Kalles  «naturlig Ozempic» på Tiktok: 

– Å strekke det litt langt

Fra nøktern helsekost til viral mattrend – chiafrø selger nå som aldri før. Norske dagligvarekjeder rapporterer om kraftig økning i salget etter at frøene har fått massiv oppmerksomhet på Tiktok. Men er chia virkelig så mirakuløst som noen hevder?

Chiafrø har blitt veldig populært, melder flere dagligvarer.
Publisert Sist oppdatert

Støtt og stadig dukker det opp nye helsetrender på sosiale medier. Nå har chiafrø fått sitt store gjennombrudd – nok en gang. På Tiktok florerer det av videoer og tips om frøet. Flere omtaler det til og med som «naturlig Ozempic», for sin angivelige slankende effekt.

Hva er Ozempic?

Felleskatalogen forklarer at ozempic er et legemiddel som brukes til å behandle diabetes type 2. 

I 2022 tok legemiddelet derimot av på sosiale medier etter at flere brukte det for en slankende effekt. 

I seinere år har middelet blitt brukt og promotert av influensere og kjendiser. 

Trenden er derimot ikke helt ny. Allerede i 2010 ble frøene populære i USA, da de ble markedsført som prestasjonsfremmende for utholdenhet og fysisk aktivitet, ifølge Store Norske Leksikon

Nå er det vektkontroll og magevennlig mat som har gjort frøene virale igjen på sosiale medier. 

– 70 prosent økning

Nora Mile Helgesen, kommunikasjonssjef for Kiwi synes det er fascinerende hvordan trender på sosiale medier påvirker forbrukeradferden.

Et søk på #chia eller #chiaseeds på Tiktok viser tusenvis av videoer, med enda flere likes og visninger. Det blir delt oppskrifter og tips for hvordan man kan bruke frøene. Enten som chiapudding eller drikke de med vann. 

Det merkes godt hos de store dagligvarekjedene i Norge.

– De siste par månedene har vi solgt 40 prosent mer chiafrø enn samme periode i fjor, forteller Nora Mile Helgesen, kommunikasjonssjef i Kiwi, til ABC Nyheter.

Økningen har vært så stor at kunder måtte dessverre nøye seg med tomme hyller i butikken. 

Rema 1000 topper statistikken med en økning på 70 prosent sammenlignet med året før. Det opplyser Hege Rognlien, kommunikasjonsdirektør hos Rema 1000.

– Det var et tidspunkt der vi ikke rakk å fylle opp hyllene raskt nok. Heldigvis er tilgangen god nå igjen, sier Helgesen, og legger til at hun synes det er fascinerende hvordan trender på sosiale medier påvirker forbrukeradferden.

Hos Meny har det vært en 25 prosent økning, og hos Coop meldes det om «positiv salgsutvikling» og «merkbar etterspørsel». Rema 1000 topper statistikken med en økning på hele 70 prosent sammenlignet med i fjor.

– Det er et godt eksempel på hvordan etterspørselen kan svinge når enkelte produkter får oppmerksomhet eller trender, forteller Hege Rognlien, kommunikasjonsdirektør hos Rema 1000.

Hva er chiafrø

Ifølge Store Norske Leksikon stammer frøene fra planten Salvia hispanica, en plante fra leppeblomstfamilien. Frøene er nøytrale på smak, fulle av omega-3, fiber, antioksidanter og protein. De sveller i kontakt med væske og får en geleaktig konsistens. 

Dette har gjort frøene populære i chiapudding, grøt, smoothies og bakverk.

Ekspert advarer mot overdrivelse

Men hvor sunt er chia egentlig? Kan man virkelig sammenligne det med medisiner som Ozempic? 

– Chiafrø er definitivt sunt, men å kalle det for «naturlig ozempic» er å strekke det litt langt. Det kan ikke sammenlignes, forklarer klinisk ernæringsfysiolog og gründer av nettsiden Bramat.no, Cathrine Borchsenius. 

Hun understreker at chia er rik på fiber og en av de beste plantekildene til omega-3.  

Klinisk ernæringsfysiolog og gründer av nettsiden Bramat.no, Cathrine Borchsenius, er ikke enig med sammenligningen.

– Chia er bra for fordøyelsen, og mye tyder på at et regelmessig inntak av frøene kan redusere risikoen for å utvikle livsstilssykdommer som diabetes eller hjerte- og karsykdommer. Likevel er dette noe det må forskes mer på, forklarer hun.

Den slankende effekten er derimot begrenset av mengdene man faktisk spiser. 

– Det finnes ikke noen anbefalinger av hvor mye man bør spise, men en typisk porsjon inneholder kanskje to spiseskjeer. Det er ikke nok til å ha en dramatisk effekt alene. Det må sees i sammenheng med resten av kostholdet, forklarer Borchsenius. 

Et sunt alternativ – med visse forbehold

Ernæringsfysiologen forklarer at et regelmessig inntak av chiafrø kan være gunstig, særlig for fordøyelsen på grunn av fiberinnholdet.

– Jeg tenker at dette er bra mat som gjerne kan inkluderes i kostholdet. De er super å ha i kjøleskapsgrøt, eller som chiapudding og i bakst.

Visste du dette om chiafrø?

Frøene kan absorbere tolv ganger sin egen vekt.

De har sin opprinnelse fra Mexico og Guatemala. I dag blir de dyrket i flere land i Sør-Amerika og i Australia. 

Kilde: SNL

Likevel har hun en oppfordring til dem som har kastet seg på trenden:

– Det kan være smart å ikke spise altfor mye på én gang hvis man aldri har spist det før. Det kan være litt hardt for magen. Frøene absorberer også store mengder væske, så det er viktig å drikke godt når man spiser chia for å unngå forstoppelse, oppfordrer ernæringsfysiologen. 

Skeptisk

Hun er ærlig på at hun er skeptisk til at folk henter matinspirasjon fra sosiale medier.

«Dubai-sjokoladen» har også hatt sin rundgang på Tiktok med melkesjokolade med pistasjfyll.

– Det kommer veldig an på hva slags innhold det er. Det er fint om folk blir inspirert til å få et bedre og mer variert kosthold. Men mange av trendene handler jo ofte om usunn mat.

Hun forklarer at et eksempel på dette er «Dubai-sjokoladen», som også har gått sin runde på sosiale medier.

– Eller så er det sunn mat som kanskje blir litt for opphauset. Det er jo for eksempel ikke slik at man får i seg store mengder chiafrø og næringsstoffer ved å ha litt chia i vannet sitt, avslutter hun.