Verden

Ble skutt opp av Sovjetunionen i 1972 – faller tilbake til jorden 53 år senere

Romfartøyet skulle til Venus da det sluttet å fungere.

Dette er Venera 8, romsonden som landet på Venus.
Publisert Sist oppdatert

I mars 1972 forsøkte Sovjetunionen å sende to romsonder til Venus.

Da var Trygve Bratteli statsminister i Norge, Richard Nixon hadde akkurat blitt den første amerikanske presidenten til å dra på statsbesøk til Kina, og Nasa holdt på å forberede sin nest siste bemannede ferd til månen.

Den ene romsonden, Venera 8, landet på Venus. Kosmos 482 kom aldri så langt. Den ble rammet av en teknisk feil etter oppskytingen, klarte aldri å bryte fri fra jordens tyngdekraft, og har siden gått i bane rundt jorden.

Mislykket oppskyting

Nå går en 53 år lang ferd mot slutten, skriver Wall Street Journal.

Ifølge avisen var romsonden ventet å entre jordens atmosfære lørdag ettermiddag. I 13.30-tiden lørdag melder NTB at EUs romovervåkingssystem bekrefter at romfartøyet Kosmos 482 har styrtet, men det er ikke kjent hvor.

Styrten skjer over 50 år etter en mislykket oppskytning der målet var planeten Venus.

Det er heller ikke kjent hvor mye av det rundt 500 tonn tunge romfartøyet som eventuelt brant opp på vei mot jorda. Eksperter hevdet på forhånd at fartøyet ikke ville brenne opp ettersom det ble bygd for å tåle en landing på Venus, solsystemets varmeste planet.

Intakt landingsfartøy

Mesteparten av romfartøyet, slik som rakettene det var utstyrt med, hadde allerede falt tilbake til jorden, sier Ralf Vandebergh til Wall Street Journal.

Den nederlandske astronomen har fulgt Kosmos 482 siden 2010.

Romsondens landingsfartøy skal være intakt. Det har et varmeskjold som kan bidra til det overlever ferden gjennom jordens atmosfære.

– Det ble bygget for å være robust og tåle Venus' atmosfære, sier Cathleen Lewis, kurator ved National Air and Space Museum i Washington D.C. til Wall Street Journal.

Bilder tatt i 2024 viser at et avlangt objekt henger fast i landingsfartøyet. Det har blitt spekulert i at det kan være snakk om en fallskjerm laget for å dempe farten på vei ned.

Et økende problem

Over 1200 menneskeskapte objekter større enn ti centimeter entret jordens atmosfære i 2024, ifølge en rapport den europeiske romfartsorganisasjonen Esa publiserte i mars. Slike objekter som ikke lenger fungerer kalles romsøppel, og har blitt et økende problem.

Akkurat nå finnes det over 54.000 slike objekter som går i bane rundt jorden, ifølge den samme rapporten.

Objektene brenner som regel opp når de entrer jordens atmosfære, men det hender at de faller til jorden. I april i fjor ble et hus i Florida truffet av skrot fra Den internasjonale romstasjonen (ISS). Ingen ble skadet, men eieren av huset, Alejandro Otero, fikk seg et sjokk.

– Jeg skalv. Jeg kunne ikke tro det. Hva er sjansen for at noe lander i mitt hus med slik kraft og gjør så mye skade, sa Otero om den 700 gram tunge metallbiten.