Teknologi

AI er nytt våpen mot skadedyr – håver inn millioner

Skadedyrbekjempelse har vært gjennom noen teknologiske kvantesprang. De nye våpnene er sensorer, digitale feller, smarte kameraer og skybasert dataanalyse med AI og avansert maskinlæring.

Muse- og rottefellene er nå heldigitale. Sensorer, maskinlæring og kunstig intelligens har tatt over bekjempelsen av skadedyr.
Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert hos Kapital.

–Det aller nyeste er våre AI-drevne kameraer, som utfyller de tradisjonelle muse- og rottefellene. De er en del av et system som automatisk detekterer og identifiserer gnagere i miljøet. Dette er en revolusjon etter 100 år med evolusjon, sier Stig A. Kristiansen, som i fjor ble hentet inn som administrerende direktør for selskapet Rentokil Initial i både Norge og Norden.

Ingenting tyder på at problemet med kryp og skadedyr i norske bygg er i ferd med å bli mindre, og som en av landets største aktører innen skadedyrkontroll har Rentokil de siste årene hatt stadig stigende omsetning i hundremillionersklassen. Sist tilgjengelige regnskapsår dro selskapet inn rekordhøye 350 millioner kroner i inntekter.

Samtidig har skadedyrbekjemperne tatt i bruk nye, mer effektive og skånsomme verktøy.

– Vi har beveget oss fra tradisjonelle metoder som gift og gassing til en ny æra med heldigitale, giftfrie løsninger, forteller Kristiansen.

På vakt døgnet rundt

Han beskriver blant annet nye, smarte kameraer med vidvinkellinser og infrarød belysning, som kan plasseres i vanskelig tilgjengelige områder – for eksempel i tak- og gulvrom, kabelsjakter eller lagerhyller – uten at de tiltrekker seg oppmerksomhet. Når en sensor i kameraet merker infrarød bevegelse fra en mus eller rotte, knipser enheten bilder i løpet av brøkdelen av et sekund.

Derfra begynner AI-kraften å jobbe.

– Programvaren analyserer bildene og ser forskjell på et uønsket skadedyr og støy i omgivelsene. Hvis ingen skadedyr blir detektert, forkastes bildene. Men hvis det er en gnager der, flagges bildet og det sendes umiddelbart et automatisk varsel til Rentokils driftssentral som overvåker og varsler døgnet rundt, sier Kristiansen.

Stig A. Kristiansen leder Rentokils virksomhet i både Norge og Norden og har nå fått på plass AI-verktøy som enklere kan finne og fjerne skadedyr. Foto: Foto: Mats Bakken // www.matsbakken.com
Stig A. Kristiansen leder Rentokils virksomhet i både Norge og Norden og har nå fått på plass AI-verktøy som enklere kan finne og fjerne skadedyr.

– På den måten slipper man falske alarmer og vi kan handle raskt når det virkelig gjelder, som for eksempel innen næringsmiddel- og matvareproduksjon, hvor det er absolutt nulltoleranse for gnagere og skadedyr.

AI og sensorikk som våpen

Det nye systemet har allerede prosessert nærmere to millioner bilder i test og tidlig drift.

– Dette har halvert behovet for unødvendige inspeksjonsrunder. I stedet kommer skadedyrteknikerne først når systemet faktisk har varslet om gnagere og skadedyr. Dermed blir det også mulig å iverksette tiltak lenge før et tradisjonelt åte ville ha gitt utslag, noe som igjen minimerer skaden skadedyrene rekker å gjøre, sier Rentokil-direktøren.

Gift har vært effektivt i bruk de siste hundre årene for å kontrollere aktiviteten av gnagere, men forskning viser at denne metoden er lite bærekraftig.

Et annet poeng er sikkerhet og personvern.

– Kameraene er primært plassert der mennesker sjelden ferdes. Skulle et forbipasserende menneske likevel komme med på et bilde, sørger AI-algoritmen automatisk for å sladde og anonymisere ansiktet, i tråd med GDPR-kravene, sier Kristiansen, som også trekker frem at mindre bruk av gift gir bedre dyrevelferd.

Allerede i 2016 inngikk Rentokil et partnerskap med Google Cloud og PA Consulting for å bygge plattformen.

– Dataanalysen i skyen gir oss en helt ny type våpen mot skadedyr. Ved å forstå mønstre i gnagernes atferd kan vi sette inn tiltak proaktivt, sier Kristiansen.