Verden
Bukkvoll: – Ganske tydelig at Putin ikke har lyst til å komme på kant med Trump
Mens verden venter på et mulig gjennombrudd i fredssamtalene, inviterer Trump sin russiske motpart til hockeylandskamp og statsbesøk. Er det nok?

Spørsmålet er om Putin lar seg overtale, eller om Trump ender opp som Putins nyttige idiot.
Sjefsforsker ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI), Tor Bukkvoll, har fulgt krigen nøye siden den fullskala invasjonen startet natt til 24. februar 2022. Siden den gang har hundretusenvis av liv gått tapt, byer er lagt i ruiner, og den største flyktning-katastrofen i Europa i moderne tid er et faktum.
Midt i dette kaoset har Donald Trump tastet mobilnummeret til Vladimir Putin i et forsøk på å stanse blodbadet.
– Det var jo ingen som hadde regnet med at samtalen skulle føre til fred. Jeg tror det på russisk side er et slags håp om at det Trump har satt i stand kan føre til noe som de kan leve med, eller at de er redde for å gå glipp av en mulighet, sier Bukkvoll til ABC Nyheter.
– Dette er jo også Putins våte drøm
– Hva tror du Putin håper å oppnå?
– Det er ganske tydelig at Putin ikke har lyst til å komme på kant med Trump, og jeg tror eventuelt de ser på disse samtalene som en mulighet. Dette handler egentlig ikke så mye om krigen i Ukraina, men om alt det andre. Det er jo det Trump har antydet med sitt diplomati, uten å si det direkte, at de kan gå over til en ny verdensorden hvor de store ordner opp seg imellom. Dette er jo også Putins våte drøm, og har vært det veldig, veldig lenge, svarer Tor Bukkvoll.

Han tror Putin er mest opptatt av hvordan verden vil se ut den dagen krigen mot Ukraina er over.
– Når det gjelder selve krigen i Ukraina, så er det jo ting der som er veldig problematisk for Russland. Russland er ikke klare til å gi opp Ukraina for å få en ny verdensorden som de håper på.
– Mye står og faller på innsikt i Trumps psykologi
– Hvorfor presser ikke Trump Putin mer enn det vi får inntrykk av utad?
– Det er vel både en viss sympati med Putin og Russland. Dessuten virker det som om Trump har tenkt at han ikke får noen avtale med Russland med mindre han klarer å friste dem på et eller annet vis. Så det kan hende at Trump ikke har gitt opp det, men dette er jo fryktelig usikkert, og det kommer ulike signaler. Det er litt vanskelig å tolke Trump, og det er det jo tydeligvis mange statsledere som sliter med for tiden.
– Er Trumps dialog med Putin del av en taktikk, og et skritt på veien mot et større mål?
– Ja, om det er en plan, eller om det er instinkt, tror jeg er litt uklart. Det er jo dem som mener at han ikke er i stand til å ha en plan, men mye står og faller på innsikt i Trumps psykologi. Men det er begrenset hvor mye vi kan si om det, så vi må nesten bare vente og se.
– Maksimalistiske krav
– Nå virker det som om Putin har ingenting å gå på. Han gjentar jo bare de kravene Russland har hatt hele tiden, og virker kompromissløs. Kan det da bli fred eller våpenville hvis de ikke firer på noe?
– Nei, det kan ikke det. Russland vil nok garantert starte med så maksimalistiske krav som mulig.
– Hva tenker du om den personlige kjemien mellom Putin og Trump, hvor mye betyr den?
– Det er både en fordel og en ulempe. Det kan jo gjøre det litt mer sannsynlig at det faktisk blir en slutt på krigen. Hvis det er en sympati basert på en felles forståelse av en ny verdensorden som domineres av stormakter, så er det ikke noe fordel.
– Putin får en liten forsmak

– Er det en risiko for at Trump er blitt en slags alliert av Russland, i den forstand at de ønsker å kappe land og dele opp verden ut fra stormaktsposisjoner?
– Det kan virke som det er noe der. Samtidig som jeg ikke er så sikker på at han har valgt fullstendig side i forhold til Ukraina. Det går jo virkelig fram og tilbake.
– Hvor lurt er det av Trump å ta Russland inn i varmen i og med at Russland har blitt en pariastat, Putin er etterlyst av Den internasjonale straffedomstolen i Haag, og Russland er presset økonomisk, militært og demografisk. På en måte virker det som om Trump hjelper Putin i nødens stund?
– Ja, han gjør det, men det antar jeg er taktikk fra Trumps side, altså at han skal få Putin til å ønske noe sterkt. Dermed får Putin en liten forsmak på hva det vil si å komme inn i varmen. Trump kan håpe at det vil gjøre Putin mer forhandlingsvillig.
– Krigen kan ikke fortsette i all evighet
– Hvis USA og Trump ikke oppnår det de faktisk ønsker med sin taktikk, hvor stor tålmodighet vil Trump ha før han setter ned foten og stiller Putin til veggs?
– Trump virker jo ikke å være en mann som har mye tålmodighet. Så er det jo en annen ting, og det tror jeg amerikanere skjønner, at de klarer ikke å få til fred uten at de får med ukrainerne. Det er heller ikke sånn at ukrainerne ikke kan slåss straks Trump kutter ut militær hjelp, selv om det vil bli forferdelig mye vanskeligere.
– Dersom USA ikke klarer å få på plass en våpenhvile, hva skjer da, vil krigen fortsette på ubestemt tid?
– Ja, det er sannsynlig. Men krigen kan jo ikke fortsette i all evighet. Den vil bare bli mindre og mindre intens, rett og slett fordi partene etter hvert går tomme for folk eller utstyr eller begge deler, påpeker Tor Bukkvoll.