Politikk

Danmark og EU
EU-skeptisk sving i regjering og opposisjon i Danmark

Danmarks nye utenriksminister Anders Samuelsen er EU-skeptiker. Danske aviser melder at også Socialdemokratiet beveger seg i EU-skeptisk retning.

EU-SKEPTIKER: Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen (til høyre) med den nye utenriksministeren Anders Samuelsen ved sin side, da han presenterte sin nye regjering utenfor Amalienborg mandag.
Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hva skjer i vårt naboland i sør, med store diskusjoner om unntakene de har tatt fra EUs traktater, stenging av grenser for migranter og nå en flunkende ny, borgerlig trepartiregjering?

Økende EU-skepsis er ett tema som opptar media.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen utnevnte mandag en uttalt EU-skeptiker, Liberal Alliances leder Anders Samuelsen, til utenriksminister i Danmarks nye trepartiregjering.

Nyheten om at danskene har fått en EU-skeptiker på en så viktig post, er spredd over hele verden, blant annet via nyhetsbyrået Thomson Reuters.

– En klok iakttakelse

Men også i opposisjonen beveger det seg.

– De burde skamme seg i Brussel, sier Socialdemokratiets gruppeleder i Folketinget, Henrik Sass Larsen, om partiets nye, mer EU-kritiske kurs til Berlingske Tidende lørdag.

– Send EU-systemet til ettersyn, begrens den frie bevegelsen, innfør minstelønn for alle og etabler en skatteunion, sier Larsen.

– Europa består av nasjonalstater, som fortsetter å oppfatte seg som nasjonalstater, som gjerne inngår i et tett og forpliktende samarbeid, men med det utgangspunkt, at man er en nasjonalstat. Det tror jeg er en klok iakttakelse å gjøre, sier sosialdemokraten.

Han leder det største partiet i Folketinget, med 46 mandater.

Les også: – EU drar den nordiske arbeidslivsmodellen i feil retning

Fikk en ja-hatt i UD

Mens statsminister Lars Løkke Rasmussens parti Venstre i en folkeavstemning i desember kjempet for å slutte Danmark til EUs justispolitikk, sto hans nye utenriksminister Anders Samuelsen og partiet Liberal Alliance på motsatt side.

Sistnevnte fikk det som de ville: Et flertall ønsker å beholde Danmark utenfor EUs justispolitikk. Danmark tok ved sin tilslutning til EU forbehold mot å delta i sikkerhets- og justispolitikken samt eurosamarbeidet.

Det var ikke uten grunn at avtroppende utenriksminister Kristian Jensens gave ved overrekkelsen av departementet til Samuelsen, var en «ja-hatt» fra den danske Europabevægelsen med påskriften «Ja!», skriver Information.

Samuelsen kan fort bli forpliktet til å skifte hatt i EU-spørsmålet nå som han har blitt del av regjeringen.

– Vi skal bruke de gode sidene ved EU og samtidig ha en kritisk holdning til det europeiske. Det er på samme måte som når velferdsstaten vokser over sine grenser og reelt ikke er det den burde være, nemlig til gavn for borgerne, sier Samuelsen.

Fra før er det kjent at fløypartiene Dansk Folkeparti og Enhedslisten på ulikt grunnlag er kritiske til EU.

Les også: Enighet om trepartiregjering i Danmark

Vil ikke ha EU-jakt på velferdsytelser

I det nye regjeringsprogrammet til trepartiregjeringen bestående av Venstre (Folketingets 3. største parti med 34 mandater), Liberal Alliance (13 mandater) og Det Konservative Folkeparti (6), slås det fast at EU-medlemskapet er en stor fordel for Danmark.

Men EU trenger reformer, fastslår koalisjonsregjeringen:

«Vi skal verne om det europeiske samarbeidet ved å reformere det innenfra. Regjeringen vil arbeide for et sterkt, slankt og effektivt EU, som respekterer nærhetsprinsippet og konsentrerer seg om de utfordringene som medlemslandene best kan løse i fellesskap», heter det.

EU bør avholde seg fra å regulere det medlemsstatene bedre kan oppnå selv, mener den nye danske regjeringen.

Danmark vil fortsatt ivre for internasjonale handelsavtaler, gå imot proteksjonisme og støtter ideen om fri bevegelse. Men regjeringen avviser en sosial union, og vil ha bevegelse dit det er ledige jobber, ikke velferdsytelser.

Les også: Danmark vil gjøre det umulig å søke asyl ved grensen