolesterol.

Se video: Slår demens-alarm: To skiver bacon er nok

Den ferske studien viste at personer som hadde fått diagnosen høyt kolesterol, og som spiste egg hver uke, angivelig hadde 27 prosent lavere sjanse for å dø av hjerte- og karsykdommer, sammenlignet med dem som aldri eller sjelden spiste egg.

Men noen egg ser altså ut til å hjelpe.

«Resultatene våre tyder på at opptil seks egg per uke kan redusere risikoen for tidlig død og død av hjerte- og karsykdommer hos eldre voksne», sier Holly Wild, forsker ved Monash University, i en pressemelding, gjengitt av Illustrert Vitenskap.

Hva som er de underliggende årsakene er imidlertid uvisst. Forskerne har bare funnet en korrelasjon og ikke en direkte årsakssammenheng.

Forskergruppen mener at funnene kan brukes i utviklingen av retningslinjer for ernæring for eldre.

Hardkokte eller myke egg?

Både hardkokte og bløtkokte egg anses som sunne valg, men ett av dem er noe gunstigere.

Fedon Helse skriver at tilberedning av eggeplommer kan forårsake en viss oksidasjon av kolesterolet de inneholder, men graden av oksidasjon avhenger av den spesifikke tilberedningsmetoden og temperaturen som brukes.

Studier har vist at koking av eggeplommer ved høyere temperaturer eller over lengre tid kan øke graden av kolesteroloksidasjon. For eksempel kan steking av egg ved høye temperaturer, eller hvis man lar dem ligge i kokende vann over lengre tid, føre til høyere nivåer av oksidert kolesterol.

Imidlertid kan tilberedning av eggeplommer ved bruk av mildere metoder, som posjering eller mykkoking, føre til mindre kolesteroloksidasjon. Videre kan egg, sammen med mat som frukt og grønnsaker, urter og krydder, bidra til å dempe eventuelle negative effekter av kolesteroloksidasjon.

Mengden oksidasjon av kolesterol i eggeplommer anses imidlertid generelt for å være lav, og den totale påvirkningen på helsen er sannsynligvis liten. Det anbefales fortsatt å konsumere egg som en del av et balansert kosthold.

Klinisk ernæringsfysiolog, Jacob Juel Christensen, har tidligere uttalt til Lommelegen at det er uproblematisk å spise rundt fire egg per uke. Har man økt risiko for hjerte- og karsykdommer, kan man vurdere å gå ned til ett til to egg per uke.