ABC Nyheter dekker ikke VM i fotball i Qatar

ABC Nyheter ønsker ikke å legitimere et mesterskap som er tildelt et undertrykkende enevelde gjennom korrupsjon, sier David Stenerud.
ABC Nyheter ønsker ikke å legitimere et mesterskap som er tildelt et undertrykkende enevelde gjennom korrupsjon, sier David Stenerud. Foto: Hilde Unosen

– Et spørsmål om rett og galt, sier redaktør David Stenerud.

20. november til 18. desember avholdes VM i fotball i Qatar i Midtøsten.

Det blir uten sportslige nyheter fra mesterskapet på ABC Nyheter.

– For oss er det et spørsmål om rett og galt. Vi ønsker ikke å bidra til å legitimere en stat som som undertrykker kvinner og homofile og nærmest holder slaver som arbeidskraft. Og vi ønsker ikke å legitimere et mesterskap som er tildelt et undertrykkende enevelde gjennom korrupsjon, sier redaktør David Stenerud i ABC Nyheter.

Beslutningen vil omfatte all sportslig, resultatbasert dekning gjennom hele VM.

– Det politiske rundt VM i Qatar vil vi selvsagt fortsatt dekke, men om du vil vite hvordan det går når Polen møter Saudi-Arabia i gruppespillet, så finner du ikke det på ABC Nyheter, sier Stenerud.

ABC Nyheter begrunner Qatar-boikotten med følgende forhold:

  • Korrupsjonen rundt tildelingen av VM i fotball 2022 gjør at Qatar mangler legitimitet som vertsnasjon.
  • Qatar er i praksis et diktatur under religiøs og politisk ledelse av den herskende Al-Than-familien.
  • Menneskerettsbruddene i Qatar er godt dokumenterte.
  • Diskriminering og straff av homofile er utbredt og uttalt i Qatar. Det er i prinsippet dødsstraff for homofil praksis i landet.
  • Kvinners rettigheter er svært begrenset; Qatar er blant verdens minst likestilte land.
  • Om lag 90 prosent av befolkningen i Qatar er gjestearbeidere, som ofte jobber under forhold som blir betegnet som «slavelignende». Amnesty International og Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) har gjentatte ganger varslet om kritikkverdige forhold som krevende og langvarig arbeid i farlig høye temperaturer, lav eller manglende lønn og dårlige boforhold. De har tradisjonelt også begrenset mulighet til å bytte jobb eller reise hjem.