Politikk

Arbeiderpartiet over dobbelt så store som Høyre på ny måling

Med tre måneder igjen til stortingsvalget er Arbeiderpartiet nesten like stort som Høyre og Fremskrittspartiet til sammen. Målingen er Høyres svakeste siden 2009.

Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap), statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) under Arbeiderpartiets 70. ordinære landsmøte på Oslo Kongressenter Folkets Hus i Oslo.
Publisert Sist oppdatert

– Dette er en altfor, altfor dårlig måling for Høyre, sier partileder Erna Solberg til ABC Nyheter.

På den ferske partimålingen for juni fra Opinion, laget på oppdrag fra ABC Nyheter og Altinget, gjør Arbeiderpartiet et kraftig byks på fem prosentpoeng og er soleklart største parti. Ap går kraftig frem til 30,9 prosent på målingen.

For Høyre og Fremskrittspartiet peker pilene derimot den andre veien. Høyre går tilbake 4,6 prosentpoeng til 13,9, mens Frp faller nesten like mye til 19,6 prosent. Dette er Høyres dårligste Opinion-måling siden 2009.

Fakta om målingen

Målingen er gjennomført av Opinion på vegne av ABC Nyheter og Altinget.

Endringer fra forrige måling, som var i mai, i parantes:

Ap: 30,9 (+5,0)
Høyre: 13,9 (-4,6)
Sp: 4,6 (-0,8)
Frp: 19,6 (-4,3)
SV: 5,5 (-1,0)
Rødt: 5,7 (+0,7)
Venstre: 5,3 (+0,7)MDG: 3,8 (+1,2)
KrF: 4,6 (+1,0)
Andre: 6,1 (+2,2)
(Størst av de andre er Konservativt, med en oppslutning på 2,0 prosent. Det ferskere Partiet Fred og Rettferdighet får forøvrig 0,2 prosent).

  • Opinions partibarometer for juni 2025 er basert på 1002 telefonintervjuer ved et tilfeldig utvalg.
  • 78 prosent (n=775) har avgitt svar om partipreferanse.
  • Telefonintervjuene er gjennomført i perioden 26. mai - 31. mai.
  • Barometeret er beregnet på grunnlag av spørsmål om partipreferanse i dag og partipreferanse ved stortingsvalget 2021. Følgende spørsmål ble stilt: ”Dersom det var stortingsvalg i morgen, hvilket parti ville du da stemme på?”, ”Stemte du ved stortingsvalget i 2021? I så fall, hvilket parti stemte du på da?”
  • Resultatene må tolkes innenfor feilmarginer som varierer mellom 1,0 og 3,3 prosentpoeng. De største partiene har de største feilmarginene. Resultatene er vektet på kjønn, alder og stemmegivning ved stortingsvalget 2021.

Hadde målingen vært valgresultatet til høsten, ville Ap fått 62 mandater på Stortinget, og rødgrønn-side totalt 90. Høyre og Frp hadde til sammen fått 63. Og selv med både KrF og Venstre over sperregrensen, ville borgerlig side kun fått 79 mandater til sammen. Man trenger minst 85 for å ha flertall på Stortinget.

Made with Flourish

Solberg vil ikke gi opp

– Det er nå vi starter vår valgkamp for fullt, og dette skal vi snu, sier Solberg og er samtidig tydelig på at hun ikke kommer til å gi opp:

– I 2009 drev jeg valgkamp med et Høyre som hadde målinger helt nede på 10-tallet på denne siden av sommeren. Da kunne vi valgt å legge oss ned og gi opp. I stedet brukte vi det som motivasjon til å sette inn det ekstra giret. På et par måneder økte vi oppslutningen om Høyre med syv prosentpoeng.

Partileder i Høyre, Erna Solberg under den muntlige spørretimen i Stortinget. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Partileder i Høyre, Erna Solberg under den muntlige spørretimen i Stortinget.

Solberg legger til at mye fortsatt kan skje, men det eneste som er sikkert er at Høyre må bli mye større enn det denne målingen viser, hvis det skal bli regjeringsskifte i høst.

– Så vil jeg si: Selv med et Høyre på 13,9 prosent og et Frp på 19,6 prosent, mangler borgerlig side her bare seks mandater for å ha flertall fordi både Venstre og KrF er over sperregrensen. Det viser at dette valget kommer til å bli fryktelig jevnt, og det viser viktigheten av at hele borgerlig side må gjøre det bra.

Listhaug smiler

Det andre store partiet på borgerlig side, Frp, faller også med over fire prosentpoeng på denne målingen, men partileder Sylvi Listhaug er likevel glad:

– Målingene svinger mye, men dette er svært gode tall for Frp og ikke langt unna dobbelt så høyt sammenlignet med forrige stortingsvalg, sier hun til ABC Nyheter, og legger til:

– Det tyder på at stadig flere vil ha Frp-politikk som gir mer frihet gjennom lavere skatter og avgifter, økt trygghet ved at vi bygger opp politiet for å bekjempe kriminalitet, samt mer omsorg ved å ta i bruk alle gode krefter i helse- og eldreomsorgen og får ned helsekøene.

Partileder Sylvi Listhaug etter sin tale under Frps landsmøte på Gardermoen i vår. Foto: Heiko Junge / NTB
Partileder Sylvi Listhaug etter sin tale under Frps landsmøte på Gardermoen i vår.

Vestre: – Skal føre en positiv valgkamp

I Ap-leiren er det roligere stemning, men også i likhet med Solberg, peker nestleder i Ap, Jan Christian Vestre, på at målingen viser at det ligger an til et jevnt valg 8. september.

– Gode målinger er alltid hyggelig, og jeg tror velgerne søker mot Arbeiderpartiet i urolige tider. Vår viktigste oppgave er å skape trygghet for framtida. Det betyr at folk skal ha en jobb å gå til, at vi får god helsehjelp og omsorg når vi trenger det og at barna våre lærer mer og trives bedre i skolen, sier Vestre til ABC Nyheter.

– Arbeiderpartiet skal stå på hver dag for å trygge Norge og velferden vår. Vi skal føre en positiv valgkamp og fortelle om våre løsninger for Norge.

Fremgangen til Ap skyldes blant annet henting av Høyre-velgere, men de henter også flere velgere fra Sp og SV enn tidligere.

Statsviter: Dette gjør Ap rett og høyresiden feil

Statsviter og førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger, Svein Tuastad, mener hovedforklaringen på Aps fremgang på denne målingen er at de treffer best med å beskrive situasjonen i Norge nå.

– Foreløpig, i alle fall, sier han til ABC Nyheter og legger til:

– Ser vi på bakgrunnstallene, er det først og fremst de tidligere velgerne som kommer tilbake. Arbeiderpartiet har også begynt å vinne flere fra Høyre enn partiet taper. Jeg tror nok Ap-ledelsen skulle ønsket det var valg i morgen. For ennå kan jo mye skje.

Svein Tuastad er statsviter og professor ved Universitetet i Stavanger
Svein Tuastad er statsviter og professor ved Universitetet i Stavanger

Tuastad avviser samtidig blankt at valget i praksis er avgjort, selv om Ap har hatt flere måneder på rad med gode målinger. Tuastad påpeker at selve flertallet likevel svinger fra måned til måned.

– Hvilke av de mindre partiene som havner under og over sperregrensen vil fort avgjøre. Satt på spissen, kan vi si at de taktiske stemmene aldri har vært viktigere.

På spørsmål om hva årsakene er til at både Høyre og Frp faller så kraftig, peker Tuastad på flere grunner.

– Høyre har havnet i en skvis. Ap fremstår nå, på den ene siden, som styringsdyktige og ansvarlige og derfor vinner ikke Høyre lenger folk som før stemte Ap og foretrekker trygg styringsevne, sier statsviteren, og legger til at Høyre også taper massivt til Frp, som er et tydeligere opposisjonsparti.

– Frp har lenge vært nesten fullmobilisert, altså at tidligere velgere slutter sterkt opp om de. Frp er kanskje på et toppnivå nå med rundt 20 til 25 prosent. De får ennå en del fra Ap og Sp, så Frp er svært viktige for om høyresiden samlet vinner. Rundt 20 prosent ved valget vil jo uansett være et svært godt resultat for de.

Opinion: Eksepsjonelt lav måling for Høyre, men...

Og til Høyres lettelse må vi ta det lave tallet med en lite klype salt, ifølge seniorrådgiver i Opinion, Martin Stubban.

– Det er en eksepsjonell lav måling for Høyre. De har ikke blitt målt så lavt hos oss på 16 år – siden juni 2009. Men så er det viktig å påpeke at vårt tall skiller seg veldig ut fra andre målinger, og at feilmarginen er stor – 2,4 prosentpoeng opp/ned for Høyre. Det vil si at Høyres oppslutning i befolkningen er innenfor intervallet 11,5 -16,3 prosent. Vi må derfor se flere målinger fremover for å kunne bekrefte eller avkrefte nivået, sier Stubban til ABC Nyheter.

Det er uansett en dårlig måling for et Høyre som ønsker både regjeringsmakt og statsministeren, men i likhet med Tuastad, mener Stubban at mye fortsatt kan skje.

– Høyre har ligget lavt og slitt en stund, men mye kan fortsatt skje. Valgkampen er ikke skikkelig i gang ennå, og hittil har det vært mye fokus på utenriks og kriser og uro i verden. Fremover vil det bli mer fokus på hjemlige saker som for eksempel skatt og næringsliv, som Høyre kan vinne på, sier Stubban.

Det kan det se ut som om Høyre-leder Erna Solberg også gambler på:

– Dette valget handler om hvilken politikk vi vil ha her hjemme, sier hun til ABC Nyheter, og peker på ting som å kutte i ventetiden for de som er syke, la folk og bedrifter få beholde mer av pengene sine, flere politifolk i gatene og «snu trenden» i skolen.