Agnes (28) mener det er én krise unge glemmer: – Det kommer til å mangle mange folk

Oslo-jenta jakter på fast plass på Stortinget til høsten.

Agnes Nærland Viljugrein er også leder av bydelsutvalget i Gamle Oslo..

Unge er bekymret for fremtiden. Ung-rapporten fra Opinion i fjor viser at kun én av ti blant de mellom 15 til 25 år er optimister 

Halvparten er pessimister. 

– Det er ikke rart at unge folk kjenner på det, sier Agnes Nærland Viljugrein i det ABC Nyheter presenterer tallene for henne. 

Hvorfor er dette viktig?

Stortinget skal speile befolkningen, geografisk og også kjønnsmessig og klassemessig. Og aldersmessig. I et velfungerende demokrati er også de yngste voksne er med og bestemmer på det øverste nivået.

Avisa møter 28-åringen i Vandrehallen på Stortinget. Siden 2021 har hun vært vararepresentant for Arbeiderpartiet der. Nå vil hun ha fast plass i Stortingssalen bak henne. 

Sjansene er gode. Hun ligger på en fjerdeplass på stortingsvalglista til Oslo Arbeiderparti. 

– Men så er det jo vi som stiller til valg, da. Vi gjør det fordi vi tenker at det er mulig å gjøre noe og gi unge folk trygghet for framtida, fortsetter hun med en oppløftende tone. 

«Kan du ta det?» 

Livet som vararepresentant er travelt. Som vikar kan Agnes plutselig bli bedt om å ta over for én av partiets fire faste representanter fra Oslo. 

Da gjelder det å holde tunga rett i munnen. 

– Noen ganger kan de ringe en dag før. Andre ganger lang tid i forveien. Noen ganger møter jeg på Stortinget i tre dager. Andre ganger i tre måneder, sier hun med entusiasme i stemmen og fortsetter: 

– Her inne på Stortinget tar man valg som påvirker hva slags framtid folk skal ha, og man er ikke bare med på å forandre norsk politikk, men også det internasjonale. I fjor var jeg plutselig med på å anerkjenne Palestina som selvstendig stat etter at jeg måtte møte i utenrikskomiteen. 

I tillegg til utenrikskomiteen har Agnes møtt i fem andre komiteer. 

– Det er kult å smake på litt av hvert og det er god erfaring å ta med seg dersom man blir fast representant. Men så spør folk meg da: «Vet du hvilken komité hvor du har lyst til å sitte i hvis du får plass?». 

– Og hvilken er det? 

– Dette handler ikke bare om hvilket område i politikken man synes er spennende. Jeg representerer Oslo, og da er ikke landbruk så viktig, så da er det kanskje ikke nødvendig å sitte i næringskomiteen. Utenriks er sykt viktig og spennende, men da er man plutselig masse på reise. Da har du ikke så mye tid til å være hjemme og jobbe med velgerne … så vi får se da. Først må valget gjennomføres, svarer 28-åringen. 

Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre topper stortingslisten til Oslo Arbeiderparti. Her er han og Agnes under fylkeslagets nominasjonsmøte i november i fjor.

Tilbake til fremtiden 

Agnes er født i hovedstaden og bodde på Tøyen lenge før det ble kult. I løpet av de siste årene har boligprisene steget kraftig, særlig i de store byene. 

Hun er ikke overrasket over at unge fortviler. 

– For meg som er ung i Oslo så er jo boligpolitikk noe som er veldig annerledes enn for foreldrene våre. Å komme seg inn på boligmarkedet nå er nesten litt umulig hvis ikke du får hjelp fra foreldre, sier hun. 

Parallelt med boligprisene har også temperaturene på kloden steget. 

– For min generasjon er klima en åpenbar utfordring som unge kjenner på på en helt annen måte enn foreldergenerasjonen. 

Hun mener likevel det er én krise unge snakker altfor lite om: 

– Hvis vi skal få velferden til å gå rundt også i fremtiden, trenger vi flere som jobber med den. Perspektivmeldingen sier at vi kommer til å mangle vanvittig mye folk hvis vi skal kunne klare, sier hun og fortsetter: 

– Besteforeldrene våre blir eldre enn de noen gang tidligere, og det er det unge folk på min alder som skal bære velferdsstaten videre. Det kommer til å mangle mange folk i barnehagene, skolene og helsevesenet. Hvis vi ikke klarer å løse denne krisen, så skjønner jeg i hvert fall at unge er bekymret for fremtiden. 

Vararepresentanten mener kort vei mellom politikerne og folket gir Norge en fordel.

Synes ikke synd på politikerne 

– Du vil ha en fast plass på Stortinget. Blir det mer utfordrende å være politiker i fremtiden? 

– Jeg hører altfor mange politikere sutre om det. Jeg tror det er feil. Vi har alle muligheter til å jobbe med de politiske sakene vi ønsker og sosiale medier har gitt oss muligheten til å nå ut til folk på en helt annen måte. Jeg synes ikke synd på politikerne. Vi har valgt det selv.

Agnes mener den korte avstanden mellom folket og politikerne i Norge gir landet en fordel. 

– Jeg har drevet mye med lokalpolitikk og har sett hvor nært det kan være folk. Det å gi dem tro på at politikere ikke er en fjern elite, men folk som ligner på deg og meg, det syns jeg er meningsfylt. Det er klart det ikke er så mange 18-åringer på Stortinget, men det er jo en god del under 30 år. Det kan nok bidra til å gi unge troen på politikken.

Stortingsvalget blir avholdt 8. september.