Teknologi
AI endrer nordmenns shoppingvaner
Én av tre nordmenn bruker kunstig intelligens når de handler. En høy andel forbrukere i generasjon Z foretrekker likevel å handle i fysiske butikker.

Denne artikkelen ble først publisert hos Finansavisen.
Fysiske butikker er på vei tilbake, takket være generasjon Z (mennesker som er født mellom 1997 og 2012, red.anm.). Hele 34 prosent i denne aldersgruppen foretrekker å handle i fysisk butikk, ifølge Adyens Retailbarometer 2025. Dette blant annet fordi de vil teste/kjenne på produktene før de kjøper og fordi de vil handle når de trenger produktene.
22 prosent av respondentene i alle aldre opplyser at de fortrekker fysisk butikk på grunn av risiko for bedrageri online.
Stadig flere netthandelsaktører velger også å etablere fysiske butikker. Lyko og BliVakker er to eksempler på dette. I løpet av fjoråret økte BliVakker antall butikker i Norge fra to til syv , og ytterligere to åpner til sommeren. Denne måneden åpnet selskapet dessuten sin første fysiske butikk i utlandet, nærmere bestemt i Helsinki i Finland.

AI-shopping
Samtidig fortsetter kunstig intelligens (AI) å ta større plass i nordmenns hverdag. Retailbarometeret 2025 viser at AI har begynt å utfordre søkemotorene som hjelpemiddel ved netthandel.
Årets undersøkelse viser at omtrent én av tre nordmenn har benyttet AI i forbindelse med shopping det siste året. Det er en økning på 51 prosent sammenlignet med i fjor. Generasjon Z topper AI-shoppingen. Hele 56 prosent i denne aldersgruppen har brukt ChatGPT til shopping de seneste tolv månedene.
– Tallene viser at stadig flere forbrukere benytter AI som et supplement til, eller i stedet for, tradisjonelle søkemotorer. For selskaper som ønsker å være synlige på nett, er det derfor viktig å begynne å optimalisere innhold for AI-verktøy, på samme måte som man tidligere har gjort for søkemotorer, sier Tobias Lindh, adm. direktør i Adyen for Norden og Baltikum.
Selv om bruken av AI ved shopping øker i alle grupper, er teknologien klart mer populær blant menn enn kvinner.
Rapporten baserer seg på en undersøkelse blant 14.000 forhandlere og 41.000 forbrukere i 28 land. I Norge har 1000 personer og 500 selskaper deltatt i undersøkelsen.