Norge
Atle Berge – milliardæren og Russland-sympatisøren som sponser partiet FOR
Med en anslått familieformue på 2,5 milliarder kroner, regnes Atle Berge som en av Norges aller rikeste.

Nå er han blitt rikskjendis etter avsløringen om at han har betalt reklamekampanjen for partiet Fred og rettferdighet (FOR). 73-åringen er en norskfødt forretningsmann bosatt i Russland.
– Ja, jeg har gitt og skal gi ytterligere beløp til partiet FOR, det et kjempeflott initiativ og det trengs. Det er totalt snakk om millionbeløp og det kan bli mer. Jeg vil tro at beløpene vil bli innrapportert innen den fristen på fire uker som er satt, bekrefter Berge i en epost til NTB.
Avsløringen kom på direkten i Debatten tirsdag kveld. Dagen etter bekrefter han sin sympati med Russland, og forsvarer samtidig Vladimir Putins fullskala aggresjonskrig mot Ukraina.
– USA forsøkte å skvise alt russisk ut av Ukraina

– Sannheten er at det var USA ved visepresident Joe Biden som tilbake i 2013 startet denne krigen. Da forsøkte USA å skvise alt russisk ut av Ukraina, å ødelegge for Russland. Russerne var nødt til å forsvare seg, og det forstår jeg godt, sier han til Stavanger Aftenblad.
I samme intervju sier Berge at det er helt utenkelig at Ukraina kan vinne krigen, og at den norske støtten til Ukraina er «penger som forsvinner ned i et svart hull». Han forsvarer pengestøtten til FOR med at den norske offentligheten trenger motstemmer til «den fullstendig feilaktige framstillingen om krigen i norske medier».
I 2025 omtalte Atle Berge norske humanitære frivillige som bistod Ukraina – blant annet med levering av ambulanser – med kommentaren: «Masse gode bombemål», ifølge Aftenposten.
– Aldri opplevd det som et diktatur
Tidligere i år hadde Kapital et større intervju med milliardæren. Her svarte han blant annet på spørsmål om hvordan han opplevde å bo i et diktatur som Russland.
– Russland blir beskyldt for å være et diktatur, men jeg har bodd og jobbet her i over ti år og har aldri opplevd det som et diktatur. Jeg står riktignok ikke på torget og predikerer politikk. Det har jeg ikke behov for. Jeg har det veldig greit her, og med norsk økonomi i Russland lever man som en greve. Det er en merkelig tid. Jeg er blitt et offer i dette, fortalte Atle Berge.
Han har også bekreftet at familielivet er ødelagt, og at den russiske businessen har kostet ham forholdet til barna.

– Jeg overfører de pengene jeg trenger
Siden 1970-tallet har han drevet forretninger innen ferdigbetong, betongvarer og betongelementer. I dag figurerer han på 179. plass på Kapitals liste over Norges rikeste.
Til tross for kraftige vestlige sanksjoner mot Russland, har Berges selskap omsatt for store verdier. På spørsmål om hvordan han rent praktisk klarer å overføre overskuddet fra russiske rubler, svarer han slik:
– Jeg overfører de pengene jeg trenger, både fra Russland til Norge, og penger fra Norge til Russland når det er behov for det. Jeg har hundre menn i arbeid der borte. Jeg har drevet forretning der i mange år og kjenner landet på godt og vondt, og jeg har selvfølgelig kontakt med mange russere i dette.
– Det har ikke du noe behov for å vite
Berge fastholder at metodene han bruker, er lovlige, men blir irritert da han blir spurt om å utdype dette nærmere:
– Det har ikke du noe behov for å vite, for du er bare ute etter devil og faenskap, og det er ikke jeg interessert i å gi næring til.
Ifølge NRK har Berge finansiert et russisk barnehjem for blant andre foreldreløse barn fra den russisk-okkuperte delen av Ukraina. Berge sier kritikken mot prosjektet er basert på vestlig propaganda.
For noen år gikk Berge til søksmål mot staten, men tapte kravet om 136 millioner i erstatning etter påståtte vervingsforsøk av ansatte ved betongfabrikken i Murmansk fra norsk E-tjeneste og PST. Berge tapte saken og måtte betale en halv million i saksomkostninger.
Skal ha blitt avhørt av FSB

Ifølge Kapital skal Berge ha blitt anholdt av tre representanter fra den russiske sikkerhetstjenesten FSB, ført inn i en bil og fraktet til et avhørsrom. Etter dette ble han utestengt fra Russland i ti år.
– Jeg ble tatt inn til forhør hos FSB våren 2016, og da visste de at norsk E-tjeneste hadde forsøkt vervet meg til spion tilbake i 2013 ved å oppsøke meg i Ølen. Men jeg hadde sagt «nei» og de hadde ikke noe på meg. Jeg ble likevel utvist i ti år, kun på grunn av mistanken. Dette førte til at vårt selskap mistet en større kontrakt som vi allerede hadde inngått intensjonsavtale om, fortalte Berge.
Ølen Betong avviser kontakt
I en pressemelding onsdag presiserer Ølen Betong AS at bedriften i dag ikke har noen tilknytning til Atle Berge eller reklamekampanjen på T-banen i Oslo. Ølen Betong AS har heller ikke noen aktivitet i Russland i dag.
– Siden mars 2023 har Atle Berge ikke hatt noen forbindelse med Ølen Betong. Han har heller ingen eierposter i selskapet i dag, sier Bjørn Richard Johansen i Geelmuyden Kiese, som er talsmann for selskapet.
Berge har i investert over 100 millioner i fabrikkanlegg i Russland. Ølen Betong Gruppen trakk seg ut av Russland i 2023, etter Russlands invasjon av Ukraina, ifølge Wikipedia. Berge overtok da eierskapet til betongfabrikken i Murmansk og ble selv styreleder for dette selskapet.