Verden

Angrep mot Tesla-utsalg skyter i været mens Musks innflytelse øker

Mens Tesla-eier Elon Musk har fått enorm innflytelse over amerikansk politikk og forvaltning, har Tesla-forhandlere blitt utsatt for en rekke angrep og hærverk.

Brannmannskaper undersøker en utbrent Cybertruck hos en Tesla-forhandler i Seattle for halvannen uke siden.
Publisert Sist oppdatert

Kuler og brannbomber har blitt rettet mot elbilforhandlerne, og Teslas kontroversielle Cybertruck er påtent. Forretningslokaler med Tesla-logoen er blitt angrepet en rekke steder i USA og i andre land.

Så langt er det ikke meldt om personskader, men antall angrep der Tesla er målet, har økt kraftig etter at eier Elon Musk fikk innpass i Donald Trumps indre krets og satte i gang sin ivrige jakt på sløsing i offentlig sektor.

Den sørafrikanske gründeren har gått kraftig til verks og kutter heller med motorsag enn med ostehøvel. Titusener av offentlig ansatte har fått marsjordre eller er blitt truet med oppsigelse. Departementer og direktorater blir lagt ned eller utarmet nærmest over natten.

«Ikke kjøp nazi-biler» står det på plakaten til en demonstrant under en protest i London med oppfordring om å boikotte Elon Musks elbilmerke. Foto: Alberto Pezzali / AP / NTB
«Ikke kjøp nazi-biler» står det på plakaten til en demonstrant under en protest i London med oppfordring om å boikotte Elon Musks elbilmerke.

– Et lett mål

Og samtidig står Tesla i full fyr – bokstavelig talt, særlig i USA. Mens Trumps eiendommer ble gjenstand for protester i hans første presidentperiode, er det nå Musks forretningsvirksomhet som får unngjelde.

– Tesla er et lett mål. De ruller nedover gatene våre. De har forhandlere i nabolaget, sier sosiolog Randy Blazak, som studerer politisk vold.

Også utenfor USA har Tesla-er blitt utsatt for hærverk, som denne bilen i Berlin, som politiet tror var påtent. Foto: Christophe Gateau / DPA / AP / NTB
Også utenfor USA har Tesla-er blitt utsatt for hærverk, som denne bilen i Berlin, som politiet tror var påtent.

Kritikere har arrangert titalls fredelige demonstrasjoner utenfor bilbutikker og -fabrikker. Enkelte eiere – inkludert profilerte politikere – sier de vil selge sine Tesla-er. Men noen går altså betydelig lenger, noe som gir politiet mer enn nok å holde fingrene i.

I Colorado ble en kvinne siktet i forrige måned etter at det ble kastet molotovcocktails mot biler i Tesla-forretninger, og en bygning ble sprayet med budskapet «nazi-biler». Sist uke ble en mann pågrepet i South Carolina for å ha tent på en ladestasjon.

– Innenlands terrorisme

Også i Oregon risikerer en mann tiltale etter at han skal ha kastet molotovcocktails mot en forhandler, for å så å skyte i stykker vinduene neste dag. I en forstad til delstatens største by, Portland, ble et titall kuler skutt mot en annen butikk.

Det er lite igjen av interiøret på en Tesla som antas å ha blitt påtent i Berlin. Foto: Christophe Gateau / DPA / AP / NTB
Det er lite igjen av interiøret på en Tesla som antas å ha blitt påtent i Berlin.

Flere av de mest oppsiktsvekkende hendelsene har vært i nettopp Portland og i Seattle i nabodelstaten Washington. Disse byene står lenger til venstre i amerikansk politikk, og misnøyen med Trump og Musk står spesielt sterkt.

Trump selv har sagt at hærverk mot Tesla er «innenlands terrorisme» og har truet med gjengjeldelse. Ekstremisme-eksperter sier det foreløpig er for tidlig å si om oppblussingen av angrep og sinne rettet mot Tesla vil vokse og etablere seg som et mønster som varer i hele Trumps presidentperiode.