Brannmennenes skogbrann-råd

Skogbrann truer det meste av Norge etter langvarig hete. Redningsfolk anbefaler pølse på termos – og avkrefter en myte om regn og brann.

Det har brent flere steder i Trøndelag den siste tiden, her fra søndag kveld, og skogbrannfaren har ikke blitt mindre.

Nå er det oransje farevarsel for skogbrann i Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Trøndelag og deler av Nordland. Det betyr at faren for skogbrann er stor i hele midtparten av landet vårt. 

I tillegg er det moderat fare for skogbrann (gult nivå) i Innlandet, Buskerud, Akershus, Østfold, Oslo, Telemark, Vestfold, Hordaland, Troms, nordlige deler av Nordland og indre strøk av Finnmark, melder Yr.no.

– Det er stor skogbrannfare i store deler av landet nå, bekrefter brann- og redningssjef Torbjørn Mæhlumsveen i Trøndelag brann- og redningstjeneste overfor ABC Nyheter.

Selv om hele seks skogbranner i Trøndelag sist helg var forårsaket av lynnedslag, viser brann- og redningssjefen til at menneskelig aktivitet er årsaken til ni av ti skogbranner, ifølge tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Brann- og redningssjef Torbjørn Mæhlumsveen.

– Dropp bålet

Torbjørn Mæhlumsveen minner om det generelle bålforbudet i skog og mark.

– Vind kan føre til at gnister fra bål, grill, primus eller sigarettsneiper antenner en brann. Nå er det ikke forsvarlig å bruke ild i marka, ta heller med pølse på termos eller annen mat som ikke krever oppvarming ute. Din ild, ditt ansvar: Det er du som tenner bålet eller grillen som er ansvarlig dersom det skulle komme ut av kontroll, formaner han.

Også i Oslo er skog og mark lett antennelig etter uker med høye temperaturer.

– Dropp bålet. Velg heller pølse på termos eller en god gammeldags matpakke, oppfordrer også brannmester Sverre Starholm ved Sentrum brannstasjon.

Han legger til at om man likevel vil tenne opp bål på angitte plasser, må man ha med rikelig med vann og sørge for at bålet er helt slukket.

– Det er alltid bedre med for mye vann enn for lite, sier brannsjefen.

Men, altså, dropp helst bålet akkurat nå.

Sverre Starholm er brannmester ved Sentrum brannstasjon i Oslo.

Ulmer og gnistrer

– Det mange ikke er klar over, er at en brann kan sette seg i bakken og utvikle seg til en ulmebrann som sprer seg under jorden. I tillegg kan vinden føre gnister langt av gårde og antenne gress eller vegetasjon et helt annet sted – uten at du ser det fra der bålet ble tent. Da kan det være vanskelig å forstå at det var ditt bål som startet brannen, sier Starholm til ABC Nyheter.

I hovedstaden er det også mange som griller i det grønne.

– Engangsgriller er en kjent utfordring. Etter bruk må de slukkes grundig med rikelig vann og kastes i godkjente beholdere som er laget spesielt for dette formålet. Vi rykker hvert år ut til flere tilfeller der engangsgriller ikke er tilstrekkelig slukket, og det kan få alvorlige konsekvenser. Dersom det ikke finnes egne kasser for engangsgriller der du er, bør du slukke grillen med godt med vann, vente til den er helt kald, helle av vannet, legge den i en pose og ta den med deg hjem.

Feil om regn

Starholm benytter også anledningen til å oppklare en misoppfatning.

– Mange tror at et kraftig regnskyll kan redusere skogbrannfaren, men det stemmer ikke. Et kortvarig regn preller ofte bare av den tørre overflaten, og bakken under forblir tørr. For at faren virkelig skal avta, trenger vi jevn nedbør over tid – gjerne over et helt døgn eller mer, forklarer Starholm til ABC Nyheter.

Og til slutt, om du oppdager en skogbrann, hva gjør du da?

– Det viktigste du kan gjøre er å ringe 110.